Οδύσσεια στο διαδίκτυο: Επεισόδιο 1ο: “Στο δρόμο για την Ιθάκη”
Δυο αδέλφια ψάχνοντας για μια σχολική εργασία, πλοηγούνται στον Παγκόσμιο Ιστό σε νέους τόπους και άλλους χρόνους. Σερφάροντας σε ιστοσελίδες με ενημερωτικό, μορφωτικό ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο, το ενδιαφέρον τους διεγείρεται για νέα γνώση. Ωστόσο, κάποιες ιστοσελίδες μπορεί να περιέχουν υλικό ακατάλληλο για τα παιδιά. Τα παιδιά εύκολα εξοικειώνονται με τη χρήση των μηχανών αναζήτησης και της αποτελεσματικής αξιοποίησής τους στην εύρεση πληροφοριών, αλλά δεν γνωρίζουν πως να αποφεύγουν τις συνδέσεις προς κάθε είδους ακατάλληλο περιεχόμενο. Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητές για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο και προτείνει φίλτρα αναζήτησης ή πρόσθετο λογισμικό ώστε οι ακατάλληλοι ιστότοποι να αποκλείονται από τα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Επεισόδιο 2ο: “Σειρήνες στο διαδίκτυο”
Ο Οδυσσέας και η Ελένη συνομιλούν με γνωστούς αλλά και αγνώστους μέσα σε «δωμάτια επικοινωνίας», διασκεδάζοντας και έχοντας την περιέργεια να ανακαλύψουν νέους «φίλους». Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητές για την αντιμετώπιση των «Σειρήνων» στο Διαδίκτυο και τους τονίζει ότι:
– Το Διαδίκτυο είναι Δημόσιος χώρος
– Δεν είμαστε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο
– Στο Διαδίκτυο υπάρχουν κανόνες και νομοθεσία
Ο Οδυσσέας και η Ελένη προσπαθούν να κάνουν κάποιες ηλεκτρονικές συναλλαγές έχοντας την περιέργεια και την αφέλεια της ηλικίας τους. Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» συμβουλεύει τους νεαρούς μαθητές για την αντιμετώπιση των «Συμπληγάδων» στο Διαδίκτυο: πότε θα δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα, πως θα ξεχωρίζουν τα αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα, με ποιούς τρόπους θα κάνουν ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ο Οδυσσέας και η Ελένη παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια, συμμετέχουν σε διαδικτυακές κοινότητες, επικοινωνούν με τους φίλους και συμμαθητές τους, έχοντας την περιέργεια και την αφέλεια της ηλικίας τους. Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» τονίζει στους νεαρούς μαθητές τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπερβολές και ο εθισμός στο Διαδίκτυο (προβλήματα με το σχολείο, χάσιμο της αίσθησης του χρόνου, παραμέληση της οικογένειας και των φίλων, ψέματα για τις δραστηριότητέςτους, οξυθυμία, « Έξω από το Διαδίκτυο νιώθεις κενός και θλιμμένος»).
Ακόμα συμβουλεύει για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και γενικότερα των «Λωτοφάγων» στο Διαδίκτυο: ζητήματα εικονικών φίλων με ψεύτικες ταυτότητες, θέματα παραπλάνησης και τους τονίζει «Στο Διαδίκτυο ισχύουν οι κανόνες του πραγματικού κόσμου. Κάνεις παρέα μόνο αυτούς που εμπιστεύεσαι!»
Επεισόδιο 5ο: “Επιστροφή στην Ιθάκη”
Ο Οδυσσέας και η Ελένη ψάχνοντας να βρούν ηλεκτρονικά μαθητικά περιοδικά για να δημιουργήσουν το δικό τους, πλοηγούνται σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους με δημιουργίες μαθητών, εργασίες από συνεργασίες σχολείων της Ευρώπης, εκπαιδευτικά βίντεο, μαθητικά blogs, μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η εικονική «Ασφάλεια Διαδικτύου» παρακολουθεί την πλοήγηση χωρίς να χρειάζεται η παρέμβασή της σε αυτά τα ασφαλή νερά…