Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι., κατά το 2010 δέχτηκε 218 καταγγελίες, εκ των οποίων το 72% αφορούσε παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων στο Facebook, το 16% πορνογραφικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών του διαδικτύου, το 2% σεξουαλική παρενόχληση σε προσωπικό ιστολόγιο ή ιστοσελίδα, ενώ έγιναν και 6 αναφορές γονέων για εθισμό των παιδιών τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια και αυξημένη χρήση του διαδικτύου και άλλες που αφορούσαν οικονομικές απάτες.
Ένα ποσοστό των καταγγελιών, της τάξης του 47%, προήλθε από άντρες ηλικίας 20-36 ετών, το 12% από άντρες ηλικίας 36-49 ετών, 3% από γονείς, 38% από γυναίκες 22-33 ετών. Οι καταγγέλλοντες δεν θέλησαν να απευθυνθούν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, φοβούμενοι την περαιτέρω έκθεση των προσωπικών τους δεδομένων.
Οι περισσότεροι νέοι δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στους χρήστες του Facebook, δίνοντας τα πραγματικά τους στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, φωτογραφίες, ημερομηνία γέννησης, τηλέφωνα), χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δεν εγγυάται τη μυστικότητά τους, σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης Ν.Ε.Ο.Ι. «Αν ένας χάκερ κλέψει τα προσωπικά μας δεδομένα μέσα από το facebook, αυτό δεν φέρει καμία ευθύνη, ούτε μπορεί να κατηγορηθεί για τα μέτρα ασφαλείας του», επισημαίνει.
Το 2010, η Ελλάδα ήταν η 26η χώρα σε χρήση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Facebook. Μέσα σε δύο χρόνια, οι χρήστες του Facebook στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά 462% (το 2008 ήταν 505.000, το 2009 ήταν 1.639.000 και το 2010 έφτασαν του 2.838.700).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν το Facebook ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των χρηστών (περισσότεροι από 500 εκατ. ενεργοί). Από αυτούς, οι μισοί συνδέονται οποιαδήποτε μέρα στο προφίλ τους, ο μέσος χρήστης έχει 130 φίλους και ξοδεύει 55 λεπτά ημερησίως, είναι συνδεδεμένος με 80 σελίδες, γκρουπ και εκδηλώσεις και δημιουργεί 90 στοιχεία περιεχομένου (σύνδεσμους, ιστορίες, σημειώσεις, φωτογραφίες και βίντεο) κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να διαμοιράζονται πάνω από 30 δισ. τέτοια στοιχεία κάθε μήνα. Οι χρήστες περνούν συνολικά πάνω από 700 δισ. λεπτά το μήνα στο Facebook, ενώ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια χρήστες μπαίνουν σε αυτό μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
Ηλεκτρονική ανεξαρτητοποίηση
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχεδόν τα δύο τρίτα των αμερικανών εφήβων χαίρονται που έχουν φίλους τους γονείς τους στο…Facebook, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ομως το 16% των μαθητών απάντησαν ότι το να κάνουν φίλους τους γονείς τους ήταν προϋπόθεση για να μπουν στην ιστοσελίδα κοινωνικής διαδικτύωσης και το 38% απάντησαν ότι απλώς αγνόησαν τα αιτήματα φιλίας (friend requests) στο Facebook από τον πατέρα τους ή την μητέρα τους.
Η έρευνα έδειξε ότι το 65% των μαθητών, ηλικίας από 16 ως 18, «δεν κρύβονται και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο», εξήγησε διευθύντρια εταιρίας, η οποία ειδικεύεται σε προγράμματα προετοιμασίας μαθητών για το πανεπιστήμιο και διενήργησε την έρευνα.
Για πολλούς νεαρούς αμερικανούς, το Facebook δίνει τη δυνατότητα να ανεξαρτητοποιηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γονείς και τα παιδιά αποφασίζουν από κοινού να ακολουθήσουν διαφορετικές ζωές στο Facebook. Ακόμη κι αν κάποιοι έφηβοι αγνοήσουν το αίτημα φιλίας των γονιών τους στο Facebook, το 82% απαντούν ότι οι γονείς τους είναι είτε «πολύ αναμεμειγμένοι», είτε «κάπως αναμεμειγμένοι» στην ακαδημαϊκή τους ζωή.
Η διευθύντρια περιέγραψε το Facebook ως έναν φυσικό τρόπο διασύνδεσης μίας γενιάς που έχει γαλουχηθεί με το Ιντερνετ. «Αυτή είναι μία γενιά που επικοινωνεί ηλεκτρονικά και τώρα οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί με νέους τρόπους», σχολιάζει.