Τα πρώτα νέα από το ετήσιο Forum για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου από τους ανήλικους χρήστες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μέσα από το σχολείο, μάλιστα ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία: «Πιστεύω ακράδαντα πως όλα ξεκινούν με την εκπαίδευση». Με αυτά τα λόγια, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes, ενημέρωσε την Πέμπτη 20/10/2011 τους πάνω από 180 συνέδρους του φετινού Safer Internet Forum στο Λουξεμβούργο για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια.

Δίπλα στη σημασία των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, η Επίτροπος επικεντρώθηκε σε 5 βασικούς άξονες:
1) Την υλοποίηση ενός κουμπιού αναφοράς για ανάρμοστη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο με ένα μόνο κλικ (report abuse button).
2) Την προστασία της ιδιωτικότητας στα προφίλ ανηλίκων (π.χ. σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης) εξ ορισμού.
3) Την ύπαρξη εργαλείων γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο.
4) Τον αποτελεσματικό ηλικιακό έλεγχο και την αποτελεσματική κατηγοριοποίηση του διαδικτυακού περιεχομένου.
5) Την καταπολέμηση του περιεχομένου που αφορά στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

«Το Διαδίκτυο, ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά» βρίσκεται στο επίκεντρο της Ψηφιακής Ατζέντας της Ε.Ε., είπε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου πρέπει να συνδυαστεί με το σεβασμό προς τους άλλους χρήστες. «Πρέπει να θυμόμαστε πως ότι δημοσιεύεται online ξεφεύγει εκείνη τη στιγμή τα χέρια μας, και ίσως αργότερα μετανιώσουμε για κάτι που ‘ανεβάσαμε’ στο Διαδίκτυο στο παρελθόν».

Στη διάλεξή της, η Neelie Kroes ενημέρωσε τους συνέδρους για την απόφαση της Ε.Ε. να διαθέσει 9 δισεκατομμύρια Ευρώ στο άμεσο μέλλον, με στόχο: α) η σύνδεση στο Διαδίκτυο να είναι ένα κοινό αγαθό για όλους, β) οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, και γ) η πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό να είναι δωρεάν.

Η Επίτροπος είχε τη δυνατότητα να ακούσει τις απόψεις των 30 εφήβων – εκπροσώπων των Πάνελ Νέων από τα 30 Εθνικά Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μέσω της δράσης Saferinternet.gr) και να απαντήσει στις ερωτήσεις και τις απορίες τους σχετικά με τους τρόπους που η Ε.Ε. σκέφτεται να προωθήσει την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο στο εγγύς μέλλον.

Στο Φόρουμ έλαβαν μέρος επίσης 30 γονείς και εκπαιδευτικοί από τις 30 χώρες-μέλη του Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, μεταφέροντας τις αγωνίες τους σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά και τους μαθητές τους.

Το Φόρουμ ασχολείται σήμερα και αύριο με τα ζητήματα της ψηφιακής μας φήμης, της πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο, της καταπολέμησης online υλικού παιδικής πορνογραφίας, της προώθησης ποιοτικού ψηφιακού περιεχομένου για παιδιά και του φαινομένου «sexting» μεταξύ των εφήβων.

Η ατζέντα του συνεδρίου διαθέσιμη πατώντας εδώ

Πηγή

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση