Κατά την εβδομάδα 7-11 Οκτωβρίου 2024, το Γυμνάσιο Δροσιάς σε συνεργασία με το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης, είχε την χαρά να υποδεχθεί επτά Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων από τη Γαλλία, μέσω του προγράμματος Erasmus+, στο πλαίσιο ατομικής κινητικότητας, για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing). Η δράση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της Σχολικής Συμβούλου κ. Μαρίας Φουσέκα και απεδείχθη μία εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων.
Οι Γάλλοι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν πρόγραμμα συναντήσεων, συζητήσεων και παρουσιάσεων και στα δύο σχολεία. Κατά την επίσκεψή τους στο Γυμνάσιο Δροσιάς, τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια Ρένα Πολίτη και ο Σύλλογος των Διδασκόντων, με τα μέλη του οποίου οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έχουν σύντομη ανταλλαγή απόψεων. Οι κυρίες Μπέσυ Γιαννοπούλου και Έλλη Τζαβάρα παρουσίασαν όψεις της σχολικής ζωής. Στη συνέχεια έγινε συγκριτική παρουσίαση, από τη Διευθύντρια, της διάρθρωσης της εκπαίδευσης, των διδασκόμενων μαθημάτων και της εν γένει λειτουργίας ενός δημόσιου ελληνικού σχολείου σε σχέση με το γαλλικό σύστημα. Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στη διαχείριση των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και Μαθησιακές Δυσκολίες και κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού καθώς επίσης στην προετοιμασία των σχολείων για ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. Η συζήτηση επεκτάθηκε στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των στελεχών της εκπαίδευσης και το ρόλο της ηγεσίας στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στη σχολική μονάδα όπως και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη των Γάλλων εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κα Βόνη Βιθυνού εκ μέρους του Δήμου Διονύσου, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν το Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Δροσιάς. Γύρω από το φιλόξενο ελληνικό τραπέζι, γεμάτο με παραδοσιακά εδέσματα, δόθηκε η ευκαιρία για γόνιμη και ευχάριστη συζήτηση.
Η επίσκεψη αυτή έδωσε στους εκπαιδευτικούς και στους εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης την ευκαιρία για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών. Η έστω και σύντομη επαφή με συναδέλφους μας από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ανοίγει ορίζοντες και εμπλουτίζει την καθημερινότητά μας.
Το σύγχρονο σχολείο είναι το σχολείο που συνεργάζεται, που ανανεώνεται μέσα από την επαφή με άλλες σχολικές μονάδες της γειτονιάς, της χώρας, της Ευρώπης.