Εσωτερική αξιολόγηση

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024



Λήψη αρχείου

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2021-2022

Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Το Ημερήσιο Γυμνάσιο Σκάλας εδρεύει στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα. Το σχολείο λειτουργεί σε ημιαστικό περιβάλλον, με Πολυπολιτισμική σύνθεση.
Κατά το σχολικό έτος 2021-2022, ο αριθμός των ενεργών φοιτούντων μαθητών ήταν 146 και διαμορφώθηκε ως εξής:
Α΄ Γυμνασίου: 54 μαθητές, Β΄ Γυμνασίου: 50 μαθητές Γ΄ Γυμνασίου: 42 μαθητές
Δεν λειτούργησαν τμήματα ένταξης για τις τρεις (3) τάξεις
Υποστηρίχθηκαν δύο μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης με το εκπαιδευτικό μέτρο της Παράλληλης Στήριξης, από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02.50, ΠΕ04.01.50.
Το σχολείο ανήκει στη Σ.Δ.Ε.Υ του Ειδικού Νηπιαγωγείου Σπάρτης και υπολειτούργησε Ε.Δ.Ε.Α.Υ., που υποστήριξε μαθητές με μαθησιακές ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.
Κατά το σχολικό έτος 2021-2022, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δίδαξαν στην σχολική της μονάδα ανέρχονταν σε 21.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ημερήσιου Γυμνασίου Σκάλας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα κάτωθι:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
α) Τα δυνατά σημεία της σχολικής μονάδας:
Το ιστορικό παρελθόν του σχολείου, γιατί είναι μια από της δύο παλαιότερες σχολικές μονάδες της πόλης και στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως πνευματικός φάρος της περιοχής
H επιστημονική και διδακτική επάρκεια των εκπαιδευτικών, που δίδαξαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στο σχολείο. Αρκετοί έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα και ορισμένοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί του συλλόγου διακρίνονται για την επιστημονική και διδακτική επάρκεια και ευαισθησία τους. Αρκετοί διακρίνονται για την μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στην διδακτική πράξη, για το φιλότιμο και την εργατικότητά τους.
Το θετικό παιδαγωγικό κλίμα.
Η συνεργατικότητα μέσα στην σχολική κοινότητα
Η περιορισμένη εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών από πλευράς των μαθητών.
Το δημοκρατικό-συμμετοχικό σύστημα λειτουργίας που ασκείται από την Διοίκηση.
Η άριστη υλικοτεχνική υποδομή.
β) Τα αδύνατα σημεία της σχολικής μονάδας:
Η διάθεση εκπαιδευτικών, που ανήκουν οργανικά στο σχολείο, για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας σε άλλες σχολικές μονάδες, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και έλλειψη ανθρωπίνων πόρων για τις διοικητικές και εξωδιδακτικές εργασίες.
Η έλλειψη χώρου εκδηλώσεων
Η έλλειψη κλειστού Γυμναστηρίου
Η χαμηλή ταχύτητα σύνδεσης Internet.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
α) Ευκαιρίες
Προγράμματα, όπως Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικά.
Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία
Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση
(Αξιολόγηση: 3)
Αναπτύχθηκαν καινοτόμες και εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές (δραματοποίηση, αγώνες λόγου, αλληλογραφία και τελεσυναντήσεις με σχολείο του εξωτερικού και αξιοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πλατφόρμες).
Καλλιεργήθηκαν ήπιες δεξιότητες στους μαθητές/-ιες (συνεργασία, επικοινωνία, ενσυναισθηση, οργάνωση, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση κρίσεων). Ενισχύθηκε η κριτική σκέψη των μαθητών μέσα από διαθεματικές προσεγγίσεις, συμμετοχή σε προγράμματα και ημερίδες. Υλοποιήθηκαν δράσεις για την ανάπτυξη του γλωσσικού
και επιστημονικού εγγραμματισμού με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς (ρητορικοί αγώνες, γαλλοφωνία).
Αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό, που αναρτήθηκε στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες και στα ιστολόγια του σχολείου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν παιδαγωγικές συνεδριάσεις, υπήρχε γοεϊκή εμπλοκή και συμμετείχε ο σύλλογος γονέων στις δράσεις του Σχολείου.
Σχολική διαρροή – φοίτηση
(Αξιολόγηση: 3)
Μέσα από τη συνεχή ενημέρωση των γονέων περιορίστηκαν οι περιστασιακές απουσίες των μαθητών. Επίσης, το ποσοστό των μαθητών/-ιών που κινδυνεύει να επαναλάβει την τάξη λόγω ελλιπούς φοίτησης είναι αμελητέο. Τα τελευταία χρόνια η διαρροή είναι περιορισμένη και αφορά μόνο μαθητές/-ιες Ρομά.
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών
(Αξιολόγηση: 3)
Μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, τις μαθητικές κοινότητες και τις συνελεύσεις ενισχύθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/-ιών. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας ήταν δεδομένος μέσω της καλλιέργειας κλίματος αλληλοσεβσσμού. Οι τυχόν εντάσεις και συγκρούσεις αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών και εκπαιδευτικών
(Αξιολόγηση: 3)
Το κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ μαθητών/-ιών και εκπαιδευτικών ήταν άψογο. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας ήταν πάντα ανοικτοί.
Σχέσεις σχολείου – οικογένειας
(Αξιολόγηση: 3)
Χρειάζεται ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας του Σχολείου και της οικογένειας και να υποστηρικτούν οι δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης των γονέων (σχολή γονέων).
Θετικά σημεία
Το κλίμα οικειότητας και φιλίας που επικράτησε μεταξύ των μαθητών/-ιών, καθώς και οι εξαιρετικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/-ριες είχε ως αποτέλεσμα το σχολικό κλίμα να είναι θετικό, ανοικτό και ευχάριστο. Η διαμόρφωση του πλέγματος των ανθρώπινων σχέσεων, με βάση την αλληλοκατανόηση, αλλά και τις ανάγκες για τη σωστή λειτουργία του σχολείου, άφησε θετικό αποτύπωμα στη σχολική ζωή.
Σημεία προς βελτίωση
Η ουσιαστική λειτουργία των ΤΕ και της παράλληλης στήριξης με την πρόσληψη μόνιμων επαιδευτικών.
Διοικητική λειτουργία
Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας
(Αξιολόγηση: 3)
Η διοίκηση οργανώνεται και λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, η ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονεών και μαθητών είναι συνεχής και απρόσκοπτη. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αξιοποιείται αποτελεσματικά και υποστηρίζεται η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, ο
σχολικός κανονισμός εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.
Σχολείο και κοινότητα
(Αξιολόγηση: 3)
Υπήρξε πρωτοβουλία για τη λειτουργία δικτύου σχολείων, για την προβολή των δράσεων του Σχολείου και τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς.
Θετικά σημεία
Ως θετικά σημεία της διοικητικής λειτουργίας αναδεικνύονται οι πρακτικές ψηφιακού εκσυγχρονισμού των διοικητικών διαδικασιών του σχολείου με υιοθέτηση της ηλεκτρονικής αντί της κλασικής αλληλογραφίας, τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής, την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών με ψηφιακά μηνύματα, τη
διεκπεραίωση αιτημάτων χωρίς τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων και πολλά άλλα, που σκοπό έχουν την απλούστευση των διαδικασιών της καθημερινότητας, τη μείωση της χρονικής ανταπόκρισης της διοίκησης σε διάφορα αιτήματα και την αποτροπή συστηματικών λαθών εξαιτίας της απομείωσης της πολυπλοκότητας των
διεργασιών.
Σημεία προς βελτίωση
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις
(Αξιολόγηση: 3)
Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2021-2022 έλαβαν μέρος/ παρακολούθησαν στα/ τα e-twinining seminars σεμινάρια του ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου (ρητορικοί αγώνες) και του γαλλικού ινστιτούτου (αναστραμμένη τάξη)
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Θετικά σημεία
Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διαθέτουν και δεύτερο τίτλο σπουδών, καθώς και μεταπτυχιακούς τίτλους και πιστοποιήσεις σε επιμορφώσεις σε ξένες γλώσσες και Η/Υ.
Σημεία προς βελτίωση
Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Λειτουργία
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία
Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν
1
Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις)
Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση
Λειτουργία
Διοικητική λειτουργία
Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν
1
Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις)
Σχολείο και κοινότητα
Λειτουργία
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών
Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν
1
Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις)
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Παρατηρήσεις / Σχόλια
Βαθμός επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί
3 = Σε μεγάλο βαθμό
Σημαντικότερα αποτελέσματα των Δράσεων
Τα αποτελέσματα της δράσεων ήταν θετικά και αναμενόμενα. Βελτιώθηκαν, αναβαθμίστηκαν και ενισχύθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι πρότερες γνώσεις των μαθητών/-ιών ενισχύθηκαν οι δεξιότητες ζωής των μαθητών/-ιών (συνεργασία-δημιουργικότητα-επικοινωνία), αναπτύχθηκαν και καλλιεργήθηκαν οι ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών/-ιών, ενισχύθηκαν οι διδακτικές/παιδαγωγικές πρακτικές των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών
Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν
Εντοπίστηκε δυσκολία στον συντονισμό των ομάδων εξαιτίας της νέας σχολικής πραγματικότητας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στην covid 19 εποχή (συνεχείς απουσίες)