Εμείς ανοίγουμε την πόρτα στους ιούς μέσω των υπολογιστών

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για την ασφάλεια του υπολογιστή από τον ίδιο τον χρήστη του, ο οποίος, όπως προκύπτει από τελευταία σχετική έκθεση, ευθύνεται για το 45% των ψηφιακών μολύνσεων, κάτι λιγότερο από τις μισές δηλαδή. Το ποσοστό αναφέρει σε έκθεσή της η Microsoft, στην οποία θα πρέπει να κάνετε και τα παράπονά σας, αν έχετε.

Συνήθως κάποιος μολύνει εν αγνοία του τον υπολογιστή πατώντας ένα link στο Διαδίκτυο, το οποίο υποτίθεται πως υπόσχεται πλούτη, ευημερία ή γλυκές ξέγνοιαστες νύχτες με κάποιο παραδεισένιο ουρί. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν οι σελίδες αυτές είναι να «φυτεύουν» στον υπολογιστή κάποιον ιό ή ένα άλλο ψηφιακό «ζουζούνι», που κάνει τη ζωή του χρήστη πιο δύσκολη και σαφώς λιγότερο ασφαλή.

Γυρίστε την πλάτη λοιπόν στις ιστοσελίδες που υπόσχονται πολλά λεφτά και ωραίες γυναίκες… Έστω πως με τα δύσκολα, μαθαίνοντας από τα παθήματα δηλαδή, κάποια στιγμή οι απρόσεκτοι να έχουν περισσότερο το νου τους.

Δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για τους υπολογιστές και τα δεδομένα είναι τα μικρά αποθηκευτικά μέσα που συνδέονται στις θύρες USB. Στη μελέτη της Microsoft αναφέρεται πως το 26% των περιστατικών ασφαλείας προέρχονται από USB που μολύνουν τον υπολογιστή μέσω της λειτουργίας autorun.

Απενεργοποίηση

Η συγκεκριμένη λειτουργία δημιουργήθηκε προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες και να αυτοματοποιεί την εκτέλεση μιας εφαρμογής όταν ένα αποσπώμενο μέσο αποθήκευσης συνδέεται στον υπολογιστή.

Ομως έχει χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ως φορέας ιών (και λοιπών «ζουζουνιών»). Συμπέρασμα, κλείστε το autorun και -εννοείται ίσως- μην πιστεύετε σε μηνύματα που σας υπόσχονται πως σε κάποια γωνιά του Διαδικτύου κρύβονται οι λύσεις για όλα σας τα προβλήματα…

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία (του Ν. Μουμουρη)

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση