ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ!

ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ! Ο τίτλος του ρεπορτάζ που έκαναν οι Γερμανοί για μας!

Μας κράζουν, τους Δραμινούς! Δεν ξέρω Γερμανικά, αλλά δεν το βλέπω για καλό…
Φαντάσου για ν’ ασχολήθηκαν οι Γερμανοί με μας…
«Ξεκινάει την παρουσία ο γερμανός δημοσιογράφος με την Παπαρίζου την ΤΟΠ τραγουδίστρια αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλη κίνηση σε μια περιοχή σαν τη Δράμα.  Αναφέρει ότι προσπαθούν οι δραμινοί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να έρθει κόσμος (τουρισμός) και γενικότερα ανάπτυξη, αλλά λόγω της κεντρικής εξουσίας και της αδυναμίας οργάνωσης, φαντασίας και οράματος δε γίνεται τίποτα. Αναφέρθηκε το ρεπορτάζ στα 4 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το χιονοδρομικό του Φαλακρού και τα έφαγαν χωρίς να δημιουργήσουν καμιά υποδομή. Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ξεναγεί το γερμανό δημοσιογράφο στο Φαλακρό και του εξηγεί για τον φαύλο κύκλο μεταξύ αυτών που διεκδικούν το Φαλακρό με συνέπεια να μην γίνεται τίποτα… και η επιχείρησή του, πολλών εκατομμυρίων πάει για φούντο, αφού δεν λειτουργεί το χιονοδρομικό για να έρθει κόσμος στο ξενοδοχείο του. Η γενικότερη κρίση είναι ακόμη ένας παράγοντας που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Με σαρκασμό αναφέρεται στο πολυτελέστατο Δημαρχείο που δεν πίστευε ο γερμανός δημοσιογράφος ότι μπορούσε να υπάρχει τέτοιο κτήριο στη Δράμα. Με τον ίδιο σαρκασμό μιλάει για το πολυτελές γραφείο του Δημάρχου όπου βέβαια συμπληρώνει ότι είναι δημιούργημα του προηγούμενου Δημάρχου. Τελειώνει το ρεπορτάζ με ένα ζευγάρι που εδώ και δύο χρόνια είναι άνεργο και δεν μπορεί να βρει δουλειά… και το μόνο που βρήκε να κάνει η γυναίκα είναι το βάψιμο τον παιδιών στα σπιτάκια της Ονειρούπολης τώρα το χειμώνα στις γιορτές.

Οι τέσσερις Έλληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΜΙΤ

Τέσσερις αρχαίοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα του ΜΙΤ με τις προσωπικότητες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Μπορεί να έζησαν πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, όμως το όνομα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αρχιμήδη και του Σωκράτη, που έχουν επηρεάσει βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη ανά τους αιώνες, είναι μεταξύ των κορυφαίων λημμάτων στη δημοφιλέστερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia.

Υπολογίζοντας δεδομένα από όλες τις εκδόσεις της Wikipedia, οι ερευνητές του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο τοποθέτησαν στην έκτη θέση τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), ο οποίος γεννηθείς στα Στάγειρα της Χαλκιδικής μαθήτευσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου αργότερα δίδαξε πολιτική και ρητορική. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη φυσική φιλοσοφία, ενώ υπήρξε ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Στην ένατη θέση της λίστας του αμερικανικού Πανεπιστημίου βρίσκεται ο δάσκαλός του, Πλάτωνας (428-347 π.Χ.), ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος που έγραψε την «Απολογία του Σωκράτους» και περιέγραψε την ιδανική πολιτεία στην «Πολιτεία» και στους «Νόμους» του.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Αρχιμήδης, από τις Συρακούσες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς, μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας και είναι γνωστός για το περίφημο «εύρηκα» που φώναξε ανακαλύπτοντας την αρχή του ειδικού βάρους. Ο Σωκράτης (470/469-399 π.Χ.), ο δάσκαλος του Πλάτωνα και ένας εκ των ιδρυτών της δυτικής φιλοσοφίας κατέκτησε τη 13η θέση. Η μαιευτική του μέθοδος και η διαλεκτική αποτελούσαν κύρια χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του.

Παρότι έχουν περάσει 2012 χρόνια από τη γέννησή του, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός. Οι ερευνητές της ομάδας Micro Connections, που εργάζονται στο Media Lab του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, τόνισαν ότι το ενδιαφέρον της έρευνάς τους, που εξέτασε προσωπικότητες που γεννήθηκαν πριν από το 1950, επικεντρώνεται στο πώς γίνεται αντιληπτή η εθνική κουλτούρα μέσω των εκπροσώπων της.

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Ο ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
Ο Ιησούς Χριστός στην κορυφή του κόσμου

Εκτός από τον Ιησού Χριστό, που σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ είναι σήμερα η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, στη λίστα του ΜΙΤ βρίσκονται και άλλες φυσιογνωμίες που επηρέασαν την παγκόσμια Ιστορία βάσει των δεδομένων της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος Κομφούκιος (551-479 π.Χ.), η διδασκαλία του οποίου έχει επηρεάσει βαθύτατα τη σκέψη της ανατολικής Ασίας, και στην τρίτη ο Βρετανός φυσικός σερ Ισαάκ Νεύτων (1643-1727), που ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Ο Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι και ο Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, που διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Οι Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι (8η θέση) και ο Ιταλός γλύπτης Μιχαήλ Άγγελος (15η), καθώς και ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ (12η) βρίσκονται στη λίστα με τα πιο «διάσημα» ιστορικά πρόσωπα. Δύο κομμουνιστές ηγέτες, ο Κινέζος Μάο Τσετούνγκ (11η) και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν (20η), φιγουράρουν επίσης στον κατάλογο του ΜΙΤ, ενώ ο μοναδικός εν ζωή στη λίστα είναι ο 94χρονος Νοτιοαφρικανός Νέλσον Μαντέλα.

«Δημοφιλείς» σήμερα θεωρούνται ακόμη, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο, ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (7η θέση), ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ (14η), ο Βούδας (16η), ο Ιταλός φυσικός Γαλιλαίος (18η) και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας (19η).

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ