Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «EU-BuildingArtBridges», στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας , οι μαθητές του σχολείου μας αντάλλαξαν με τους μαθητές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας κουτιά που είχαν να κάνουν με αντικείμενα τέχνης , σχετικά με τον τόπο τους. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τα είδη τέχνης των άλλων χωρών με τις οποίες συνεργάζονται έτσι ώστε να τις γνωρίσουν λίγο καλύτερα , αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την τέχνη ως ενοποιό και διαφοροιόδύναμη , και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα όλων μας.
Το κάθε κουτί , το οποίο θα έπρεπε να είναι σε μέγεθος παπουτσιού έπρεπε να περιλαμβάνει 1-2 δείγματα ή αντικείμενα :
- χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της πόλης ή του χωριού μας
- αναπαραγωγής έργων από ζωγράφους του τόπου μας
- λαϊκής τέχνης
- παραδοσιακής μουσικής
- μοντέρνας τεχνης
- χριστουγεννιάτικα που θα έχουν κατασκευάσει τα παιδιά.
Έτσι οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Πέτρας πριν τα Χριστούγεννα ετοίμασαν και ταχυδρόμησαν το κουτί τους στους μαθητές της Πορτογαλίας , όπως όριζε το πρόγραμμα.Μέσα από αυτό προσπάθησαν να φέρουν σε επαφή τους Πορτογάλους μαθητές με την αρχιτεκτονική της Παναγιάς ,από την οποία πήρε και το χωριό μας το όνομά του , αλλά και των αρχοντικών και των ντουσεμέδων του, με την ζωγραφική του Θεόφιλου και της Νίκης Ελευθεριάδη, με την κεραμική και πλεκτική-υφαντικήλαϊκή τέχνη του νησιού μας, και με τα «ξύλα» ενώ για καλή χρονιά τους έστειλαν ένα στεφάνι που έφτιαξαν , αλλά και ένα γλαστράκι πήλινο από γιαούρτι που ζωγράφισαν μαζί με σπόρους βασιλικού για να φυτέψουν και να έχουν στην τάξη τους.
Δυστυχώς λόγω των εορταστικών ημερών έλαβαν τα κουτιά τους από την Ιταλία και την Γαλλία, πριν λίγες ημέρες. Η καθυστέρηση όμως αυτή δεν έκανε μικτότερη την χαρά και τον ενθουσιασμό τους.
Οι Γάλλοι λοιπόν μέσα από το κουτί τους μας έφεραν σε επαφή με τον Μονέ, με τον πύργο του Αιφελ και την Αψίδα του Θριάμβου, με την τέχνη των αρωμάτων και τον διάσημο αρωματοποιό Frangonard, με την μουσική του JoeDassen για τα Ηλύσια Πεδία, με την τεχνική του βιτρό μέσα από χειροποίητα ρεσώ.
Ενώ οι Ιταλοί από την άλλη μας έφεραν σε επαφή με τις φυσικές ομορφιές του Teramo , την χλωρίδα και την πανίδα του, με την αρχιτεκτονική των συντριβανιών τους,του καθεδρικού τους και του κάστρου της DellaMonica, με τα ψηδιφωτά και τα κεραμικά της περιοχής τους , με την ζωγραφική των κεραμικών τους που είναι εμπνευσμένη από τα λουλούδια της περιοχής τους καθώς και με τον ζωγράφο P.Celommi,με τραγούδια του IvanGrazianiαλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας και της περιοχής του Αbruzzo ,βιντεοσκοπημένα και τραγουδισμένα από Ιταλούς μαθητές.Τέλος για να μας γλυκάνουν μας έστειλαν ένα παραδοσιακό ιταλικόχριστουγεννιάτικο γλυκό καθώς και την συνταγή αλλά και την φόρμα για να το κάνουμε.
Επόμενο βήμα λοιπόν να μάθουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τα έργα αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής που μας έστειλαν, να τραγουδάμε γαλλικά και παραδοσιακά ιταλικά τραγούδια, να μαγειρέψουμε ιταλικά γλυκά αλλά και να αναζητήσουμε ιστορίες και θρύλους του χωριού μας για την επόμενη φάση του προγράμματος…. Αυτό που κρατάμε είναι ότι η τέχνη έχει πολλές εκφάνσεις και μπορεί να μας συγκινήσει, να μας χαροποιήσει και να μας κεντρίσει ακόμη και μέσα από ένα κουτί!!!!