Οδηγίες για την ασφαλή χρήση των «έξυπνων» κινητών

Μετά από σωρεία καταγγελιών που υποβλήθηκαν προς τον Τομέα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για αμφισβητούμενες και ανεπιθύμητες χρεώσεις από τη χρήση “έξυπνων” κινητών (smart phones) ως εργαλείων πλοήγησης στο διαδίκτυο, η ΕΕΤΤ εξέδωσε συστάσεις για τη βέλτιστη και ασφαλέστερη χρήση των συσκευών αυτών από τους καταναλωτές.

Η ενημέρωση της ΕΕΤΤ έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας “πολιτικής ορθής χρήσης” για την πρόληψη και αποφυγή ανεπιθύμητων ή υπερβολικών χρεώσεων, καθώς και την προστασία των χρηστών και των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτές εν αγνοία τους. Η ΕΕΤΤ συνιστά ακόμα στους καταναλωτές να ενημερώνονται αναλυτικά σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά και τις οδηγίες χρήσης της συσκευής, τη δυνατότητα απενεργοποίησης από το χρήστη της αυτόματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο, καθώς και την ενημέρωση για τις ισχύουσες χρεώσεις για την πρόσβαση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένων που εφαρμόζουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσον αφορά σε θέματα προστασίας και ασφάλειας, η ΕΕΤΤ συνιστά, μεταξύ άλλων, στους καταναλωτές να μην παραλείπουν τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος της συσκευής, που περιέχουν συχνά σημαντικές προσθήκες ασφαλείας, να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από νόμιμες και αξιόπιστες πηγές και να είναι προσεκτικοί  κατά τη σύνδεση με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα (free public WiFi hotspots).

Η αναλυτική ενημέρωση για τους καταναλωτές είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΕΕΤΤ στη διεύθυνση: www.eett.gr .

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση