SafeLine: Κυριαρχεί εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine ιδρύθηκε το 2003 και δέχεται  καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη  του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Οκτώβρη του 2005 η SafeLine είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).

Η SafeLine (βλ. και πρότερη ανακοίνωση) έλαβε συνολικά 1807 καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Ιανουάριος – Ιούνιος 2011. Ο αριθμός αυτός των καταγγελιών περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες περιεχομένου, όπως παρουσιάζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Οι 565 καταγγελίες που έλαβε η Safeline και αφορούσε το Facebook σχετίζονταν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και τέλος, απειλής. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται τα ποσοστά των καταγγελιών που αφορούν τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης:

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταγγελιών αυτών, η SafeLine βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους διαχειριστές  του Facebook, κάτι που έχει επιτευχθεί  μέσω του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών INHOPE,  με σκοπό την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταγγελίες που αφορούσαν περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας προωθήθηκαν, μέσω της κοινής βάσης δεδομένων (URL database) του INHOPE, σε αντίστοιχες Ανοικτές Γραμμές Καταγγελιών άλλων χωρών. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλες οι καταγγελίες, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.  Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλές από τις καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο προωθήθηκαν στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η SafeLine έχει ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

3 Responses to SafeLine: Κυριαρχεί εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου

Αφήστε μια απάντηση