Έρευνα για την ασφάλεια δεδομένων σε iPhone και iPad

Τη δυνατότητα του iPhone και του iPad να εντοπίζουν και να καταγράφουν την τοποθεσία όπου βρίσκονται και τις κινήσεις των χρηστών τους και την ασφαλή φύλαξη αυτών των δεδομένων, αποφάσισε να ερευνήσει ο γαλλικός οργανισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στα ηλεκτρονικά μέσα (Cnil).

Αυτό το σύστημα εντοπισμού έχει ήδη κοστίσει στον αμερικανικό όμιλο Apple μία συμβολική αποζημίωση, που δόθηκε στη Νότια Κορέα, ύψους 1.980 ευρώ.

Βρετανοί ερευνητές είχαν αποκαλύψει τον Απρίλιο ότι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone και του iPad διαθέτει μία υπηρεσία η οποία επιτρέπει να φυλάσσονται σ’ ένα φάκελο, ο οποίος δεν είναι προστατευμένος, δεδομένα για τις μετακινήσεις των χρηστών του.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις των Βρετανών ερευνητών. Στείλαμε δύο επιστολές στην Apple, η οποία μας απάντησε εν μέρει. Πήραμε διευκρινίσεις, όμως δεν είναι ολοκληρωμένες, η υπόθεση ακόμη ερευνάται«, δήλωσε ο Γιαν Παντοβά, γενικός γραμματέας του Cnil.

Παρόλα αυτά ο Παντοβά διαβεβαίωσε ότι «φαίνεται πως τα δεδομένα που συλλέγονται, αποθηκεύονται στη συσκευή και δεν δίνονται στην Apple ή τους εμπορικούς της εταίρους«.

Κάποια «τεχνικά ερωτήματα» του Cnil δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, όπως ο τρόπος με τον οποίο η Apple κρατάει ασφαλή τα δεδομένα ή το αν είναι ασφαλή όταν «συγχρονίζεται» το iPhone με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη.

Αν, ολοκληρώνοντας την έρευνα, ο Cnil καταλήξει ότι υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα ασφάλειας των iPhone και του iPad, θα ζητήσει από την Apple να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σε περίπτωση που η εταιρεία αρνηθεί να συμμορφωθεί, ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο.

Πηγή: Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

One Response to Έρευνα για την ασφάλεια δεδομένων σε iPhone και iPad

  1. Πίνγκμπακ: Έρευνα για την ασφάλεια δεδομένων σε iPhone και iPad | GRedu | Scoo

Αφήστε μια απάντηση