Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27/1/26), στο Εσπερινό Γυμνάσιο με ΛΤ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις κατά τις δύο τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για αναστοχασμό και ευαισθητοποίηση γύρω από τα τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μαζική εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν επιλεγμένα εκπαιδευτικά βίντεο από τη λίστα του καναλιού του σχολείου στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=OMzuI93dDkw&list=PLe-HLyfo-e2McF1BxaKGdeX3uGfDq-9G7&pp=sAgC) , τα οποία παρουσιάζουν ιστορικά στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα. Μέσα από την προβολή και τη συζήτηση που ακολούθησε, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.
Οι δραστηριότητες είχαν στόχο να ενισχύσουν την ιστορική γνώση, αλλά και να καλλιεργήσουν αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος μάς υπενθυμίζει τη σημασία της ιστορικής γνώσης, ώστε παρόμοια γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη δράση μνήμης, τιμώντας τα θύματα και αναδεικνύοντας τη σημασία της παιδείας ως μέσο κατανόησης της ιστορίας και οικοδόμησης ενός κόσμου με περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
