Εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α./ πρώην Κ.Π.Ε.) κατά το σχολικό έτος 2021-2022»

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ (Φ11/154902/Δ7/ 30-11-2021) «η παιδαγωγική ομάδα κάθε Κ.Ε.ΠΕ.Α. ενημερώνει τις σχολικές μονάδες της οικείας Π.Δ.Ε. σχετικά με τα προγράμματα που υλοποιεί.» Στην Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδος υπάγονται τα Κ.Ε.ΠΕ.Α/ πρώην ΚΠΕ: Κλειτορίας- Ακράτας, Μεσολογγίου, Θέρμου και Κρεστένων.

Τα σχολεία της Δ.Δ.53439621 10214561768021940 2076430135711498240 nΕ Αχαΐας δύνανται να επιλέξουν μόνο από τα προγράμματα ΚΕΠΕΑ της ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας , για τα οποία κρίνουν ότι ενδιαφέρονται οι μαθητές και οι μαθήτριές τους και καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τους στόχους του σχολείου τους.

Οι σχολικές μονάδες έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση επίσκεψης σε έως δύο (2) Κ.Ε.ΠΕ.Α. από τα ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας- Ακράτας, Μεσολογγίου, Θέρμου και Κρεστένων της ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας.

Κατά συνέπεια, το κάθε Κ.Ε.ΠΕ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ευθύνης του, δύναται να επιλέγει τον κατάλληλο τρόπο ανάπτυξης και υλοποίησης των προγραμμάτων του, είτε με τη φυσική παρουσία μαθητών/τριών/εκπαιδευτικών, είτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στο πλαίσιο της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Κ.Ε.ΠΕ.Α. για την αποφυγή διάδοσης της Covid-19.

Αναλυτικά

  1. Το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας – Ακράτας (101/07-12-2021)

Το Κ.Π.Ε/Κ.Ε.ΠΕ.Α Κλειτορίας-Ακράτας απευθύνει πρόσκληση στις σχολικές μονάδες της Αχαΐας για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής τους στα προγράμματα του Κ.Π.Ε/Κ.Ε.ΠΕ.Α Κλειτορίας – Ακράτας, στις εγκαταστάσεις του στην Κλειτορία και στην Ακράτα και στα  πεδία της περιοχής, για το σχολικό έτος 2021-2022.

Στην Κλειτορία υλοποιούνται μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα, ενώ στην Ακράτα μονοήμερα, με διάφορους θεματικούς άξονες. Τα προγράμματά και οδηγίες για την υλοποίησή τους μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα: http://kpe- kleit.ach.sch.gr/plirofories.htm.

ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ)

  1. Το Παλάτι των Νεράιδων του Χελμού: Το Σπήλαιο των Λιμνών – Καστριών (Μονοήμερο
    Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ)
  2. Περίπατος στην φύση και στον χρόνο (Μονοήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  3. Κάτι…τρέχει (Μονοήμερο Πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  4. Καταναλώνω… άρα υπάρχω; (Μονοήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  5. Πού είναι οι αξίες; Ψάξε…και θα τις βρεις… (Μονοήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  6. Οι Δρόμοι του νερού – Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής (Μονοήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Ειδικών Σχολείων Β/θμιας Εκπ/σης)
  7. Μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα περιβαλλοντικά μονοπάτια της περιοχής Κλειτορίας-Καλαβρύτων (Μονοήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)

ΔΙΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ)

  1. Πού είναι οι αξίες; Ψάξε… και θα τις βρεις… (Διήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  2. Κάτι…τρέχει (Διήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  3. Άνθρωποι και περιβάλλον στην Κλειτορία (Διήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  4. Οι Δρόμοι του νερού – Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής (Διήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Ειδικών Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης)

ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ)

  1. Κάτι…τρέχει (Τριήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  2. Πέτρα την πέτρα… περπατώ (Τριήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  3. Περπατώ…στο δάσος (Τριήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  4. Ταξίδι στην Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού – Βουραϊκού (Τριήμερο πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  5. Οι Δρόμοι του νερού – Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής (Τριήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Ειδικών Σχολείων Β/θμιας Εκπ/σης)
  6. Καταναλώνω…άρα υπάρχω; (Τριήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  7. Πού είναι οι αξίες; Ψάξε…και θα τις βρεις…(Τριήμερο Πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ)

  1. Περιβαλλοντικές διαδρομές (Τετραήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  2. Κάτι…τρέχει (Τετραήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  3. Περπατώ…στο δάσος (Τετραήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  4. Πέντε μαγικά κουτάκια (Τετραήμερο πρόγραμμα για τριάντα (30) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)

ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΑΚΡΑΤΑ)

  1. Ο Υγροβιότοπος της Λίμνης Τσιβλού,(Μονοήμερο πρόγραμμα για σαράντα (40) μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  2. Το θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, (Μονοήμερο πρόγραμμα ια σαράντα (40) μαθητές Ε΄, Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ)
  3. Γνωρίζοντας τις ακτές μας, (Μονοήμερο πρόγραμμα για τριανταπέντε (35) μαθητές Γυμνασίου)
  4. Το ποτάμι μας ο Κράθης, (Μονοήμερο πρόγραμμα για σαράντα (40) μαθητές Γυμνασίου)

 

  1. Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου (Φ7-Φ8/122/3-12-2021)

Καλεί τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας να υλοποιήσουν με τους μαθητές τους ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου την περίοδο Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2022.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δύναται να υλοποιήσει το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου είναι μονοήμερα και ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητριών/ών σε αυτά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε με      τριάντα (25-30) άτομα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. / Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, συνοπτική περιγραφή των οποίων μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα του (http://kpemesol.sch.gr/), και στην ενότητα “Οι δράσεις”/υποενότητα “Εκπαιδευτικά Προγράμματα”, είναι:

  1. «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου»
  2. «Αλυκές Μεσολογγίου»
  3. «Δάσος Φράξου… υπόσχεση ζωής»
  4. «Το δάσος του Ζυγού»

 

  1. Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κρεστένων (Φ. 1/22- 2-12-2021)

Σας ενημερώνουμε πως το Κ.Ε.ΠΕ.Α/ Κ.Π.Ε Κρεστένων προγραμματίζει την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως – για τμήματα μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Τα προγράμματα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν διά ζώσης και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με διάρκεια έως 3 διδακτικές ώρες είναι:

1) Αλφειός: Πηγή ζωής και ενέργειας

2) Θροΐσματα του Δάσους

Τα προγράμματα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν- για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου.- εξ’ αποστάσεως, με διάρκεια έως 2 διδακτικές ώρες είναι:

1) Φύση και Άθληση στο Ιερό της Ολυμπίας

2) Νηρόν Ύδωρ: η διαχρονική χρήση του νερού

3) Προϊόντα της Ηλειακής γης

4) Αλφειός: Πηγή ζωής και ενέργειας

5) Θροΐσματα του Δάσους

6) Καϊάφας: μια λίμνη χίλιες εικόνες

Σε περίπτωση έκτακτων καιρικών ή υγειονομικών συνθηκών, δύναται η ακύρωση του προγράμματος ή η μετατροπή του από δια ζώσης σε εξ αποστάσεως, σε συνεννόηση με τη σχολική μονάδα.

 

  1. Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμου (23/6-12-2021)

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α /Κ.Π.Ε.) Θέρμου, προγραμματίζει την υλοποίηση προγραμμάτων για την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2022.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι μονοήμερα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε με τριάντα (25-30) άτομα, θα είναι διάρκειας 3-4 διδακτικών ωρών και θα διεξάγονται εξ ολοκλήρου σε εξωτερικούς χώρους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, απόστασης και ατομικής υγιεινής, καθώς και όλων όσων προβλέπονται για τις σχολικές μονάδες και τις επισκέψεις τους σε χώρους εκτός σχολικής μονάδας διασφαλίζοντας τη μη ανάμιξη διαφορετικών σχολικών τμημάτων.

Τα προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α /Κ.Π.Ε. Θέρμου που θα υλοποιηθούν και μπορούν να επιλέξουν οι σχολικές ομάδες είναι:

  1. Λίμνη Τριχωνίδα: για μια αειφορική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της
  2. Εύηνος Ποταμός: Η ροή του ποταμού στη ροή του χρόνου
  3. Μονοπάτια με θέα στην Τριχωνίδα- Νερόμυλοι
  4. Δάσος – Περπατώ, μαθαίνω, ανακαλύπτω
  5. Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου: ερευνώ και ανακαλύπτω/ο μικρός αρχαιολόγος

Τα προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α / Κ.Π.Ε Θέρμου και οδηγίες για την υλοποίησή τους μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην  ιστοσελίδα: www.kpe-thermou.gr

 

Για όλες τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και σε κάθε περίπτωση, τηρούνται κατά προτεραιότητα τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 55254/10-09-2021 Κ.Υ.Α (4187Β) όπως ισχύει και κυρίως το άρθρο 4 §1., «Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές», που αφορά στα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, καθώς και τα κατά τόπους ισχύοντα μέτρα και απαγορεύσεις εξαιτίας του COVID-19.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούν και έχουν την ευθύνη για τους μαθητές τους σε όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν με τους μαθητές τους ένα από τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα, να συμπληρώσουν τη συνημμένη αίτηση και να την αποστείλουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (envir-edu@dide.ach.sch.gr ) στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 17-12-2021 ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή/τρια του Σχολείου. Η αίτηση επισυνάπτεται και παρακαλούμε να είναι πλήρως και σωστά συμπληρωμένη.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση