Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ 2022-2023 » ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 2022-23:Οι Θρακιώτες πρόσφυγες του Θολού και της Νέας Ζίχνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 2022-23:Οι Θρακιώτες πρόσφυγες του Θολού και της Νέας Ζίχνης.

Ανακαλύπτω την ιστορία του τόπου μου: Οι Θρακιώτες πρόσφυγες του Θολού και της Νέας Ζίχνης.  Κατηγορία προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σάκκου Ελισσάβετ ΠΕ03, Παπαευαγγέλου Καλλιόπη ΠΕ02

Επιμέλεια κειμένων-τεχνική επεξεργασία:Παπαευαγγέλου Καλλιόπη, φιλόλογος

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης το πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων :Ανακαλύπτω την ιστορία του τόπου μου: Οι Θρακιώτες πρόσφυγες του Θολού και της Νέας Ζίχνης.  Το πρόγραμμα στόχευε  στο να γνωρίσουν  οι μαθητές της Γ Γυμνασίου την Ιστορία του Θρακικού και του Ποντιακού Ελληνισμού και να εμβαθύνουν στην ταραχώδη ιστορικά περίοδο 1900-1922(Μακεδονικός  Αγώνας, Κίνημα Νεοτούρκων ,Βαλκανικοί πόλεμοι,Ά παγκόσμιος πόλεμος,Μικρασιατική Εκστρατεία.) .Οι μαθητές ειδικότερα εστίασαν στις μετακινήσεις των προσφυγικών πληθυσμών από την Ανατολική Θράκη και τον Εύξεινο Πόντο και στην εγκατάστασή τους στις νέες πατρἰδες. Ενα μέρος αυτών των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στο Νομό Σερρών και ειδικότερα στην περιοχή του Θολού και της Νέας Ζίχνης. Οι μαθητές απέκτησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος  πρωτότυπες μαθησιακές εμπειρίες, με κύρια χαρακτηριστικά την βιωματική προσέγγιση της γνώσης, την διαθεματική επεξεργασία, ,καθώς και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Επίσης  ενισχύθηκαν οι κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, καθώς οι δράσεις  εστίασαν στην ανάπτυξη συνεργατικού και συλλογικού πνεύματος.

 

ΕΚΘΕΣΗ «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22 .

Επίσκεψη των μαθητών του Γυμνασίου Ζίχνης στη Θεσσαλονίκη: Την έκθεση οργάνωσε  το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και εντάχθηκε  στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι μαθητές προσέγγισαν τις προσφυγικές μουσικές μνήμες, το ρεμπέτικο τραγούδι και έμαθαν για τον σημαντικό ρόλο  του τραγουδιού στις «χαμένες πατρίδες» Συγχρόνως είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με αυθεντικά παραδοσιακά όργανα από την Μικρἀ Ασία και να αναζητήσουν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς τους.

IMG 20230317 103804 IMG 20230317 103213IMG 20230317 103150IMG 20230317 103146

IMG 20230317 114538 IMG 20230317 103209 IMG 20230317 103158IMG 20230317 114500

 

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη από το Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης  (9 Μαίου 2023) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Θολού.

Οι μαθητές της Β Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Θολού – Κειμήλια Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων για μια πολύ ενδιαφέρουσα  ξενάγηση και γνωριμία με την ιστορία των Θρακιωτών προσφύγων του Θολού και της Νέας Ζίχνης ,αλλά και με την ιστορία όλης της Θράκης γενικότερα. Μετά την επίσκεψή τους οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες πραγματοποίησαν εργαστήριο δημιουργικής γραφής βασισμένο στα κειμήλια και τα εκθέματα του μουσείου.

Ευχαριστούμε θερμά  τον πάτερα Γεώργιο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολού και την κυρία Μακρίδου Δήμητρα για την στήριξη και την βοήθεια στην ξενάγηση.

 

Εργασία Δημιουργικής γραφής σε μορφή ημερολογίου των μαθητριών Ντέντια Ιουλίσας και Επαμεινώνδα Ηλιάνας

10 Μαίου 2023,

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Εχθές επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Θολού στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος   του σχολείου μας. Εκεί μας περίμεναν δύο καταπληκτικοί ξεναγοί, ο πατέρας Γεώργιος Γεωργακάκης και η κυρία Μακρίδου Δήμητρα , οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία της περιοχής και ασχολούνται με μεράκι εδώ και πολλά χρόνια. Μας μίλησαν για  τους Θρακιώτες πρὀσφυγες , για τα χωριά της καταγωγής τους, καθώς και για  την ιστορία του χωριού Θολού .

Κάτι που μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν το πόσο καλοδιατηρημένα ήταν όλα  τα εκθέματα , τα αντικείμενα και οι φορεσιές τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Μάθαμε ότι στον συγκεκριμένο χώρο  πραγματοποιούνται συχνά  διάφορες  πολιτιστικές εκδηλώσεις , για να έρχεται σε επαφή ο κόσμος με σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας παράδοσης, όπως είναι η ζωή και η καθημερινότητα των ντόπιων και των Θρακιωτών. Ήταν η πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Θολού και η εμπειρία ήταν εξαιρετική, γιατί ήρθαμε σε επαφή   με την καθημερινότητα των ανθρώπων και μάθαμε τις συνήθειες, τα όνειρα ,τις ανησυχίες και τα βάσανά τους στο μεγάλο ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία. Επίσης είδαμε οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία για πρώτη φορά και μάθαμε τη χρήση τους!  Έτσι αποκτήσαμε μια ζωντανή εικόνα για τη ζωή των προγιαγιάδων και των  προπαππούδων μας!

Το μουσείο προσπαθεί να είναι κοντά στον κόσμο της περιοχής και ειδικότερα στους νέους. Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη στο μουσείο ήταν εκπληκτικές, μας άρεσαν τα περισσότερα από τα εκθέματα όμως, ξεχώρισα το σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλιότερα στην καθημερινή τους ζωή, τις φορεσιές τους και τα υφαντά. Νιώσαμε λες και βρισκόμασταν σε κάποια άλλη εποχή, λες και ζούσαμε εκείνα τα παλιά χρόνια. Νιώσαμε το μεράκι που είχαν οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια, να δουλέψουν και  να κάνουν τα σπίτια τους και όλα αυτά με προσωπική εργασία.  

Φωτογραφίες και video από την επίσκεψη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://photos.app.goo.gl/pqUAVBPkgtZQSUzg7

 

–Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών  του προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν διάφορες εργασίες,ὀπως ασκήσεις δημιουργικής γραφής, παρουσιἀσεις, power points και μικρές ιστορικές πραγματείες βασισμένες σε διαδικτυακή έρευνα(η ιστορία της Ανατολικής Θράκης, η περιοχή της Νέας Ζίχνης από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια,  τα χωριά Δραβίσκος, Γάζωρος, Νέα Πέτρα, Θολός, τα Θρακιὠτικα παραμύθια, οι οποίες φυλάσσονται στο αρχείο του σχολείου και θα χρησιμοποιηθούν για τη διάχυση του προγράμματος στη Β τάξη Γυμνασίου στη Νέα Σχολική χρονιά.

–Στην τάξη ,σε συνδυασμό με το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας παρουσιάστηκαν τα κείμενα

( και εκπονήθηκαν από τους μαθητές σχετικές εργασίες)

–Αρναούτης Νίκος ,Το λασπωμένο χωριό ,μυθιστόρημα(αποσπάσματα)

-Ηλίας Βενέζης, Η Επιστροφή του Αντρέα»,Γαλήνη(απόσπασμα)

—  Γιώργος Ιωάννου, Στου Κεμάλ το σπίτι, διήγημα

–Η ιστορία του χωριού Καβησσός, προσφυγική μαρτυρία

–Η κόρη που ντύθηκε άντρας( θρακιώτικο παραμύθι)

Επίσης προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ:

Από τη Μεγάλη Ελλάδα στην Μικρασιατική Καταστροφή

 Σμύρνη, Η Μικρασιατική Καταστροφή

 

 

 

 

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Επιμόρφωση Β Επιπέδου

Επιμόρφωση Β Επιπέδου

Σεμινάρια etwinning

etwinning seminars
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση