Το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα «Το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού». Στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η έκταση  του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία και οι σοβαρές επιπτώσεις του στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αποτελεσματική  αντιμετώπισή του μετά από συστηματική διερεύνηση και καταγραφή του. Ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούν να διαδραματίσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης, η υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία και η συνεργασία με φορείς όπως είναι ο Συνήγορος του Παιδιού, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), το Χαμόγελο του Παιδιού, κ.α.

Οι δράσεις που έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν είναι:

Αποστολή εγκυκλίου στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για την «αποτύπωση καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων Δ.Ε. για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών», έπειτα από πρόταση του Συνηγόρου του Παιδιού.

Αποστολή ενημερωτικής επιστολής – εγκυκλίου με την οποία ενημερώθηκαν οι μαθητές για τη δυνατότητα συμμετοχής στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από αγόρια και κορίτσια 13-17 ετών,  θα συνδράμει συστηματικά στο έργο του Συνηγόρου και θα του μεταφέρει τις απόψεις των παιδιών για διάφορα θέματα σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Εφαρμογή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, μιας πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και της νεανικής παραβατικότητας.

Συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) για τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος Παρέμβασης με δείγμα από Δημοτικά σχολεία της Αττικής και θέμα: «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για το φαινόμενο του εκφοβισμού – θυματοποίησης ανάμεσα στους μαθητές». Επίσης το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει στο Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο, το οποίο θα συντονίζεται από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου σχετικά με τα αίτια και τις μεθόδους παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο.

Είναι έτοιμο προς υπογραφή πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Παιδείας με άξονες την Αγωγή Υγείας, τη Διατροφή και την Άθληση, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός διαπιστώσει φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, να παραπέμπει άμεσα σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Μονάδες Εφήβων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών,  Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε σχέση με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το Υπουργείο Παιδείας έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Καθιέρωση «Ημέρας κατά της ενδοσχολικής βίας».

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση