Μαρ 12 2011

Ο Μ. Αλέξανδρος κατακτά και το διαδίκτυο

Συντάκτης: κάτω από Νέα και με ετικέτα:

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ, Αγγελιοφόρος

Αν ψάξει κανείς στο Google το όνομα «Alexander the Great», θα χρειαστεί να διατρέξει τουλάχιστον 50 – 60 links προκειμένου να φτάσει στην πρώτη ελληνική σύνδεση. Κι ακόμη χειρότερα: ψάχνοντας στα ελληνικά το «Μέγας Αλέξανδρος», θα βρει εκατοντάδες συνδέσεις από μπλογκ ανεξάρτητων χρηστών, πόρταλ εφημερίδων, ούτε όμως ένα επίσημο site της ελληνικής Πολιτείας.

Το εικονικό μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην οικουμένη», το οποίο θα δημιουργήσει η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα το αλλάξει αυτό, επιχειρώντας να συστήσει από την αρχή το Μακεδόνα στρατηλάτη στο διαδικτυακό σύμπαν. Το έργο της δημιουργίας του virtual μουσείου, προϋπολογισμού 1.367.800 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Το εικονικό μουσείο θα παρέχει στον επισκέπτη του πληροφόρηση πολλαπλών τύπων (πολύγλωσση, πολυμεσική, πολυκαναλική) μέσω μιας σειράς διαδραστικών εφαρμογών (εικονική ξενάγηση, e-library, διαδραστικός χάρτης, χρονολόγιο, θησαυρός, διαδραστικά ντοκιμαντέρ), όπως εξήγησε η προϊσταμένη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη, σε ανακοίνωσή της στο αρχαιολογικό συνέδριο. «Tο βασίλειο της Μακεδονίας, η παράδοση και οι δομές στις οποίες στηρίχτηκε ο Αλέξανδρος, η θριαμβευτική πορεία του στο χώρο και το χρόνο, οι συνέπειες της δράσης του, η ελληνιστική οικουμένη και οι κληρονόμοι της και τέλος η καταγραφή του μύθου είναι οι κύριοι θεματικοί άξονες του μουσείου», τόνισε.

Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν μηχανισμοί προώθησης και δημοσίευσης ερευνητικού έργου, καθώς και δημιουργίας συνεργατικών/ κοινωνικών δικτύων μέσω των υπηρεσιών myweb, profile και forum. Το μουσείο θα διασυνδεθεί με τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.λπ.). Θα προσφέρει επίσης: on line ψηφιακές εικόνες (υπηρεσία ActionNow) από ανασκαφές, συντηρήσεις και αναστηλώσεις, υπηρεσία Really Simple Syndication (RSS), χώρους συζητήσεων (forum) που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών και ηλεκτρονικά παιχνίδια με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ανάδειξη των Αιγών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών ξεπερνά τα 65.000 στρέμματα. «Απ’ όλη αυτήν την έκταση προσπελάσιμη για τους επισκέπτες είναι αυτήν τη στιγμή μόνον η ταφική συστάδα του Φιλίππου Β΄. Ωστόσο, ακόμη και αυτή, ενταγμένη καθώς είναι στο σύγχρονο οικισμό της Βεργίνας, φαίνεται αποκομμένη από τη νεκρόπολη και δε γίνεται αντιληπτή από τον επισκέπτη η οργανική ενότητά της με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο», παρατήρησε η κ. Κοτταρίδη. «Χωρίς οργανωμένες διαδρομές, με τα σημαντικότερα μνημεία και τις συστάδες μνημείων καλυμμένες από πρόχειρες λαμαρινοσκεπές που υποβαθμίζουν την εικόνα του, ο χώρος των Αιγών είναι ουσιαστικά απροσπέλαστος και εντέλει ακατανόητος για το κοινό».

Το πρόγραμμα της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ προβλέπει τη δημιουργία του «Πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών», ενός ανοιχτού πολυδύναμου μουσείου «κατά κώμας» με αίθουσες διάσπαρτες στο χώρο. Η πρώτη υλοποιημένη ενότητα είναι το κέλυφος – έκθεση – μαυσωλείο του Φιλίππου Β΄, ενώ έτοιμη και εγκεκριμένη είναι η αρχιτεκτονική μελέτη του Αλέξανδρου Τομπάζη για το κεντρικό κτίριο, τη συμβολική «είσοδο» στην περιήγηση των Αιγών.

22 απαντήσεις μέχρι τώρα




RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *