Αστυνομική επιχείρηση για εντοπισμό και σύλληψη cracker

Από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε αστυνομική επιχείρηση όπου συνελήφθη άτομο ηλικίας 18 ετών για «Παραβίαση στοιχείων υπολογιστή», «Απάτη με υπολογιστή», «Πλαστογραφία» και παράβαση των Ν. «Περί Όπλων», «Περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων», «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»».

Ειδικότερα στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιήλθε πληροφορία των Γαλλικών και Αμερικανικών Αρχών, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική επίθεση στην επίσημη ιστοσελίδα της Interpol αλλά και σε κυβερνητικές ιστοσελίδες των Η.Π.Α. κατά τους μήνες Φεβρουάριο του έτους 2008 και Φεβρουάριο του 2009 αντίστοιχα.

Ύστερα από διεξοδικές στοχευμένες έρευνες και ενδελεχείς ψηφιακές αναλύσεις, προέκυψε ότι τα ψηφιακά ηλεκτρονικά ίχνη της επίθεσης ταυτίζονται με ημεδαπό χρήστη Ίντερνετ ηλικίας, κατά την ηλεκτρονική επίθεση, 16 ετών.

Στην συνέχεια και μετά από ενημέρωση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, πρωινές ώρες της 6-6-2011 κλιμάκιο Αστυνομικών, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διεξήγαγε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του προαναφερόμενου, κατά την οποία βρέθηκε αποδεικτικό υλικό, το οποίο πιστοποιεί ότι ο εν λόγω χρήστης του Ίντερνετ είναι ο ιδιοκτήτης εξυπηρετητή (server) της διερευνούμενης υπόθεσης των κυβερνοεπιθέσεων (CRACKING), κατά τα έτη 2008 και 2009 στις χώρες της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Επιπλέον από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε το ψευδώνυμο με το οποίο είχαν γίνει οι κυβερνοεπιθέσεις καθώς και :

α) υλικό το οποίο αποδεικνύει ότι ο δράστης μέσω ειδικού λογισμικού κατασκεύαζε BOTNETS, για να διενεργεί ηλεκτρονικές επιθέσεις και να παραβιάζει υπολογιστικά συστήματα εκ του ασφαλούς (τεχνολογία που μέσω ειδικού λογισμικού, το οποίο διοχετεύουν στο διαδίκτυο κακόβουλα οι CRACKERS , ο κάτοχος Η/Υ δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν και ο Η/Υ μετατρέπεται σε ΖΟΜΒΙΕ)

β) εκατόν τριάντα (130) πιστωτικές κάρτες, εκ των οποίων εκατόν είκοσι πέντε (125) χωρίς εγγραφή στο μαγνητικό τους πεδίο, έτοιμες για χρήση και πέντε (5) με εγγραφή στο μαγνητικό τους πεδίο, οι οποίες περιέχουν στοιχεία λογαριασμών φυσικών προσώπων που δεν έχουν σχέση με τον δράστη.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος.

Τρεις (3) εξωτερικοί φορητοί σκληροί δίσκοι.
Μία(1) φορητή συσκευή μνήμης.
Ένας(1) δρομολογητής( router ).
Ένα(1) κινητό τηλέφωνο.

Ένα(1) πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων.
Δύο(2) μαχαίρια.
Δύο(2) αεροβόλα πιστόλια.
Μία(1)συσκευή αντιγραφής- ηλεκτρονικός καρταναγνώστης, τύπου « POS ».
Εκατό είκοσι πέντε (125) λευκές – ασυμπλήρωτες κάρτες με μαγνητική ταινία.
Πέντε (5) λευκές κάρτες, με μαγνητική ταινία στις οποίες υπάρχουν εγγραφές με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.
Μία(1) συσκευή σκοπευτικού λέιζερ.
Ένα(1) δελτίο ταυτότητας για το οποίο έχει δηλωθεί απώλεια.
Τρεις(3) πιστωτικές κάρτες με διαφορετικά στοιχεία που δεν αντιστοιχούν στον άτοχό του.
Μία(1) αντιασφυξιογόνα μάσκα χημικών αερίων.
Μια(1) συσκευή πλαστικοποίησης.

Πλήθος φωτοβολίδων, βεγγαλικών και κυνηγετικών φυσιγγίων.

Μία (1) νάιλον συσκευασία με οκτώ (8) κομμένα φυσίγγια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η πυρίτιδα και είχε τοποθετηθεί σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Επιπλέον εντός βιβλίου, το οποίο περιείχε ειδική κρύπτη ήταν τοποθετημένο και επιμελώς κρυμμένο, το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα (7.850) ευρώ, καθώς και το χρηματικό ποσό των τριακοσίων (300) δολαρίων Η.Π.Α.

Τέλος βρέθηκε πλήθος έντυπου υλικού, που αποδείκνυε διεθνώς την παράνομη δράση του εν λόγω CRACKER σε διάφορες μορφές διαδικτυακής παραβατικότητας.

Ενημερώθηκε για τις δικές της, περαιτέρω ενέργειες, η Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής συνεργασίας θα ερευνήσει τη συμμετοχή του δράστη και σε άλλες αξιόποινες πράξεις που αφορούν διαδικτυακή εγκληματικότητα και έχουν να κάνουν με διαδικτυακές επιθέσεις τύπου DDOS ,παραβιάσεις λογαριασμών PAYPAL, τραπεζικών λογαριασμών μέσω e banking, λογαριασμών my space, Facebook κ.ά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις 7/6 στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΓΑΔΑ, Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.