30 χρόνια προστασία προσωπικών δεδομένων : 2011-01-28

Σήμερα, σηματοδοτείται η 30η επέτειος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, γνωστή και ως «Σύμβαση 108».

Σε αυτό τον online διασυνδεδεμένο κόσμο, οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να μοιράζονται τα πάντα, και μερικές φορές πάρα πολύ, από τη δράση τους, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους ως τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και τη θέση τους, αυξάνοντας τα ζητήματα του τι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται, γιατί και από ποιον.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό κόμβο για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την προστασία  της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Μέρος αυτής της ενημέρωσης αποτελεί και εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους καθηγητές για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην τάξη.

Οι εκπαιδευτικοί και οι  μαθητές καλούνται να περιηγηθούν στον ιστότοπο  που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και να χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, είτε στο μάθημα της Πληροφορικής είτε στα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, τα οποία ειδικά εφέτος εστιάζουν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για την πλοήγησή σας στις τέσσερις ενημερωτικές ενότητες, όπου θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές, αλλά και κουίζ γνώσεων και βίντεο που θα σας βοηθήσουν να μάθετε διασκεδάζοντας πώς να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο με ασφάλεια. Το υλικό της ιστοσελίδας είναι διαθέσιμο στο σύνολό του και σε μορφή εγγράφου pdf, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε.

Επίσης, η Αρχή δημιούργησε ένα εργαλείο αυτο-αξιολόγησης και ενημέρωσης σχετικά με την υποκλοπή ταυτότητας, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Υποκλοπή ταυτότητας» θεωρείται η μη εξουσιοδοτημένη συλλογή και χρήση προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου που πραγματοποιείται κακόβουλα από κάποιον τρίτο, συνήθως με σκοπό την εξαπάτηση του ατόμου αυτού (π.χ. την έκδοση πιστωτικών καρτών και δανείων από τον «υποκλοπέα» στο όνομα του θύματος).

Οι «υποκλοπείς ταυτότητας» χρησιμοποιούν συνήθως διάφορους τρόπους για την απόσπαση προσωπικών δεδομένων των θυμάτων τους. Για παράδειγμα είναι δυνατό να προσποιούνται ότι είναι κάποια πρόσωπα που το θύμα γνωρίζει ή πρέπει να εμπιστεύεται (π.χ. υπάλληλοι τράπεζας ή «φίλοι» σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), ώστε να μπορέσουν να του υποκλέψουν πληροφορίες ή ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς ή προσωπικούς υπολογιστές. Άλλες φορές είναι δυνατό να εκμεταλλεύονται «τρωτά σημεία» του θύματος, όπως π.χ. ελλιπή μέτρα προστασίας κατά τη λήψη της αλληλογραφίας του («πραγματικής» και ηλεκτρονικής) ή ακόμα και δεδομένα που το ίδιο το θύμα αποκαλύπτει χωρίς να το καταλαβαίνει (π.χ. κατά την δημοσίευση προσωπικών του δεδομένων σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο ή κατά την απόρριψη εγγράφων, χωρίς προηγούμενη καταστροφή, στον κάδο απορριμμάτων). Για να κάνετε το τεστ, πατήστε εδώ

Η Σύμβαση για την προστασία των φυσικών προσώπων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη μετά το άνοιγμα προς υπογραφή στις 28 Ιανουαρίου 1981. Έχει επικυρωθεί από 43 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι ανοικτή για υπογραφή από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Η διαδικασία του εκσυγχρονισμού της σύμβασης 108 μόλις ξεκίνησε. Η εκδήλωση στις 28 Ιανουαρίου 2011 θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας δημόσιας διαβούλευσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο αυτό.

Για να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και την πρότερη ανάρτηση μας.

Μερική αναδημοσίευση από κόμβο ΑΠΔΠΧ για νέους και ιστολόγιο ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας.


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων