Ο νομός Δράμας σήμερα!

Ο νομός Δράμας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας και διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

   Συνορεύει προς βορρά με τη Βουλγαρία, ανατολικά με το νομό Ξάνθης, νοτιοανατολικά με το νομό Καβάλας και νοτιοδυτικά με το νομό Σερρών. 

     Η συνολική του έκταση είναι 3.468,3 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 98.287 άτομα.

   Ο πληθυσμός του νομού κατοικεί σε 5 δήμους σύμφωνα με τον αυτοδιοικητικό νόμο του Καλλικράτη. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Δράμα με 44.823 κατοίκους. Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις είναι το Δοξάτο, η Προσοτσάνη, το Καλαμπάκι, ο Άγιος Αθανάσιος και το Κάτω Νευροκόπι. 

    Ο νομός Δράμας είναι ορεινός στο σύνολό του. Οι ορεινές εκτάσεις καλύπτουν το 63,15% της συνολικής έκτασής του. Σημαντικότερο βουνό είναι το Φαλακρό, η κύρια κορυφή του οποίου βρίσκεται σε υψόμετρο 2.230 μ. Στα βορειοδυτικά απλώνεται η κοιλάδα του Νευροκοπίου, που περιβάλλεται από τα όρη Όρβηλο, Βροντούς, όπου σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα. 

 Διαθέτει σπάνια είδη χλωρίδας καθώς και αλπικά και υποαλπικά τοπία. Μάλιστα ο νομός Δράμας διαθέτει τα περισσότερα δάση από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Τα σπουδαιότερα βρίσκονται δυτικά του Νέστου ποταμού. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη δασική διαδρομή Δράμας-Ελατιάς.  

Αφήστε μια απάντηση