Αρχείο ημέρας 19 Ιουνίου 2025
«Των Ψεμάτων η αλήθεια, κρύβεται στα παραμύθια»
Με κορωνίδα ένα εργαστήρι εικονογράφησης και καθοδηγητή τον γνωστό εικονογράφο παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βασίλη Κουτσογιάννη, που επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας ,19-21Μαίου, έληξε το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που έτρεχε φέτος με τίτλο: «Των θεμάτων η αλήθεια, κρύβεται στα παραμύθια». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και με ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο, οι μαθητές του σχολείου μας βοήθησαν τους ιππότες της πολύχρωμης τραπέζης να σώσουν τα παραμύθια και παράλληλα ήρθαν σε επαφή τόσο με το κλασικό παραμύθι και τους εκπροσώπους του( Αίσωπο, Περώ, Γκριμ, Άντερσεν) όσο και με λαϊκά παραμύθια της Λέσβου. Το σημαντικότερο όμως σε όλη αυτή την δράση πέρα από τις διάφορες εικαστικές και συγγραφικές δημιουργίες των παιδιών, ήταν ότι έγιναν και τα ίδια συλλέκτες παραμυθιών της Πέτρας και της Λέσβου καταγράφοντας παραδοσιακές ιστορίες και παραμύθια της Λέσβου από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Επιστέγασμα της προσπάθειας τους ήταν η εικονογράφηση αυτών με την βοήθεια του Βασίλη Κουτσογιάννη. Την Τρίτη 19 Μαΐου το απόγευμα στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι δράσεις των παιδιών, με επίτιμο προσκεκλημένο τον εικονογράφο ενώ τη Τετάρτη το πρωί ο τελευταίος ήρθε για μια τελευταία φορά στο σχολείο μας για να αποχαιρετίσει τα παιδιά και να δώσει τους καθιερωμένους επαίνους της βιβλιοθήκης σε όσους διάβασαν τα περισσότερα βιβλία. Επόμενος σταθμός η εξεύρεση χορηγών και η έκδοση των παραδοσιακών ιστοριών και της εικονογράφησης τους με την μορφή βιβλίου…
Μικροί βοηθοί της Γης…..
Οι μαθητές/τριες της Ε τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας ασχολήθηκαν αυτήν την χρονιά με το ελαιόλαδο. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη της περιβαλλοντολόγου και βαθμοφόρου στον προσκοπισμό κ. Ειρήνης Κωστάκη στην αρχή της χρονιάς. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις επιβλαβείς συνέπειες που επιφέρουν τα χρησιμοποιημένα έλαια στο περιβάλλον, αλλά και για τις εναλλακτικές που υπάρχουν, ώστε να το προστατέψουμε.
Έτσι, αποφάσισαν να μαζέψουν τηγανόλαδα και να τα φέρουν στην τάξη. Στο πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής ετοίμασαν μια ενημερωτική αφίσα, την οποία κόλλησαν στα καταστήματα εστίασης. Έγραψαν επίσης ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο φωτοτυπήθηκε και μοιράστηκε σε καταστήματα εστίασης του χωριού, με σκοπό να πληροφορήσουν τους ιδιοκτήτες και να τους ζητήσουν να συμβάλουν στην προσπάθειά τους, δίνοντας τηγανόλαδα. Αφού τα παιδιά συγκέντρωσαν όσο περισσότερο λάδι μπορούσαν, το παρέδωσαν στην Ανακύκλωση Αιγαίου, ώστε να έχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον για το σπίτι μας, τη Γη. Η Ανακύκλωση Αιγαίου έστειλε αναμνηστικά στα παιδιά για να τα ευχαριστήσει για την προσπάθειά τους.
Η δράση όμως δεν τελειώνει εδώ….Στο τέλος του καλοκαιριού, αρχές της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές σκοπεύουν να συγκεντρώσουν ξανά τα τηγανέλαια και να να παραδώσουν πάλι στην Ανακύκλωση Αιγαίου. Γι αυτό ό,τι τηγανέλαιο έχετε , φυλάξτε το!!!!
Το παραπάνω άρθρο συζητήθηκε και γραφτηκε στην ολομέλεια της Ε΄ταξης
Kλείνοντας….σκεπτόμενοι ως Ευρωπαίοι πολίτες
Kλείνοντας….σκεπτόμενοι ως Ευρωπαίοι πολίτες
Με γεύση από Μικρό Πρίγκιπα και τη Γη της Ουτοπίας έκλεισε φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του e-twinning : “Reading and Thinking as European citizens”, στο οποίο μετείχαν οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του σχολείου μας.
Στη συνέχεια των δράσεων με θέμα την φιλία , την διαφορετικότητα και την αποδοχή, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας καθώς και των υπολοίπων χωρών με τις οποίες συνεργάζονται διάβασαν το απόσπασμα με την αλεπού από το βιβλίου του Μικρού Πρίγκιπα και στην συνέχεια οι μαθητές της κάθε χώρας ανέλαβαν να εικονογραφήσουν με όποιο τρόπο ήθελαν ( ψηφιακά ή με χρώματα) μια εικόνα από το εν λογω απόσπασμα , με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός συνεργατικού ψηφιακού κόμικς .Οι μαθητές όλων των σχολείων σε ένα live event , στο οποίο παρουσιάστηκε το κόμικς και μέσω ενός διαδραστικού κουίζ διαπραγματεύτηκαν τις αξίες και κυρίως τα συναισθήματα που ομορφαίνουν και δίνουν νόημα στην ζωή μας , όπως η αγάπη, η χαρά, η ελπίδα , η συνεργασία, η φιλία, η ομαδικότητα, η ηρεμία, η φύση, κα. Με αφορμή το live event φτιάχτηκε ένα padlet με τίτλο “Emotions: The unseen, hidden beauty of life”. Σε αυτό το padlet το κάθε σχολείο ανέβαζε 5 φωτογραφίες και 2 γρίφους με συναισθήματα και οι μαθητές των υπολοίπων χωρών και σχολείων έγραφαν το συναίσθημα που τους γεννούσε η συγκεκριμένη φωτογραφία, και προσπαθούσαν να λύσουν τους γρίφους.
Ως κατακλείδα του προγράμματος ,στηριζόμενοι στις δράσεις που έγιναν όλη τη χρονιά, κι αφού εντοπίσαμε τα σημεία μας κάνουν ευτυχισμένους ως ανθρώπους και μας χαρακτηρίζουν ως Ευρωπαίους πολίτες , όλοι οι μαθητές δημιουργήσαμε και σχεδιάσαμε την Γη της Ουτοπίας. Η Γη της Ουτοπίας είναι μια φανταστική και ιδανική χώρας , όπου πρεσβεύουν οι αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας , της ελευθερίας, της διαφορετικότητας, της ισότητας , των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, και για την οποία οι μαθητές του κάθε σχολείου έγραψαν τους νόμους της και τους σχεδίασαν ψηφιακά. Οι νόμοι αυτοί παρουσιάστηκαν από το κάθε σχολείο και στο τελευταίο live event που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου και στο οποίο οι μαθητές πριν αποχαιρετιστούν έγραψαν σε ένα διαδραστικό quiz την γνώμη τους για το ποιος είναι τελικά ο Ευρωπαίος πολίτης αλλά και για το αν και τι τους άρεσε στο φετινό e-twinning.
Links
The little prince and the fox: a collaborative comics creation https://youtu.be/jqoOeU8eMmM
The land of Utopia: https://view.genially.com/68105f53ade15993de862b5b/interactive-image-on-the-island-of-utopia
Emotions: The unseen, hidden beauty of life https://padlet.com/studiosapanemi/emotions-the-unseen-hidden-beauty-of-life-crhuenh5qx50h6hz















































