“Το facebook στην τάξη: κρυμμένες ευκαιρίες και απειλές” – Ασφαλής χρήση, κίνδυνοι και εξάρτηση από το Διαδίκτυο: Ο ρόλος του σχολείου

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεθόδου των projects στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ’ Γυμνασίου, εκπαιδευτικός και μαθητές χρησιμοποίησαν το facebook ως εργαλείο διαχείρισης, οργάνωσης, επίβλεψης, διαμοιρασμού ψηφιακού περιεχομένου και ανατροφοδότησης. Τα αποτελέσματα ήταν η επίτευξη της συνεργατικής μάθησης και η ενίσχυση των δεσμών των μελών της διαδικτυακής κοινότητας.

Ωστόσο, η διδακτική παρέμβαση γεννά ερωτήματα: Ποιες είναι οι συνέπειες της διαδικτυακής σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών; Ποια είναι τα όρια διαμοιρασμού στοιχείων των δυο πλευρών; Ποιος είναι ο ρόλος και η στάση του εκπαιδευτικού απέναντι στους έφηβους μαθητές οι οποίοι αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους τόσο στον πραγματικό, όσο και τον εικονικό κόσμο; Έργο και ευθύνη του εκπαιδευτικού δεν είναι να αποκλείσει τους μαθητές από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εκπαιδευτική διάσταση, όσο και τις συνέπειες στην ψυχική υγεία των μαθητών, ο εκπαιδευτικός οφείλει να σταθεί σύμβουλος και συνοδοιπόρος προς την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Θ. Γούτα

Αναδημοσίευση από το https://blogs.sch.gr/goutas/

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to “Το facebook στην τάξη: κρυμμένες ευκαιρίες και απειλές” – Ασφαλής χρήση, κίνδυνοι και εξάρτηση από το Διαδίκτυο: Ο ρόλος του σχολείου

  1. Ωραία δουλειά, να βάlω το σύνδεσμο στο blog μου, και σε διάφορα άλλα σχολικά (και στο facebook)…;
    Παρακαλώ απαντήστε μου με μήνυμα, γιατί πώς αλλιώς; Δε γίνεται να μπαίνω εδώ και να ψάχνω, μέχρι να απαντήσετε…

  2. Ο/Η eSafety λέει:

    Βεβαίως. Σας προτρέπουμε να εγγραφείτε και στην κοινότητά μας!

Αφήστε μια απάντηση