Το γυμνάσιό μας συνεχώς αλλάζει, προς το καλύτερο πάντα! Μέσα σε αυτές τις θετικές αλλαγές εντάσσεται και η οργάνωση της σχολικής μας βιβλιοθήκης. Οι δημοσιογράφοι του blogμας βρήκαν τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης, κ.Σλαμπέα, και μίλησαν μαζί του .Απολαύστε ,λοιπόν, παρακάτω μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!
1. Ποιος είχε την ιδέα για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο σχολείο;
Η ιδέα υπήρχε θεωρητικά από την αρχή της χρονιάς ,μετά από συζήτηση όλων των καθηγητών και της διευθύντριας. Την κύρια ιδέα όμως την είχε η διευθύντρια, η οποία βοήθησε και στην υλοποίησή της.
2.Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της;
Η δημιουργία της άρχισε σιγά σιγά από την αρχή της χρονιάς αλλά ακόμα υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να τελειοποιηθεί. Ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να γίνουν αλλαγές σε τρεις αίθουσες. Υπήρχαν κάποιοι τίτλοι από παλιά οι οποίοι σιγά σιγά τακτοποιούνται.
3.Ποιος χρηματοδότησε την δημιουργία της;
Δε χρειάστηκε μεγάλη βοήθεια από χρήματα, γιατί τα περισσότερα βιβλία προϋπήρχαν. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων προσέφερε κάποια βιβλία ,όπως επίσης οι καθηγητές και τα παιδιά του σχολείου.
4.Θα χρειαζόσασταν ένα μεγαλύτερο χώρο για την βιβλιοθήκη ;
Τώρα που τα βιβλία είναι λίγα ο χώρος είναι αρκετός. Στο μέλλον όμως ,αν αυξηθούν τα βιβλία από αγορές ή προσφορές ανθρώπων, φυσικά ένας νέος χώρος θα ήταν απαραίτητος.
5.Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η βιβλιοθήκη στα παιδιά;
Εκτός από το ότι μπορούν να δανειστούν βιβλία για να διαβάσουν, που τους προσφέρει ψυχαγωγία , είναι και ένας ζεστός χώρος για τα παιδιά, όπου περιλαμβάνονται όλα τα καλλιτεχνικά κομμάτια και έτσι ενισχύεται η φαντασία τους.
6.Διαβάζουν τα παιδιά βιβλία;
Ένα μικρό ποσοστό διαβάζει, αλλά τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν υπομονή και θέληση να διαβάσουν βιβλία. Πρέπει να καλλιεργηθεί το ερέθισμα του διαβάσματος.
7.Ποιο είναι το κίνητρο για να αρχίσουν να διαβάζουν τα παιδιά βιβλία;
Το βασικό κίνητρο των παιδιών είναι οι βαθμοί. Όμως οι μαθητές πρέπει να αρχίσουν να διαβάζουν βιβλία χωρίς να έχουν σαν βασικό κίνητρό τους τους βαθμούς, αλλά δράσεις του σχολείου, όπως η λέσχη ανάγνωσης, επισκέψεις συγγραφέων κτλ. Τέλος, μέσα από συγκεκριμένα μαθήματα, όπως τα Κείμενα.
8.Υπάρχει σταθερό ωράριο που μπορούν οι μαθητές να εξυπηρετηθούν στη βιβλιοθήκη;
Υπάρχει ένα πρόχειρο ωράριο, γιατί η βιβλιοθήκη δεν είναι ακόμα έτοιμη. Του χρόνου όμως, που η βιβλιοθήκη θα είναι πλήρης ,προσδοκούμε να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα και να αναρτηθούν οι τίτλοι των βιβλίων στο blogτου σχολείου, έτσι ώστε να μπορούν να βρουν οι μαθητές τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν από το διαδίκτυο.
9.Η αίθουσα της βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται από τους μαθητές ή τους καθηγητές για άλλες δραστηριότητες;
Ναι, χρησιμοποιείται για τη φύλαξη των υλικών της γυμναστικής, στην οικιακή οικονομία για διάφορες εργασίες, καθώς και για την προετοιμασία των εορτών.
10.Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την πορεία της βιβλιοθήκης στο μέλλον;
Οι φιλοδοξίες μας είναι να γίνει μία μεγάλη, καθαρή και όμορφη βιβλιοθήκη γνωστή σε όλο το χωριό με πολλά βιβλία και ανοιχτή προς όλο το δήμο!
Δελή Ειρήνη, Κεσέογλου Ζωή, Κουσουρνά Ελένη