ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

  • Για το Πολιτιστικό μας πρόγραμμα με αντικείμενο  την αρχιτεκτονική παράδοση και την οικιστική ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον και το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με αντικείμενο τη χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου μπορείτε να ενημερωθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

          ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2016-17

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ”

Bas_lica_Sagrada_Fam_lia_Barcelona_Spain_3553

Τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας ομάδα μαθητών της Β’ Γυμνασίου είχε την τύχη να υλοποιήσει το πολιτιστικό πρόγραμμα 

 «Η Συνάντηση του Ελληνικού Πνεύματος με την Ισπανική Τέχνη»

 Σκοπός του προγράμματος ήταν η ανάδειξη της διαθεματικότητας, της διαπολιτισμικότητας καθώς και η βιωματική και ομαδοσυνεργατική μάθηση πέρα από τα όρια της σχολικής τάξης και των υποχρεωτικών μαθημάτων, ώστε οι μαθητές να πρωτοτυπήσουν, να καινοτομήσουν και να ετοιμαστούν για τον ρόλο του αυριανού ενεργού πολίτη.

Με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος οι μαθητές καλλιέργησαν  την αισθητική τους αντίληψη, συνεργάστηκαν, εκφράστηκαν μέσα από τη μελέτη τους για τον πολιτισμό μιας άλλης  χώρας, της Ισπανίας, βρίσκοντας ταυτόχρονα κοινά στοιχεία με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η όλη προσπάθεια, το ταξίδι της γνώσης τους, επισφραγίστηκε με το ταξίδι τους στην Ισπανία(Βαρκελώνη) (13-17 Μαρτίου) κατά το οποίο έζησαν βιωματικά όσα είχαν γνωρίσει μέσα από την έρευνά τους κατά τη διάρκεια της  χρονιάς και απέκτησαν νέες εμπειρίες.

Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν οι καθηγήτριες: Δαδιώτου Αναστασία(συντονίστρια), Γιαννοπούλου Μπέσσυ, Καφετζή Πηνελόπη και Αρώνη Αικατερίνη.

Εδώ παρουσιάζονται οι εργασίες που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος:

ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΚΑΣΟ

Salvador Dali

JOAN MIRO’

LAS-MENINAS

ΦEΔEΡΙKO ΓKAΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ

Αντόνι Γκαουντί

O ΧΡΥΣΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Φ

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

O χρυσός αριθμός

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

SANTIAGO

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

 

…και μία γεύση από την συνάντηση πολιτισμών Ανδαλουσίας και Κρήτης !!!…

«Μια συνάντηση πολιτισμών μέσα από την τέχνη της μουσικής και του χορού, σε δρόμους που πρώτος βάδισε στην πορεία από Κρήτη προς Ισπανία, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος…

…Η ένωση του ηφαιστειώδη χορού του φλαμένγκο με την εκρηκτικότητα και την επαναστατική πνοή των κρητικών χορών!!»

Βίντεο: ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ-ΚΡΗΤΗ

…ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ…

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
LAS RAMBLAS
LAS RAMBLAS
Μουσείο καταλανικής τέχνης
Μουσείο καταλανικής τέχνης
Μουσείο JOAN MIRO
Μουσείο JOAN MIRO
ΧΙΡΟΝΑ
ΧΙΡΟΝΑ
ΧΙΡΟΝΑ
ΧΙΡΟΝΑ
ST PETER'S SCHOOL
ST PETER’S SCHOOL


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013-14

Όπως κάθε χρόνο, στο Γυμνάσιο Δροσιάς οι μαθητές έλαβαν μέρος σε διάφορα εξωδιδακτικά, εκπαιδευτικά προγράμματα της δικής τους επιλογής. Παρακάτω αναφέρονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2013-14, ταξινομημένα σε τρεις κατηγορίες:

Α. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

α. «Ο χορός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» – συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Χόρεψέ το» 

β. «Ο χορός στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη» – συμμετοχή στο Δίκτυο ΙΚΑΡΙΟΝ

γ. «Ελιά η Αιώνια»

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

α. «Αυτογνωσία: Καλλιέργεια θετικής αυτοεκτίμησης – Δημιουργία ατομικού φακέλου CV» – στο πλαίσιο του μαθήματος ΣΕΠ

β. «Μαραθώνιος – Ιστορικό και σύγχρονες διοργανώσεις»

γ. «Ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε: Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον»

Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Η βιοποικιλότητα ενός καμένου οικοσυστήματος του Δήμου Διονύσου»

Περισσότερα για τα προγράμματα παρακάτω: 

Α. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

α. «Ο χορός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» – συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Χόρεψέ το» 

Οι μαθητές συζήτησαν την εξέλιξη του χορού μέχρι σήμερα. Μελέτησαν τα είδη του χορού (μπαλέτο, σύγχρονος, παραδοσιακός, φλαμένγκο, hip hop, latin, oriental, χοροθέατρο). Κυρίως ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη συναισθημάτων και με την επικοινωνία μέσω του χορού, και με αυτό στο μυαλό τους, δημιούργησαν, μετά από πολύωρες πρόβες ένα χορευτικό, το οποίο παρουσίασαν στο Φεστιβάλ Χορογραφίας «Χόρεψέ το!» που διοργανώνει η Δ/ση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής. Οι μαθητές γύρισαν ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή τους και τους επαίνους του κοινού!

β. «Ο χορός στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη» – συμμετοχή στο Δίκτυο ΙΚΑΡΙΟΝ

Το πρόγραμμα αυτό είχε δύο διαστάσεις, μια θεωρητική, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν ο ρόλος του χορού στο αρχαίο δράμα και η παρουσία τους στις σύγχρονες παραγωγές, η η μουσική και ο ρόλος της στις σύγχρονες παραγωγές αρχαίου δράματος και κυρίως, ο ρόλος του χορού των «Βακχών» στην τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες.

Η δεύτερη διάσταση, η πρακτική, απαιτούσε συμμετοχή όλων των μαθητών, ως μελών του «Χορού», στην παρουσίαση των χορικών στοιχείων της τραγωδίας Βάκχες, με απόδοση των χορικών με το σώμα και τη μουσική.

Το δρώμενο, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2014 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δικτύου ΙΚΑΡΙΟΝ, θα πλαισιώνει πρωτότυπη μουσική, γραμμένη ειδικά για τους μαθητές μας.

 γ. Ελιά η Αιώνια

Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές της Γ΄τάξης πήραν μέρος στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα«Ελιά η αιώνια».

Οι μαθητές έμαθαν για το ελαιόδεντρο, τις ποικιλίες, την καλλιέργεια, τα προϊόντα της ελιάς.

Ασχολήθηκαν με την ελιά όπως αυτή αναφέρεται στη μυθολογία καθώς και με τη θέση της στη χριστιανική θρησκεία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή. Επισκέφθηκαν τη Μεσσηνία, όπου ξεναγήθηκαν σε ένα ελαιοτριβείο. Έφτασαν στη Σπάρτη, για να περιηγηθούν στο Μουσείο Ελιάς και με την ευκαιρία, επισκέφθηκαν και αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στις γύρω περιοχές.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

α. «Αυτογνωσία: Καλλιέργεια θετικής αυτοεκτίμησης – Δημιουργία ατομικού φακέλου CV» – στο πλαίσιο του μαθήματος ΣΕΠ

Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στο να διερευνήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τον εαυτό τους, τις κλίσεις τους και τα επαγεγλματικά τους ενδιαφέροντα, απαλλαγμένοι απο προκαταλήψεις και στερεότυπα φύλου. Μεταξύ των στόχων ήταν να γνωρίσουν τις επαγγελματικές αξίες σύμφωνα με τις οποίες οδηγούνται σε επαγγελματικές επιλογές και να μπορέσουν να εκφράσουν προσωπικούς στόχους και σχέδια για το μέλλον και την προσωπική τους ζωή απαλλαγμένοι από παραδοσιακά πρότυπα συσχετιζόμενα με τον ρόλο ανδρών και γυναικών.

Ο απώτατος σκοπός ήταν η καλλιέργεια θετικής αυτοεκτίμησης.

Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η γνωριμία με τις διαδικασίες δημιουργίας ενός ατομικού φακέλου και της σύνταξης ενός Βιογραφικού Σημειώματος.

β. «Μαραθώνιος» – Ιστορικό και σύγχρονες διοργανώσεις

Το πρόγραμμα αυτό είχε μια θεωρητική και μια βιωματική διάσταση. Στο πλαίσιο της θεωρητικής εξετάστηκαν το ιστορικό του Μαραθωνίου Δρόμου (ο πρώτος μαραθωνοδρόμος, οι παραδόσεις, οι αρχαίοι αγώνες δρόμου) και η σύγχρονη συνέχεια (από τον Σπύρο Λούη στις σύγχρονες διοργανώσεις: Φορείς, Υπουργείο, Χορηγοί, Στελέχη, Εθελοντές, Δρομείς, ειδική πρόνοια για ΑΜΕΑ, διαφήμιση. Διεθνείς διοργανώσεις. Μαραθώνιες διαδρομές στις μεγάλες μητροπόλεις όλου του κόσμου).

Οι μαθητές γνώρισαν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αυτό της μαζικής αθλητικής κουλτούρας (κίνητρα συμμετεχόντων όλων των ηλικιών, επαγγελματιών δρομέων, ΑΜΕΑ) καθώς και τη σημασία της προετοιμασίας για έναν τέτοιο αγώνα για την υγεία (αλλαγή στον τρόπο ζωής σε διατροφή και άσκηση, ιατρικές εξετάσεις κ.ά)

Τέλος, στο πλαίσιο της βιωματικής διάστασης, οι μαθητές πήραν μέρος οι ίδιοι στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, συγκεκριμένα στον Αγώνα Δρόμου των 5 χλμ, που διοργανώνεται κάθε άνοιξη. Οι μαθητές έγιναν «δρομείς», “διαφημιστές”, “εμψυχωτές” και τελικά, έκαναν και πολύ καλούς χρόνους στον αγώνα!

γ. «Ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε: Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον»

Πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο μας οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας να επιλύονται στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της κατανόησης και οι έφηβοι μαθητές να στηρίζονται, όταν αυτό χρειάζεται, ψυχολογικά και από το σχολείο.

Το πρόγραμμα αγγίζει ζητήματα σχολικού εκφοβισμού, ένταξης νέων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον, ενίσχυση των μαθητών με χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ.

Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

«Η βιοποικιλότητα ενός καμένου οικοσυστήματος του Δήμου Διονύσου»

Για το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα, οι μαθητές άφησαν τις αίθουσες διδασκαλίας και εξόρμησαν στους χώρους γύρω από το σχολείο, όπου, με τη βοήθεια του υπεύθυνου καθηγητή τους, παρατήρησαν, φωτογράφισαν, ανέλυσαν, και προσέγγισαν φαινόμενα της βιολογίας, της γεωλογίας και της χημείας.

Ας σημειωθεί ότι σπάνια δίνεται σε μαθητές σχολείων η ευκαιρία του βιωματικού εργαστηρίου στις θετικές επιστήμες στην ύπαιθρο, γι” αυτό και νιώθουμε τυχεροί που το σχολείο μας είναι κτισμένο σε ένα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, που επιτρέπει αυτή την ενεργητική εμπλοκή των μαθητών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *