Οι δράσεις από το Πρόγραμμα Ταπερίστας που επεξεργαστήκαμε εφέτος παράλληλα του υπολοίπου Προγράμματος έληξε με τις πιο όμορφες αναμνήσεις, Ο δικός μας τίτλος ήταν: “ Μαθαίνω να τρώω σωστά παρέα με τη κυρία Ρούλα Διατροφούλα την ωραία”
Σε μια εποχή όπου οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αναγκάζουν την πλειονότητα των οικογενειών να καταναλώνουν τυποποιημένες τροφές, χωρίς ταυτότητα και με αμφίβολη διατροφική αξία, κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή από τα πρώτα κιόλας βήματά τους στο Νηπιαγωγείο. Στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων που εφαρμόζει η σχολική μας μονάδα (1/θ 30ο Νηπιαγωγείο Λαμίας) επιλέξαμε το Πρόγραμμα ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ έτσι ώστε να εφοδιάζουμε τους μαθητές μας με τις απαραίτητες για το στάδιο νοημοσύνης γνώσεις τους. Ο τίτλος που επιλέξαμε να δώσουμε στο πρόγραμμά μας Μαθαίνω να τρώω σωστά παρέα με τη κυρία Ρούλα Διατροφούλα την ωραία! προήλθε μέσα από σχετική συζήτηση με τα παιδιά για τις διατροφικές του συνήθειες, όταν στο σχολείο μας επισκέφθηκε η κυρία Ρούλα, η κούκλα της τάξης μας.
Το Πρόγραμμα χωρίστηκε σε τρεις φάσεις στη πρώτη στη διερευνητική. Αρχικά διερευνήσαμε τις απόψεις των μαθητών σχετικά με το τι σημαίνει Υγιεινή Διατροφή και κατασκευάσαμε με τη βοήθεια της Νηπιαγωγού το ιστόγραμμα της Διατροφής Στη συνέχεια καταγράψαμε σε πίνακα αναφοράς τις καθημερινές τους πρακτικές σχετικά με το σχολικό τους γεύμα, αν συνηθίζουν το σπιτικό δεκατιανό ή την προμήθειά του από φούρνο ή σούπερ μάρκετ, αν το μεταφέρουν σε σκεύος ή σε συσκευασία, πώς διαχειρίζονται το υλικό συσκευασίας του και ποιες τροφές προτιμούν. Σημειώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και έπειτα βγάλαμε τα δικά μας συμπεράσματα για τις προσωπικές αλλά και ομαδικές συνήθειες της τάξης μας σχετικά με το δεκατιανό. Ακολούθησε η δεύτερη φάση της Εφαρμογής κατά την οποία ενημερώθηκαν οι γονείς για την υλοποίηση του προγράμματος και ομοίως η τρίτη Φάση της δράσης όπου οι μαθητές κατέγραψαν εκ νέου τις καθημερινές τους συνήθειες για το σχολικό γεύμα, σύγκριναν τα δεδομένα της καταγραφής πριν και μετά από την εφαρμογή του προγράμματος και δημιούργησαν την δική τους αφίσα, την οποία και κοινοποίησαν στους οικείους τους αλλά και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
Δείτε εδώ κάποιες από τις δραστηριότητες που επιλέχθηκαν να γίνουν.






ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ

