Σχολικό έτος 2024-25 Αιτήσεις ΚΑ 122
Τελευταία ενημέρωση 6/12/2024
Είναι διαθέσιμες οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Erasmus
Ο Οδηγός Erasmus για το 2025 erasmus-programme-guide-2025_el
Ημερομηνίες 19/2 για ΚΑ1 και 5/3 για KA2. Οι αιτήσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμη
Οι αιτήσεις προς το ΙΚΥ μπορούν να υποβληθούν στα ελληνικά.
Πληροφορίες για τις αιτήσεις ΚΑ 122 (μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών)
Προτεραιότητες Erasmus 2023-24
- Ένταξη και πολυμορφία
- Ψηφιακός μετασχηματισμός
- Περιβάλλον και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
- Συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά
Πληροφορίες για EU login και OID
Παράδειγμα PIF (Participant Identification Form) PIF GR Secondary School of Gennadi 2021
Αναζήτηση εκπαιδευτικών οργανισμών που παρέχουν επιμόρφωση
ΔΡΑΣΗ ΚΑ 1 Μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών
Η αίτηση ΚΑ 122 του 2025 σε word KA-122-2025
Παράδειγμα αίτησης ΚΑ122 Παράδειγμα ka1 122
ΔΡΑΣΗ ΚΑ 2 Συμπράξεις 210
Η αίτηση ΚΑ 210 του 2025 σε Word Small-scale-ΚΑ210 2025
Παράδειγμα αίτησης ΚΑ210 Παράδειγμα Small scale projects ΚΑ 210
Η παρουσίαση στην τηλεδιάσκεψη 27/11/23 Erasmus 2023-24
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις https://webgate.ec.europa.eu/erasmus-esc/index/
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου erasmus@dide.dod.sch.gr
Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου “Let’s leave a mark on the Nature: World Music for Plantasia”
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Ρόδο η δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS με τίτλο “Let’s leave a mark on the Nature: World Music for Plantasia”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Μουσικό Σχολείο Ρόδου μαζί με άλλες τρεις χώρες: την Τουρκία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Η δεύτερη αυτή φάση είχε τίτλο δράσης “A Rhythmic Step on the Way to Understanding Nature: Orff Training”. Κατά τη διάρκεια των δράσεων, έγινε εξοικείωση με διάφορα όργανα ρυθμού και δημιουργήθηκε μια γέφυρα μεταξύ του σώματος, της φωνής και των σκέψεων. Ο γενικός σκοπός του Προγράμματος ERASMUS σχετιζόταν τόσο με την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών αναφορικά με το περιβάλλον, όσο και με την κατανόηση της καθοριστικής συμβολής της μουσικής στη δημιουργία “κοινότητας”, ομαδικότητας και “συντονισμένων ενεργειών και κινήσεων”, προκειμένου να δημιουργηθούν από κοινού “καλλιτεχνικά προϊόντα” οικολογικού και μουσικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Τα προϊόντα αυτά θα αφήσουν αφενός ένα “πράσινο” αποτύπωμα στη φύση, αφετέρου θα συνδράμουν στην καλλιέργεια μιας ευρύτερης οικολογικής παιδείας μέσα από τη μουσική, και συγκεκριμένα μέσα από τη μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση του συστήματος Carl Orff. Η αξιοποίηση της προσέγγισης αυτή συνδράμει αποτελεσματικά στο να “δέσουν” ως ομάδα άγνωστοι μαθητές/τριες μεταξύ τους, προερχόμενοι από διαφορετικές κουλτούρες, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν μουσική, να συντονιστούν σε ένα “κοινό ρυθμό”, να αλληλοεπιδράσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν στοχεύοντας σε έναν ευρύτερο σκοπό.
Ημερήσιο ΓΕΛ Ζηπαρίου Travelling to Knowledge 2021-1-Sl1-KA121-000008813
Το Ημερήσιο ΓΕΛ Ζηπαρίου ήταν σχολείο Υποδοχής για δυο εκπαιδευτικούς από τη Σλοβενία από 30-9-24 έως και 4-10-24 για παρατήρηση εργασίας (job shadowing) με τίτλο προγράμματος : Travelling to Knowledge και αριθμό αναφοράς 2021-1-Sl1-KA121-000008813.
1ο ΓΕΛ Ρόδου-Βενετόκλειο Erasmus “Mathematicians in Europe”
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ – «ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ»
Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου-Βενετόκλειο υλοποιεί το σχέδιο Erasmus+ με κωδικό “2023-2-PL01-KA210-SCH-000179047” και τίτλο “Mathematicians in Europe” και συντονιστή προγράμματος τον Μαθηματικό κ. Μαλλιάκα Κωνσταντίνο. Η 1η κινητικότητα διεξήχθη στη Ρόδο τον Απρίλιο του 2024, όπου έγινε ξενάγηση στους χώρους του Βενετοκλείου, παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας, το Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών, διδασκαλίες μαθηματικών, παρουσιάσεις βιντεοσκοπημένων διδασκαλιών και εργασιών και διαγωνισμός «Αφίσας» για μαθητές.
Η 2η κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τις 14/9/2024 έως τις 21/9/2024 στην πόλη Elk της Πολωνίας, στο σχολείο Zespol Szkol nr 2 im. K.K. Baczynskiego, Ełk. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις στο σχολείο υποδοχής των Μαθηματικών από Ελλάδα, Πολωνία και Τουρκία. Έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας και το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Μαθηματικών, το σύστημα και τις μεθόδους αξιολόγησης και το σύστημα πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποιήθηκαν παρακολουθήσεις διδασκαλιών μαθηματικών ενοτήτων με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις αποστολές και συζήτηση για τους στόχους και τις μεθόδους διδασκαλίας. Οι ομάδες συμμετείχαν επίσης σε ομάδες με πρωτότυπες δραστηριότητες μαθηματικών σε παιγνιώδη μορφή, συζητήθηκαν προτάσεις διδασκαλίας και δημιουργίας κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού. Ενημερωθήκαμε για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς που συμμετέχει το σχολείο αυτό και τον τρόπο προετοιμασίας των μαθητών/τριών. Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα του 1ου Μαθηματικού κουίζ που διεξήγαγε κάθε σχολείο λίγο πριν την κινητικότητα και έγινε ερμηνεία των δυσκολιών και των λαθών που προέκυψαν. Επίσης, οργανώσαμε το 2ο Μαθηματικό κουίζ και τον χρόνο διεξαγωγής πριν την 3η κινητικότητα του Οκτωβρίου στην Τουρκία, όπου και θα οργανωθεί και το 3ο Μαθηματικό κουίζ.
Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου σε πρόγραμμα Erasmus
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus με τίτλο “Let’s leave a mark on the Nature: World Music for Plantasia”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Μουσικό Σχολείο Ρόδου μαζί με άλλες τρεις χώρες: την Τουρκία, η οποία είναι ο συντονιστής του προγράμματος, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Η πρώτη αυτή φάση πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στο σχολείο Pozanti Ataturk Ortaokulu, με τίτλο δράσης “Let’s Learn the Language of Plants for Project Art Forests”. Η δράση αυτή έλαβε χώρα από τις 8-13 Οκτώβρη, στην οποία συμμετείχαν δύο καθηγητές και τέσσερις μαθητές από την κάθε χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν από κοινού προκειμένου να ξεκινήσουν να υλοποιούν τους στόχους του Προγράμματος. Επιγραμματικά, ο γενικός σκοπός του σχετίζεται τόσο με την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών αναφορικά με το περιβάλλον, όσο και με την κατανόηση της καθοριστικής συμβολής της μουσικής στη δημιουργία “κοινότητας”, ομαδικότητας και “συντονισμένων ενεργειών και κινήσεων”, προκειμένου να δημιουργηθούν από κοινού “καλλιτεχνικά προϊόντα” οικολογικού και μουσικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Τα προϊόντα αυτά θα αφήσουν αφενός ένα “πράσινο” αποτύπωμα στη φύση, αφετέρου θα συνδράμουν στην καλλιέργεια μιας ευρύτερης οικολογικής παιδείας μέσα από τη μουσική, και συγκεκριμένα μέσα από τη μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση του συστήματος Carl Orff. Η προσέγγιση αυτή βοηθά αποτελεσματικά μαθητές αγνώστους μεταξύ τους και προερχόμενους από διαφορετικές κουλτούρες να “δέσουν” ως ομάδα, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν μουσική, να συντονιστούν σε ένα “κοινό ρυθμό”, να αλληλοεπιδράσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν στοχεύοντας σε έναν ευρύτερο σκοπό.
Εco school
ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου «STEM&GAMES: STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success»
Επισκέπτες εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και του 4ου Λυκείου Ρόδου από το σχέδιο «STEM&GAMES: STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success» (2021-1-ES01-KA220-SCH-000031544), KA220 – Strategic Partnerships for School Education επισκέφτηκαν το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου για ενημερωτική συνάντηση με τον διευθυντή κ. Βασίλη Χριστινάκη και την ομάδα Erasmus του σχολείου.
Η ομάδα Erasmus του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου παρουσίασε το σχέδιο Erasmus+ KA122 “Γεφυρώνοντας το χάσμα: Καινοτόμος ηγεσία, πρωτοποριακές διδακτικές τεχνικές και βασικές δεξιότητες μέσω της θεατρικής τέχνης”
Η ομάδα της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και του 4ου Λυκείου Ρόδου παρουσίασαν αποτελέσματα για την παιχνιδοποίηση στη μάθηση και δραστηριότητες STEM
Gymnasio Astypalaias – Secondary School of Astypalaia Island schools network
Το Island Schools, λοιπόν, είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ με διάρκεια από το 2020 έως τον Αύγουστο του 2023. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με το υλικό που έχουμε αναπτύξει συνεργατικά τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να το διαδώσουμε και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κοινότητα σχολείων. Δημιουργώντας μια νέα κοινότητα σχολείων, μαθησιακό υλικό και εργαλεία πολιτικής, ολοκληρώσαμε τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές μας για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την εκπαίδευση στις νησιωτικές μας κοινότητες. Eδώ μπορείτε να δείτε & την επίσημη ιστοσελίδα του έργου https://www.islandschools.eu/
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν χιλιάδες νησιά σε όλη την Ευρώπη; Εκτός από τα διάσημα, όπως η Σαντορίνη στην Ελλάδα ή η Ίμπιζα στην Ισπανία, εμείς, οι εταίροι αυτού του προγράμματος, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψουμε όμορφα και μερικές φορές μικροσκοπικά νησιά όπως το Hrisey στην Ισλανδία, το Vlieland στην Ολλανδία, το σκωτσέζικο νησί Barra. (περισσότερα…)
ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. ΡΟΔΟΥ Erasmus «Artificial Intelligence for Early School Leaving»
Ομάδα εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και το Γυμνάσιο Γενναδίου Ρόδου στα πλαίσια τη διακρατικής συνάντησης του σχεδίου «Artificial Intelligence for Early School Leaving» AI4ESL με κωδικό 2021-1-MT01-KA220-SCH-000024247 επισκέφτηκαν το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. ΡΟΔΟΥ.
Η επίσκεψη είχε σκοπό την ενημέρωση της ομάδας εκπαιδευτικών για τη ψηφιακή μάθηση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Ο διευθυντής του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου κ. Βασίλης Χριστινάκης ενημέρωσε την ομάδα γενικά για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στην Ελλάδα, για τη λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου και για πρωτοβουλίες του σχολείου για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ακόμη, ο διευθυντής του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου παρουσίασε τα αποτελέσματα από το σχέδιο Erasmus+ KA122 “Γεφυρώνοντας το χάσμα: Καινοτόμος ηγεσία, πρωτοποριακές διδακτικές τεχνικές και βασικές δεξιότητες μέσω της θεατρικής τέχνης” που υλοποιεί το σχολείο.
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου μίλησαν για το επιμορφωτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν και για τις δράσεις που εφάρμοσαν στο σχολείο τους. Ακολούθησαν παρουσιάσεις και εργαστήρια με μεγάλη επιτυχία.
Erasmus Νικηφόρειο 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου ΚΑ1″Design Thinking for Educators”
Το Νικηφόρειο 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου στο Βερολίνο με το πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ122
Τρία μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, η Άννα Μάγκου μαθηματικός, η Έφη Αρναούτη φιλόλογος, και η Χριστίνα Χριστοδούλου φιλόλογος, συμμετείχαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο στο Βερολίνο της Γερμανίας .
To Εuropass Teacher Academy διοργάνωσε ένα 30ωρο σεμινάριο με τίτλο “Design Thinking for Educators” από τις 08 μέχρι τις 13 Μαΐου 2023. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να ανακαλύψουν στρατηγικές εύρεσης και επίλυσης προβλημάτων της σχολικής τάξης, κατανόησης του μαθητικού κοινού, και δημιουργίας δραστηριοτήτων που προάγουν τη συμμετοχική διδασκαλία και νέες καινοτόμες δράσεις.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και εργαζόμενοι σε οργανισμούς συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών. (περισσότερα…)
Erasmus Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. / Νικηφόρειο 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου -KA1 «Learn to Teach Any Lesson with Drama»
Το Νικηφόρειο 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καλύμνου στην αρχοντική Μαδρίτη με τα προγράμματα Erasmus+ ΚΑ122
Τρία μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, ο Διευθυντής Διονύσιος Τρικοίλης ΠΕ04.01, η Ευαγγελία Πετρίδη ΠΕ02, η Μαρίνου Ειρήνη ΠΕ02 και Συντονίστρια προγραμμάτων Erasmus+ του 1ου Γυμνασίου, και τρία μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καλύμνου, ο Διευθυντής Κορφιάς Στέφανος ΠΕ11, η Φωτεινή Τσαγκάρη ΠΕ79, η Μπιλλήρη Καλλιόπη ΠΕ02 και Συντονίστρια των προγραμμάτων Erasmus+ συμμετείχαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο του Europass Teacher Academy στη Μαδρίτη της Ισπανίας από 06-11/11/2023.
Παρακολουθήσαμε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό και ενδιαφέρον επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Learn to Teach Any Lesson with Drama». Η επιμόρφωση αυτή είχε έναν καθαρά πρακτικό, βιωματικό και εμπειρικό χαρακτήρα με δραματοκεντρικές δραστηριότητες
και παιχνίδια που δύνανται να ενταχθούν άμεσα στη διδασκαλία κάθε μαθήματος, προκειμένου οι μαθητές μας να θέλουν με χαρά να συμμετέχουν στη δημιουργική εμπειρία της μάθησης. (περισσότερα…)