Το νέο μας έργο eTwinning “Ferien, Freizeit und Landeskunde”

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και διάκριση του έργου eTwinning “Schule und Alltag” κατά το σχολικό έτος 2020-2021, θα συμμετέχουμε και φέτος, τη σχολική χρονιά 2021-2022, στο μάθημα των Γερμανικών σε ένα νέο έργο eTwinning με τίτλο „Ferien, Freizeit und Landeskunde“ (“Διακοπές, ελεύθερος χρόνος και Λαογραφία”). Στο έργο αυτό συμμετέχουν συνολικά δεκατέσσερα σχολεία από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σερβία και την Κροατία.

Βασικοί στόχοι του έργου μας είναι:

  • Η προαγωγή των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών.
  • Η εκμάθηση και εμβάθυνση λεξιλογίου, γραμματικών δομών και εκφραστικών μέσων μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων.
  • Η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, δηλαδή της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.
  • Η ενίσχυση της αυτόνομης μάθησης και της αυτενέργειας των μαθητών/μαθητριών.
  • Η θέσπιση κοινών στόχων, η διάδραση και η ανάπτυξη συνεργασίας στα πλαίσια ομάδων εργασίας αλλά και με συνομήλικους μαθητές/μαθήτριες από άλλες χώρες.
  • Η γνωριμία με πόλεις, αξιοθέατα και γνωστές προσωπικότητες των Γερμανόφωνων χωρών από τον χώρο των επιστημών, της μουσικής και του αθλητισμού.
  • Η χρήση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων/εφαρμογών και η καλλιέργεια του ψηφιακού γραμματισμού.
  • Η ενίσχυση του κινήτρου για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας και η ενεργή εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών στη μαθησιακή διαδικασία.
  • Η κατανόηση των ζητημάτων προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και δεδομένων κατά τη χρήση του διαδικτύου και η ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Απονομή Ετικέτας Ποιότητας για το έργο eTwinning “Schule und Alltag”

Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το έργο eTwinning “Schule und Alltag” («Σχολείο και Καθημερινότητα») που εκπονήθηκε κατά το σχολικό έτος 2020-2021 από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών βραβεύτηκε με την Ετικέτα Ποιότητας από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης της χώρας μας. Στο έργο αυτό συμμετείχαν συνολικά 12 σχολεία από 7 χώρες, 217 μαθητές και μαθήτριες και 14 εκπαιδευτικοί.

Στόχος του έργου που στηρίχτηκε στις αρχές της βιωματικής, της διερευνητικής και της διαφοροποιημένης μάθησης ήταν η βελτίωση των γνώσεων των μαθητών και η αύξηση του κινήτρου τους για την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας, η καλλιέργεια των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και η ενεργή εμπλοκή τους στη μαθησιακή διαδικασία μέσω θεμάτων που άπτονται στα ενδιαφέροντά τους και στη διδακτέα ύλη. Απέβλεπε ακόμη στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, την ενίσχυση της αυτόνομης μάθησης και τη γνωριμία των παιδιών με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριές μας για τον ενθουσιασμό, το ζήλο και τη συνέπεια που επέδειξαν κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος παρά τις αντίξοες συνθήκες της περσινής σχολικής χρονιάς!