Πρόταση της ΕΕ για τα δεδομένα των επιβατών με σκοπό την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας

Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 02/02/2011 πρόταση οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τα δεδομένα φακέλου επιβατών (PNR) με σκοπό την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Η πρόταση υποχρεώνει τους αερομεταφορείς να παρέχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ τα δεδομένα των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ, και παράλληλα να εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στην παρούσα πρόταση, η Επιτροπή ορίζει κοινούς κανόνες για τη θέσπιση εθνικών συστημάτων PNR από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή προτείνει:

1. Οι αερομεταφορείς να διαβιβάζουν τα δεδομένα επιβατών διεθνών πτήσεων που περιέχονται στο σύστημα κρατήσεών τους σε ειδική μονάδα του κράτους μέλους άφιξης ή αναχώρησης. Τα κράτη μέλη θα εξετάζουν και θα διατηρούν τα δεδομένα με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών πράξεων.

2. Ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα δεδομένα PNR δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών πράξεων (αυστηρός περιορισμός του σκοπού). Οι αρχές επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη πρέπει να καθιστούν τα δεδομένα ανώνυμα ένα μήνα μετά την πτήση. Τα δεδομένα δεν πρέπει, εξάλλου, να διατηρούνται συνολικά για διάστημα μεγαλύτερο από πέντε έτη (σύντομη περίοδος διατήρησης). Τα ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί να αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν επιτρέπεται να διαβιβάζονται ποτέ από τους αερομεταφορείς στα κράτη μέλη ούτε να χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο από αυτά. Τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των αερομεταφορέων, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν ειδικό αίτημα και να τους αποστέλλονται από τους αερομεταφορείς («μέθοδος προώθησης – push method»). Τα κράτη μέλη πρέπει να συστήσουν εξειδικευμένες μονάδες για την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και για την ασφαλή τους διατήρηση, και να εξασφαλίσουν ότι οι μονάδες αυτές παρακολουθούνται από ανεξάρτητη εποπτική αρχή, αρμόδια για την προστασία των δεδομένων. Θεσπίζονται επίσης σαφείς κανόνες όσον αφορά το δικαίωμα των επιβατών να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση των δεδομένων PNR, καθώς και κανόνες που παρέχουν στους επιβάτες δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης και διαγραφής των δεδομένων που τους αφορούν, καθώς και δικαίωμα αποζημίωσης και έννομης δικαστικής προστασίας.

3. Σαφείς κανόνες για τον τρόπο διαβίβασης των δεδομένων: παραδείγματος χάρη, σχετικά με την επιτρεπόμενη συχνότητα διαβίβασης των δεδομένων από τους αερομεταφορείς στα κράτη μέλη και την ασφάλεια των διαβιβάσεων αυτών, με σκοπό να περιοριστεί ο αντίκτυπος στο απόρρητο της ιδιωτικής ζωής και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους αερομεταφορείς.

Ιστορικό

Τα δεδομένα φακέλου επιβατών (PNR) συνίστανται στις πληροφορίες που παρέχουν οι επιβάτες και συγκεντρώνουν οι αερομεταφορείς κατά την κράτηση των εισιτηρίων και κατά τον έλεγχο επιβίβασης των επιβατών (check in).

Στην πράξη, πολλές αρχές επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη συγκεντρώνουν ήδη δεδομένα PNR κατά περίπτωση ή ανά πτήση. Η πρόταση της Επιτροπής θα επιτρέψει τη συστηματικότερη χρήση των δεδομένων αυτών για όλες τις σχετικές πτήσεις, καθώς και την ανάπτυξη μιας συνεπέστερης προσέγγισης σε όλα τα κράτη μέλη. Με την προσέγγιση αυτή θα αποφεύγεται η άνιση μεταχείριση όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των επιβατών, καθώς και τα κενά στο επίπεδο της ασφάλειας, η αύξηση των δαπανών και η νομική αβεβαιότητα για αερομεταφορείς και επιβάτες.

Η επεξεργασία των δεδομένων PNR στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης θα εναρμονίζεται με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων που ορίζονται στην απόφαση-πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων του 2008 και, επομένως, θα εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία – υποχρεώνουν τους αερομεταφορείς της ΕΕ να διαθέτουν δεδομένα PNR για όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από τις χώρες αυτές. Η εμπειρία αυτών των χωρών, καθώς και των κρατών μελών της ΕΕ που χρησιμοποιούν δεδομένα PNR, επιβεβαιώνει ότι τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Η παρούσα πρόταση αντικαθιστά την πρόταση της Επιτροπής του 2007 για απόφαση-πλαίσιο σχετικά με τη χρήση των δεδομένων PNR. Μετά την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας, η πρόταση του 2007 χρειάστηκε να προσαρμοστεί εκ νέου σύμφωνα με τους κανόνες της νέας συνθήκης.

Τα επόμενα βήματα

Οι διαπραγματεύσεις της πρότασης στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 2 έτη.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αρχική σελίδα της ΓΔ Home

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Πρόταση της ΕΕ για τα δεδομένα των επιβατών με σκοπό την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας

Τα σχόλια έχουν κλείσει.