Δραστηριότητες Α τάξης

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΙΝΤΟΡΕ

Την Τετάρτη 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα του βιβλίου «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία», κα Μαρία Καρυωτάκη.

Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση ο εκδοτικός οίκος Ίτανος φρόντισε για την άμεση αποστολή των αναμνηστικών δώρων για τα παιδιά (μπλε βραχιολάκι με νότα για τα αγόρια, κόκκινο κολιέ με το κλειδί του σολ για τα κορίτσια και σελιδοδείκτες για όλους). Επιπρόσθετα, μας έστειλε και το dvd με τη διασκευή του βιβλίου σε μουσική παράσταση, το οποίο και παρακολουθήσαμε την ημέρα της διαδυκτιακής συνάντησης. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, τόσο με τα δώρα τους όσο και με την παρακολούθηση του μιούζικαλ.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, αυτή αποτελούνταν από τρία μέρη. Το πρώτο περιλάμβανε την ενημέρωσή τους από τη συγγραφέα για τη διαδικασία της συγγραφής και έκδοσης ενός βιβλίου και ειδικότερα του συγκεκριμένου (στάδια, άνθρωποι που βοήθησαν ή επιμελήθηκαν την έκδοσή του κτλ). Τα παιδιά έκαναν διάφορες ερωτήσεις στη συγγραφέα, σχετικά με την έμπνευσή της για το βιβλίο και για τη διαδικασία συγγραφής του.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης τα παιδιά τραγούδησαν στην κα Καρυωτάκη δύο αγαπημένα τους τραγούδια από το βιβλίο και συγκεκριμένα «Το παπί» και «Το τραγούδι του πειρατή Ευριπίδη», τα οποία είχαν επεξεργαστεί και με τη μουσικό. Η συγγραφέας του βιβλίου σιγοτραγουδούσε μαζί τους και τους συνεχάρη για το ταλέντο τους.

Το τελευταίο μέρος της συνέντευξης ήταν και το πιο αγαπημένο των παιδιών. Με τη βοήθεια της κας Καρυωτάκη τα παιδιά συνέθεσαν και χορογράφησαν το δικό τους τραγούδι, παραφράζοντας το τραγούδι «Το παπί» του βιβλίου. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά διασκεδαστικό!

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, η συγγραφέας ανανέωσε το ραντεβού της με τα παιδιά, μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής που πραγματοποιεί στο ράδιο family κάθε Παρασκευή στις 18:00 με τίτλο «Η κυρία Σιντορέ και οι τρεις δοκιμασίες».

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο την κα Καρυωτάκη για τον χρόνο της, όσο και τις εκδόσεις Ίτανος για τα αναμνηστικά δώρα που μας απέστειλαν και την αγαστή συνεργασία και επικοινωνία εν γένει.

IMG_3975 IMG_3976 IMG_3977 IMG_3978 IMG_3979 IMG_3980 IMG_3981 IMG_3982 IMG_3983 IMG_3984

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΙΝΤΟΡΕ

 

Σε μια προσπάθεια να αγαπήσουμε την ορθογραφία με τους δύσκολους κανόνες σκεφτήκαμε να τη συνδυάσουμε με τη μουσική και το τραγούδι… Αρωγός μας στην προσπάθεια αυτή υπήρξε το βιβλίο «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία», όπου, μέσα από εύληπτα τραγουδάκια, τα παιδία εθίζονται στους ορθογραφικούς κανόνες με παιγνιώδη τρόπο.

Κορύφωση της δράσης αυτής αποτελεί η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών της Α΄ τάξης με τη δασκάλα-συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου, Μαρία Καριωτάκη, μέσα στον Απρίλιο. Τα παιδιά, γνωρίζοντας ήδη τα περισσότερα τραγούδια του βιβλίου, με τη βοήθεια και της μουσικού του σχολείου,  θα έχουν την ευκαιρία  να γνωρίσουν τη συγγραφέα του βιβλίου «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία», να συζητήσουν όλοι μαζί για την ορθογραφία και τη χαρά της μάθησης και να μάθουν για τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου.

Μετά το πέρας της διαδικτυακής συνάντησης, θα σταλούν ταχυδρομικά ένα DVD με τη βασισμένη στο βιβλίο θεατρική παράσταση και ένα αναμνηστικό δώρο για κάθε παιδί.

Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις Ίτανος για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας και την αγαστή συνεργασία και επικοινωνία εν γένει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Στα πλάισια του προγράμματος της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών του Νηπιαγωγείου στην Α΄ τάξη του Δημοτικού την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς οι μαθητές του νηπιαγωγείου παρακολούθησαν τη διδασκαλία ενός κειμένου από το Ανθολόγιο της Α΄και Β΄τάξης του Δημοτικού. Το κείμενο που προεπιλέχτηκε από κοινού από τις νηπιαγωγούς και τη δασκάλα της Α΄τάξης ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» (εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου). Οι μαθητές του νηπιαγωγείου ήδη είχαν επεξεργαστεί το ομώνυμο βιβλίο, το οποίο και έφεραν στην τάξη.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που ακολούθησαν τη νοηματική επεξεργασία του κειμένου, υπήρξε και η γραφή μιας πρότασης από τον πίνακα για την περιγραφή της εικόνας ενός λαϊκού κεντήματος. Οι μαθητές του νηπιαγωγείου έβγαλαν τα τετράδια και τα μολύβια τους και αντέγραψαν από τον πίνακα την πρόταση. Σαν επιβράβευση τους δόθηκε αυτοκόλλητο και σφραγίδα, διαδικασία που ακολουθείται γενικά και με τα παιδιά της Α΄τάξης στη φάση της εμπέδωσης.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου κάθισαν στις καρέκλες των μαθητών του δημοτικού, ξεφύλλισαν τα βιβλία και τα τετράδιά τους, εντυπωσιάστηκαν από τις διαφορές της τάξης, συγκριτικά με τη δικιά τους. Στο τέλος, για την εξαιρετική συμπεριφορά τους μοιράστηκαν σε όλους ζωγραφιές, σχετικές με το κείμενο που επεξεργαστήκαμε στην τάξη και γλυκά.

Ευχαριστούμε θερμά τις νηπιαγωγούς για την αγαστή συνεργασία, προκειμένου να  προπαρασκευαστεί με επιτυχία η επίσκεψη των μαθητών τους στο δημοτικό.

SAM_0222 SAM_0226

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 

Στις 15 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, επιλέχτηκαν από την εκπαιδευτικό της τάξης μια σειρά από δραστηριότητες για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

Κατόπιν επικοινωνίας με το σύλλογο φίλων γονιών παιδιών με νεοπλασματικές ασθένεις «ΦΛΟΓΑ», αγοράστηκε το παραμύθι του συλλόγου με τίτλο «Ο Καρκινόδρακος». Τα παιδιά, μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, ζωγράφισαν σκηνές από το παραμύθι, με σκοπό να τις χαρίσουν στα παιδιά του συλλόγου και στις οικογένειές τους.

Επιπρόσθετα,  παρακολούθησαν, μέσα από ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο, τον επιτυχή αγώνα ενός μικρού ήρωα, του Λάμπρου, ο οποίος κατάφερε τελικά να βγει νικητής. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν τόσο από την ιστορία του Λάμπρου, ώστε του έγραψαν ένα γράμμα, με σκοπό να του ευχηθούν περαστικά και να μάθουν αν είναι σήμερα καλά.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τη δράση του συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» και είδαν τις εγκαταστάσεις του, μέσα από πολλά βίντεο. Τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα παιδιά που έχουν χάσει τα μαλλιά τους στη μάχη τους με τον καρκίνο. Για το λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερη μνεία για τη δράση του συλλόγου «Donate hair donate love – Δωρεά μαλλιών Ελλάδας» και ενημερώθηκαν για το πού μπορούν να δωρίσουν τα μαλλιά τους για να βοηθήσουν τα παιδιά που νοσούν. Επιπρόσθετα, παρακολούθησαν μια υπέροχη διαφήμιση με ήρωες cartoon χωρίς μαλλιά, για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα παιδιά με παιδικό καρκίνο, η οποία παρατίθεται και παρακάτω, για την περεταίρω ενημέρωση των γονέων.

Τέλος, εν όψει της γιορτής του Πάσχα και προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό για να αγοραστούν αναμνηστικά δωράκια για τους μαθητές από τη «ΦΛΟΓΑ» και να ενισχυθεί το έργο του συλλόγου, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε λαμπάδες, τις οποίες θα πουλήσουμε με μια συμβολική τιμή (3 ευρώ η καθεμιά). Η συμμετοχή όλων σας κρίνεται αναγκαία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P2142105 P2142108 P2142113 P2142114 P2142115

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ – ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας χρησιμοποιήσαμε την παράσταση της Κυράς Σαρακοστής. Στην ουσία πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα (οι εβδομάδες είναι επτά, γι’ αυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα).

Αφού διαβάσαμε το κειμενάκι για την Κυρά Σαρακοστή, στο οποίο μας μιλούσε η ίδια και μας περιέγραφε την εξωτερική της εμφάνιση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, έβαψαν 4 μεγάλες σαρακοστές και κόλλησαν στις ποδιές τους σαρακοστιανά φαγητά.

Σαν τελευταία δραστηριότητα κρεμάσαμε στον πίνακα μια υπέροχη Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι, την οποία έφτιαξε για την τάξη μας η μητέρα του Δεμερτζή Αχιλλέα, κα Δήμητρα Μαυροκέφαλου . Την ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική της χειρονομία!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ – ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές της Α΄ τάξης ανέλαβαν ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας, σε συνδυασμό με τη στοματική υγιεινή.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος πραγματοποιήσαμε το Δεκέμβρη ένα παιχνίδι αντιστοίχισης, συνδυάζοντας τα μαθηματικά με την υγιή ή μη εμφάνιση των δοντιών. Σε διάφορα σημεία στην τάξη ήταν τοποθετημένα δόντια με κάποιο πλήθος μικροβίων πάνω τους. Κάθε παιδί πήρε μια οδοντόβουρτσα με έναν αριθμό πάνω κι έπρεπε να ψάξει στην τάξη να βρει το δόντι που καθάριζε αυτή η οδοντόβουρτσα. Τέλος, μπήκαν στη σειρά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, ανάλογα με τα μικρόβια του δοντιού τους!

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα χαλασμένα τους δόντια και έμαθαν για τη στοματική υγιεινή παίζοντας!!!

PB061863 PB061864 PB061875 PB061877 PB061878 PB061880 PB061881 PB061883 PB061891 PB061893 PB061896 PB061897 PB061898 PB061900

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Μιας και ο χειμώνας μπήκε απότομα μετά τις διακοπες των Χριστουγέννων, κάναμε κάποιες δραστηριότητες μέσα στην τάξη για να τον καλοδεχτούμε!!!

P1061982 P1061984 P1061985 P1061991 P1061992 P1061996 P1061998 P1062001 P1062002 P1062005 P1102075 P1102083 P1102084 P1102087 P1102089 P1102090 P1102092

  • Φωνολογικό Παιχνίδι: «Φτιάξε το χιονάνθρωπο»

Πρώτη δραστηριότητα ήταν το φωνολογικό παιχνίδι με τους χιονανθρώπους.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Στόχος τους ήταν να ψάξουν να βρουν και να συναρμολογήσουν τα μέρη του χιονάνθρωπου, που απεικονίζουν λέξεις από τη συγκεκριμένη συλλαβή που είχε κάθε φορά στο κεφάλι του.

 

  • Φωνολογικό Παιχνίδι: «Πάμε για ψάρεμα;»

Επόμενη δρασρτηριότητα το παιχνίδι με τα ψάρια…

Τα παιδιά χωρίστηκαν εκ νεόυ σε ομάδες. Στόχος τους αυτή τη φορά ήταν να ψάξουν να βρουν το σωστό ψάρι, που απεικονίζει λέξη που αρχίζει από τη συλλαβή του κάθε κουβά. Η ομάδα που βρίσκει πρώτη και τα έξι ψάρια του κουβά κερδίζει…

  • Παροιμίες του χειμώνα…

Τρίτη κατά σειρά δραστηριότητα ήταν οι «χειμωνιάτικες παροιμίες»!!

Τα παιδιά με τη βοήθεια της δασκάλας τους έψαξαν, βρήκαν και στο τέλος παρουσιάσαμε όλοι μαζί τις πιο γνωστές παροιμίες για τους χειμερινούς μήνες…

 

  • Το τραγούδι του χειμώνα

Τελευταία δραστηριότητα υπήρξε το άκουσμα  του τραγουδιού του χειμώνα, σε συνδυασμό με την εκμάθησή του από τη μουσικό.

Αφορμή για την εν λόγω δραστηριότητα στάθηκε η εκμάθηση των φωνηέντων (ένα σε κάθε στροφή) από τους μαθητές. Για το λόγο αυτό αναρτήθηκαν όλες οι στροφές του τραγουδιού και κάτω από την καθεμιά οι μαθητές τοποθέτησαν τις χιονονιφάδες που εμπεριείχαν λέξεις, οι οποίες ξεκινούσαν από το φωνήεν της κάθε στροφής.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *