Αποτράπηκαν 19 αυτοκτονίες στο Ίντερνετ!

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψαν 19 απόπειρες αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω του Διαδικτύου.

Σε μια περίπτωση μάλιστα, έσωσαν ένα 17χρονο κορίτσι από την Αθήνα που είχε πιει πέντε καρτέλες παυσίπονα επειδή την συκοφαντούσαν στο facebook και σε blog. «Τέρμα, δεν μπορώ να αντέξω άλλο τον διαδικτυακό βιασμό», είχε γράψει. Η κοπέλα εντοπίστηκε λιπόθυμη στο σπίτι της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε πλύση στομάχου.

Συγκλονιστική είναι η υπόθεση του 13χρονου από τη Σρι Λάνκα. «Εδώ πεινάμε, μόνη διαφυγή μου το Διαδίκτυο αλλά και αυτό δεν με καλύπτει πια» έγραψε στην «τελευταία του επικοινωνία» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος- τη στιγμή που έπαιζε στο Διαδίκτυο ένα παιχνίδι με Ελληνα συνομήλικό του. Εντοπίστηκε μέσω Ιντερπόλ πριν κάνει τα λόγια του πράξη.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση νεαρού Ελληνα, ο οποίος έγραψε στο facebook πως είναι απελπισμένος και θα βάλει τέλος στη ζωή του. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και μίλησαν με τους συγγενείς του. Οπως αυτοί τους είπαν, είχε κάνει 10 απόπειρες αυτοκτονίας.

Πρόσφατα, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Διευθυντής στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα περιστατικών, όπου νέοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης με θέμα «Cyberbullying και άλλες απειλές, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση», για το φαινόμενο του cyberbullying και τις διαστάσεις του στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, διατύπωσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, μεταξύ των οποίων ήταν η σύσταση εθελοντικών ομάδων τεχνολογίας μέσα στα σχολεία, αποτελούμενων από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στόχος των ομάδων αυτών είναι οι ίδιοι οι νέοι να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες στη χρήση της τεχνολογίας. Από την πλευρά τους οι μαθητές μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και αναφέρθηκαν στους κινδύνους, που οι ίδιοι ή φίλοι τους έχουν διαπιστώσει ως χρήστες του διαδικτύου. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την έξυπνη αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών.

Πηγή: enet.gr και kathimerini.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Αποτράπηκαν 19 αυτοκτονίες στο Ίντερνετ!

Αφήστε μια απάντηση