ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο πλαίσιο εφαρμογής της εγκυκλίου Φ7/109171/Δ1/08-09-2022 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στη δεύτερη ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση που οργανώθηκε από τη Διευθύντρια… η συνάντηση αυτή υλοποιήθηκε εξ αποστάσεως και όλοι οι εκπαιδευτικοί συνεργαστήκαμε με την Ψυχολόγο της » Ένωσης Μαζί για το Παιδί», την κα Αλεξάνδρα Παπακώστα, η οποία άκουσε με προσοχή τα ερωτήματά μας και ανταποκρίθηκε δεόντως , επιλύοντας απορίες…

Screenshot 2 2

Δημοσιεύθηκε στη ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ | Σχολιάστε

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ…

Στο πλαίσιο διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της Γλώσσας το μαθητικό δυναμικό της Γ΄ τάξης του σχολείου μας σε συνεργασία με τη δασκάλα τους την κα Γκρεκίδου Κυριακή συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το δικό τους εκπόνημα με ποιήματα από τους μαθητές..

Η ενότητα του γλωσσικού μαθήματος » Άνθρωποι και Μηχανές» και συγκεκριμένα το κεφάλαιο » Το ηλιακό λεωφορείο» αποτέλεσε το έναυσμα για να εμπνευστούν, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να εκφραστούν…

Αξιοποιώντας την αγάπη τους για το λογοτεχνικό βιβλίο και καθοδηγούμενοι από τη δασκάλα τους δημιούργησαν το δικό τους ψηφιακό βιβλίο μέσα από τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου storyjumper.

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσης του ψηφιακού βιβλίου


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Οι μαθητές , στο πλαίσιο της Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου, ανέλαβαν το ρόλο του ποιητή…

Screenshot 3

 

Δημοσιεύθηκε στη Γ΄ΤΑΞΗ, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ | Σχολιάστε

Οι κηπουροί της Ε’ και ΣΤ’ τάξης

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης τη φετινή σχολική χρονιά έχουμε αναλάβει τη φροντίδα του θερμοκηπίου μας.
Αρχικά, τον μήνα Νοέμβριο, με μεγάλη χαρά και πολλή διάθεση, πήραμε τα κατάλληλα εργαλεία, φορέσαμε τα γάντια μας και ξεκινήσαμε την προετοιμασία του κήπου στο θερμοκήπιο. Σκαλίσαμε, βγάλαμε τα αγριόχορτα, σκάψαμε το χώμα για να σπείρουμε αργότερα τα σποράκια μας.20221103 094230
Στη συνέχεια, μέσα στον Φεβρουάριο σπείραμε σπόρους από μαϊντανό, καρότο, ραπανάκι, κρεμμύδι, σέλινο, ρόκα. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια μας βοήθησε εθελοντικά η κυρία Λιοτίκη Χρύσα, γεωπόνος-ιδιώτης της τοπικής κοινότητας Ριζίων, η οποία μας έδειξε τον τρόπο σποράς και ποτίσματός τους. Μας εξήγησε ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο σπόρος τόσο πιο βαθιά πρέπει να τον σπείρουμε και το αντίστροφο. Οι γνώσεις και οι συμβουλές της ήταν πολύτιμες για όλους μας και για τις δασκάλες μας και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, όπως και για την προσφορά των σπόρων στο σχολείο μας!!!

20230222 10540820230222 100905

20230222 110032 

20230222 102944

 

 

 

 

20230222 101908 120230222 111201

Και δεν τελείωσε εδώ η δουλειά μας. Την Τετάρτη 15 Μαρτίου σπείραμε παραδοσιακούς σπόρους που παράγουν και διανέμουν δωρεάν οι «Σπορίτες Ροδόπης», μια ομάδα με μέλη που ασχολούνται πολλά χρόνια με την διαφύλαξη και την ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών φυτών και των σπόρων τους.
Όπως μάθαμε, οι παραδοσιακοί σπόροι μας δίνουν διατροφικά φυτά γεμάτα θρεπτικές ουσίες, πολύ περισσότερες από αυτές που μας δίνουν οι σπόροι του εμπορίου.

20230315 11233420230315 11010420230315 11022520230315 112758Περιμένουμε με αγωνία πότε θα φυτρώσουν τα σποράκια μας!!!

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης

 

Δημοσιεύθηκε στη Ε' τάξη, ΣΤ ΄τάξη | Σχολιάστε

ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤHN ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LIBRARY4ALL … ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Κατά το μήνα Φεβρουάριο  το μαθητικό δυναμικό και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής μας μονάδας  δέχθηκαν την ευγενική χειρονομία 79 βιβλίων  από την αστική  μη κερδοσκοπική  εταιρεία Library4all, την  οποία διαχειρίζονται η κα Ελένη Γερουλάνου και η κα Μαρίνα Σπυρίδωνος και αποβλέπει στην ανάδειξη του πολιτισμού καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία σε παιδιά σχολικής ηλικίας .

Μεταξύ των βιβλίων ξεχώρισε το βιβλίο » Μέλη και Μελέκ» το οποίο απευθύνεται στην καταστροφή της Σμύρνης περιγράφοντας τη ζωή ενός κοριτσιού που βίωσε τα γεγονότα εκείνης της εποχής…

βιβλιοΤο συγκεκριμένο βιβλίο  αποτέλεσε το ερέθισμα ώστε την Ημέρα της Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης (World Read Aloud Day) να αρχίσει η ανάγνωσή του από το μαθητικό δυναμικό της ΣΤ΄τάξης και μετέπειτα να συνδυαστεί με το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας και συγκεκριμένα με το κεφάλαιο » Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή » για να ξεκινήσει ένα μικρό σχέδιο εργασίας…

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης μελετώντας την ιστορία των γεγονότων εκείνης της εποχής, παρακολουθώντας το σχετικό βίντεο και κάνοντας διαδικτυακή περιήγηση στο Μουσείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού κατέληξαν να δημιουργήσουν τη δική τους ποιητική σύνθεση.

για τη σμυρνη

μαθητωνΑπό την ανάγνωση του λογοτεχνικού βιβλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκόμισαν λέξεις, εκφράσεις , ανέδειξαν την καλλιτεχνική τους έκφραση, αξιοποίησαν το μάθημα της πληροφορικής  και οδηγήθηκαν στη δημιουργία του ποιήματος με τίτλο «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ»…

ποιημα

εργασια Ευχαριστούμε θερμά τη δημιουργική ομάδα του Library4all για την ενίσχυση της σχολικής μας βιβλιοθήκης και τον εμπλουτισμό της διδακτικής διαδικασίας!!

Δημοσιεύθηκε στη ΔΩΡΕΕΣ -ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΣΤ ΄τάξη | Σχολιάστε

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ..

Στο πλαίσιο εφαρμογής της εγκυκλίου Φ7/109171/Δ1/08-09-2022 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Η αξιοποίηση του σατιρικού σκίτσου στη διδασκαλία και τη μάθηση» η οποία οργανώθηκε και  παρουσιάστηκε από τη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας.

1η εικονα επιμορφωσης

Η διδακτική του σατιρικού σκίτσου αποτελεί μία προσέγγιση της ενεργητικής μάθησης μέσω της οποίας δημιουργούνται περισσότερα κίνητρα για τη μάθηση, αυξάνεται η περιέργεια των μαθητών και καλλιεργείται η ανάπτυξη δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης..

2η εικονα

Δημοσιεύθηκε στη ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ | Σχολιάστε

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση πάνω στην οποία η σχολική μονάδα μπορεί να οικοδομήσει τους στόχους της και το όραμά της…Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΑ | Σχολιάστε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης.

Η ενδοσχολική βία είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον θύτη και το θύμα, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην επικοινωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην μετέπειτα ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας ομόφωνα ο Σύλλογος Διδασκόντων της σχολικής μας μονάδας προχώρησε στην οργάνωση των σχετικών δράσεων…η ημέρα ξεκίνησε με την προβολή της εγκεκριμένης ταινίας » Τα μπλε γυαλιά» μέσω της οποίας δόθηκε η αφορμή για να επεξηγηθούν οι έννοιες του εκφοβισμού, του θύτη, του θύματος και των συνεπειών του  φαινομένου.

.png

Ακολούθησε μια βιωματική δράση ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας των μαθητών με τίτλο » αδειάζουμε και γεμίζουμε τον εαυτό μας»…μετέπειτα η εκάστοτε εκπαιδευτικός εργάστηκε με το μαθητικό δυναμικό της επί του θέματος και παρουσιάστηκε η κάθε εργασία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου μας.

ταξη

ταξη

ταξη

ταξη

Screenshot 1 1

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την αξιοποίηση του γνωστικού αντικειμένου της μουσικής και με το άκουσμα του τραγουδιού τα χέρια σαν κι αυτά…

Δημοσιεύθηκε στη Α΄τάξη, Β' Τάξη, Γ΄ΤΑΞΗ, Δ' τάξη, Ε' τάξη, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΣΤ ΄τάξη | Σχολιάστε

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, δόθηκε η ευκαιρία στο μαθητικό δυναμικό μας, να επισκεφτεί για ακόμη μία φορά το Λαογραφικό Μουσείο της Ορεστιάδας και να συμμετάσχει στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος » Ένας Μπέης στο Μουσείο».

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων οι μαθητές και οι μαθήτριές μας γνώρισαν τα αποκριάτικα έθιμα του τόπου μας, απέκτησαν γνώσεις για το έθιμο του Μπέη, χόρεψαν και διασκέδασαν!!

2

 

 

με πετσετες

.png


.png

Την ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας να επισκεφτούν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της από την Υπεύθυνη, την κα Γεροντίδου Νόπη και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αναφορικά με τη χρησιμότητα του δανεισμού ενός λογοτεχνικού βιβλίου και την ύπαρξη της βιβλιοθήκης.

Ταυτόχρονα συμμετείχαν σε μια εκπαιδευτική δράση που οργανώθηκε από την εκπαιδευτικό της Γ΄τάξης , την κα Γκρεκίδου Κυριακή καθώς και πήραν μέρος στο διαγωνισμό BOOKFACE, που διοργανώνεται από την Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης.

βιβλιου

.png

Δημοσιεύθηκε στη Α΄τάξη, Β' Τάξη, Γ΄ΤΑΞΗ, Δ' τάξη, Ε' τάξη, ΣΤ ΄τάξη | Σχολιάστε

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ CSI ΑΘΗΝΩΝ

Η παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο (Safer Internet Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ. O εορτασμός αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.

Την ημέρα αυτή με απόφαση της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μας μονάδας το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό συνδέθηκε διαδικτυακά με το CSI Institute Αθηνών και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με τους 10 κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο… κατά τη διάρκεια της παρουσίασης είχαν όλοι την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με τη νομικό του Ινστιτούτου, να διατυπώσουν ερωτήματα και να λύσουν απορίες.

.png

Δημοσιεύθηκε στη Α΄τάξη, Β' Τάξη, Γ΄ΤΑΞΗ, Δ' τάξη, Ε' τάξη, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΣΤ ΄τάξη | Σχολιάστε

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Στις 23 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας βρέθηκαν στην αίθουσα της Τοπικής Κοινότητας Ριζίων και αποχαιρέτησαν το έτος 2022 παρουσιάζοντας τις θεατρικές, τις μουσικές και τις χορευτικές τους ικανότητες…

Η γιορτή  ξεκίνησε με την ομιλία της εκπαιδευτικού ΠΕ 70 της Β΄τάξης, της κας Κατσοχειράκη Αργυρώς και έκλεισε με ευχάριστο τρόπο…με την είσοδο του Αϊ Βασίλη και της Αγιοβασιλίτσας μοιράζοντας κεράσματα στους μαθητές μας!

.png

μαθητεσ

.png

 

.png

.png

Δημοσιεύθηκε στη Α΄τάξη, Β' Τάξη, Γ΄ΤΑΞΗ, Δ' τάξη, Ε' τάξη, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΤ ΄τάξη | Σχολιάστε