Οι νικητές του διαγωνισμού «καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά»

Η κα Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο απένειμε τα βραβεία στους δημιουργούς του καλύτερου διαδικτυακού περιεχομένου – έξυπνων παιχνιδιών, διαδραστικών ηλεκτρονικών περιοδικών ή ιστότοπων που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κέντρα για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου από 14 χώρες, παρέλαβε 780 προτάσεις έργων, συμμετοχές στον διαγωνισμό για το «καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά», με τον οποίο επιδιώκεται να ενθαρρυνθεί η δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και να προβληθεί το υφιστάμενο διαδικτυακό δυναμικό που απευθύνεται σε παιδιά. Ο πρώτος αυτός διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε νέους και ενήλικες, σε ΜΚΟ, σε δημόσιους και εμπορικούς οργανισμούς. Τρεις νικητές σε καθεμία από τις δύο κατηγορίες (νέοι και ενήλικες) παρέλαβαν τα βραβεία. Οι νικητές προέρχονταν από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του EUKidsOnline, μολονότι τα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο σε μικρότερη ηλικία κάθε χρόνο, μόνο ένα στα τρία, στην ηλικία 9-12 ετών, βρίσκει εκεί αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα (βλ. πρότερη ανακοίνωση). Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια τελετής στο πλαίσιο της συνόδου για το Ψηφιακό θεματολόγιο. Ως μέρος του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη, η Επιτροπή έχει αναλάβει δέσμευση να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά τους να αισθάνονται ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στην πορεία του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει νέα πρωτοβουλία που θα συμβάλει ώστε το διαδίκτυο να καταστεί ασφαλέστερο, παρέχοντας ταυτόχρονα στους νέους τη δυνατότητα να διδαχθούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και των άλλων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και προβολή ποιοτικού διαδικτυακού περιεχομένου για παιδιά, προωθώντας τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία και βοηθώντας γονείς και διδάσκοντες να εξοικειωθούν με τα οφέλη των νέων τεχνολογιών για τα παιδιά.

Οι νικητές στην κατηγορία «νεολαία»

Το 1ο βραβείο – www.palkan.de – είναι μια διαδικτυακή πύλη – «μαθητικό περιοδικό», που επικεντρώνεται στη μάθηση, την επικοινωνία μεταξύ ομηλίκων και πληροφορίες σχετικά με τρέχουσες εκδηλώσεις. Δημιουργήθηκε από μαθητές της 5ης και 6ης τάξης της Βruno-H.-Bürgel-Schule στη Γερμανία.

Το 2ο βραβείο – www.habbolive.nl – είναι ένας ιστότοπος αφιερωμένος στο ξενοδοχείο Habbo Hotel, στον εικονικό κόσμο. Το Habbolive προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τις τελευταίες πληροφορίες από το Habbo, μαζί με παιχνίδια για παιδιά. Δημιουργοί του Habbo είναι ο Wim Borgerdijn (14 ετών), η Kimberly Nijzink (15) και ο Mark Bruil (15) από τις Κάτω Χώρες.

Το 3ο βραβείο – www.superpilot.cba.pl – είναι ένας ιστότοπος που ασχολείται με θέματα γενικής ασφάλειας και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Παρέχει γενικά εκπαιδευτικά βοηθήματα και πόρους. Δημιουργήθηκε από την Aleksandra Anna Klimczak (16) και τον Wojciech Wiesław Froń (16), από την Πολωνία.

Οι νικητές στην κατηγορία «ενήλικες»

Το 1ο βραβείο – www.hetklokhuis.nl – είναι ένας ψυχαγωγικός και εκπαιδευτικός ιστότοπος με πολλές δυνατότητες για δημιουργία περιεχομένου, π.χ. μέσω του SketchMaker και του GameMaker. Δημιουργήθηκε από το Hetklokhuis, το ολλανδικό εκπαιδευτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Το 2ο βραβείο – www.kinderzeitmaschine.de – είναι ένας ιστότοπος για την ιστορία της ανθρωπότητας, που δημιούργησαν η Sabine Gruler, η Kirsten Wagner και η Βianca Bonacci, μέλη μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τη Γερμανία.

Το 3ο βραβείο – www.ketnet.be – είναι ένας ιστότοπος που επιδιώκει να προσφέρει στα παιδιά δημιουργικές δυνατότητες, π.χ. να σχεδιάζουν ή να φτιάχνουν κουίζ. Δημιουργήθηκε από το φλαμανδικό παιδικό τηλεοπτικό κανάλι Ketnet.

Ιστορικό

Ο διαγωνισμός για το καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Απριλίου 2011, ο διαγωνισμός διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο, στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Οι νικητές των εθνικών διαγωνισμών ήταν υποψήφιοι για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού βραβείου. Μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την καθηγήτρια Sonia Livingstone, του London School of Economics and Political Science και συντονίστρια του έργου EUKidsOnline, ανέδειξε τους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων.

Περισσότερες πληροφορίες:

Οι υποψήφιοι του ευρωπαϊκού βραβείου «καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά»

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα του EUKidsOnline:

www.eukidsonline.net

Περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια επιλογής και απονομής των βραβείων του διαγωνισμού:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm

Παραγωγή και παροχή διαδικτυακού περιεχομένου για παιδιά και νέους – κατάλογος

Το πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Οι νικητές του διαγωνισμού «καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά»

Τα σχόλια έχουν κλείσει.