Συλλήψεις από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Συνελήφθη στις 05/10/2011 από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σμηνίτης της Πολεμικής Αεροπορίας, ηλικίας 28 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παραβίαση της νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία κατήγγειλε στο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές συγκεκριμένης ιστοσελίδας προβαίνουν σε συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες που συνιστούν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία:

μετέφραζαν στην ελληνική γλώσσα, υπότιτλους κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των οποίων ανήκουν σε εταιρείες μέλη της καταγγέλλουσας εταιρείας,

διέθεταν τους υπότιτλους αυτούς, μέσω της ιστοσελίδας τους στο κοινό, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε χρήστης να μπορεί να τους κατεβάζει, να τους αποθηκεύει στον προσωπικό του υπολογιστή και να προβαίνει στην ενσωμάτωσή τους στην ταινία ή τηλεοπτική σειρά,

προέτρεπαν και τρίτα άτομα στις παράνομες αυτές ενέργειες.

Από την έρευνα που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι ο 28χρονος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και σε ψηφιακή διερεύνηση του ηλεκτρονικού του υπολογιστή διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος έχει τα δικαιώματα διαχείρισης στην ιστοσελίδα, ενώ κατασχέθηκαν τρεις (3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, οι οποίοι θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία, η οικονομική ζημία των δικαιούχων εταιρειών από την παράνομη δραστηριότητα του 28χρονου εκτιμάται στα 500.000 ευρώ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις 06/10/2011 στο Στρατιωτικό Εισαγγελέα Αθηνών, ενώ η ψηφιακή έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκομένων ατόμων.

Επίσης, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από πολυήμερη έρευνα, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονου ημεδαπού, για απατηλή διαφήμιση μέσω ιστοσελίδας που διατηρούσε.

Ειδικότερα, η Πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα, κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άγνωστος λειτουργεί ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας τα επίσημα εμβλήματα και τη σημαία του Κατάρ και διαφημίζει απατηλώς ότι αναζητούνται οικήματα και οικόπεδα στην Ελλάδα, για την αγορά τους από επενδυτές του Κατάρ.

Επιπλέον, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας προέτρεπε τους ενδιαφερομένους να προκαταβάλλουν το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ για διαδικαστικά έξοδα και να αποστείλουν το τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

Από ψηφιακή έρευνα, μετά από Εισαγγελική παραγγελία, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ανήκει σε εταιρεία, στην οποία ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο 30χρονος ημεδαπός. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ένας σκληρός δίσκος,

έντυπο διαφημιστικό υλικό της απατηλής ιστοσελίδας και

Αποδείξεις από εταιρείες ταχυμεταφορών

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο 30χρονος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση