Προσφυγή της Ε.Ε. κατά 20 κρατών μελών λόγω καθυστέρησης της μεταφοράς των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες στο εθνικό τους δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αιτήματα παροχής πληροφοριών σε είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των νέων ρυθμίσεων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες στην εθνική τους νομοθεσία. Η προθεσμία που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τη μεταφορά των νέων ρυθμίσεων ήταν η 25η Μαΐου 2011. Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών διαβιβάζονται υπό μορφή προειδοποιητικών επιστολών βάσει των ενωσιακών διαδικασιών για παράβαση.

Οι νέες ρυθμίσεις παρέχουν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές νέα δικαιώματα όσον αφορά τα τηλέφωνα, τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι νέοι αυτοί κανόνες περιλαμβάνουν το δικαίωμα των πελατών να αλλάζουν εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μία μόνο ημέρα διατηρώντας τον αριθμό τους, το δικαίωμα για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, καθώς και βελτιωμένη προστασία των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων. Με την εκχώρηση νέων εποπτικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ρυθμιστικών εξουσιών στον Φορέα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια από την άποψη των κανονιστικών ρυθμίσεων, ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας ενιαίας, πανευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών (βλ. πρότερη ανακοίνωση στον ιστότοπο).

Η ταχεία και συνεπής μεταφορά των εν λόγω ρυθμίσεων στη νομοθεσία των κρατών μελών αποτελεί προτεραιότητα του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη (βλ. σχετικό αρχείο 4 σελ.). Ωστόσο, ενώ νομοθετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με ορισμένα εκτελεστικά μέτρα, μόνο επτά κράτη μέλη (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι έχουν μεταφέρει πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία τις νέες ρυθμίσεις.

Τα άλλα είκοσι κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) οφείλουν να απαντήσουν στις «προειδοποιητικές επιστολές» εντός δύο μηνών. Αν δεν λάβει απάντηση, ή αν κρίνει ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή δύναται να απευθύνει στα σχετικά κράτη μέλη επίσημο αίτημα για τη μεταφορά της νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο (με τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» βάσει των ενωσιακών διαδικασιών για παράβαση) και, τελικά, να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Προσφυγή της Ε.Ε. κατά 20 κρατών μελών λόγω καθυστέρησης της μεταφοράς των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες στο εθνικό τους δίκαιο

  1. […] Προσφυγή της Ε.Ε. &kappa… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αιτήματα παροχής πληροφοριών σε είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των νέων ρυθμίσεων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες στην εθνική τους νομοθεσία. Η προθεσμία που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τη μεταφορά των νέων ρυθμίσεων ήταν η 25η Μαΐου 2011. Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών διαβιβάζονται υπό μορφή προειδοποιητικών επιστολών βάσει των ενωσιακών διαδικασιών για παράβαση.Οι νέες ρυθμίσεις παρέχουν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές νέα δικαιώματα όσον αφορά τα τηλέφωνα, τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι νέοι αυτοί κανόνες περιλαμβάνουν το δικαίωμα των πελατών να αλλάζουν εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μία μόνο ημέρα διατηρώντας τον αριθμό τους, το δικαίωμα για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, καθώς και βελτιωμένη προστασία των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων[/b]. … Source: blogs.sch.gr […]

Αφήστε μια απάντηση