ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η σχέση με το βιβλίο δεν είναι δεδομένη από τη φύση του ανθρώπου, δε μεταβιβάζεται, δε συστήνεται, δε χαρίζεται…είναι μια σχέση τελείως προσωπική.Είναι μια σχέση που καλλιεργείται. Γι΄αυτό πρέπει να της δοθεί χρόνος και χώρος μέσα στο πρόγραμμα του σχολείου.
|
ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο τέλος της σχολικής χρονιάς και κατά τη διάρκεια της ΄΄εβδομάδας εκδηλώσεων΄΄, πραγματοποιήθηκε η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ που είναι πλέον θεσμός για το σχολείο μας και την έχουν αγκαλιάσει μαθητές και γονείς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Κουτσανοπούλου παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης το νέο της βιβλίο:
ΧΑΡΤΙ ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΟ
Το ΄΄χαρτί τσαλακωμένο΄΄ είναι ένα αισιόδοξο παραμύθι.
Ο ήρωας είναι ένα κομμάτι χαρτί, μια σκισμένη σελίδα από τον Ερωτόκριτο, που βρίσκεται τσαλακωμένο μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο.
Ένα χαρτί που ταξιδεύει με τη φαντασία. Ένα χαρτί που μας μιλά, με έναν απρόσμενο τρόπο, για εκείνους που ΄΄τσαλακώνονται΄΄ αλλά δεν το βάζουν κάτω! Για εκείνους που δε σταματάνε να ονειρεύονται ποτέ και ίσως γι΄ αυτό, καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα!
2 Απριλίου 2017 παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
Το 2017, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, είναι το Τμήμα της Ρωσίας, το οποίο επέλεξε τον ταλαντούχο ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin να γράψει το φετινό μήνυμα:( απόσπασμα)
«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο!»
…Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! Αδύνατον να αναλύσεις τη μυρωδιά στα συστατικά της: το τυπογραφικό μελάνι, την κόλλα… όχι, δε γίνεται! Η μυρωδιά του βιβλίου είναι ιδιαίτερη, συναρπαστική και μοναδική. Οι άκρες από μερικές σελίδες μπορεί να έχουν κολλήσει, λες και το βιβλίο δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Ξυπνάει όταν αρχίζεις να το διαβάζεις…
Οι μυστικοί κόσμοι του Ε. Τριβιζά
Στις 6 Φεβρουαρίου τα παιδιά των μικρών τάξεων (Α΄, Β΄) του σχολείου μας επισκέφτηκαν στο χώρο της Δ.Ε.Θ. το θεματικό πάρκο ΄΄Οι μυστικοί κόσμοι το Ε. Τριβιζά΄΄. Εκεί ζωντάνεψαν οι κόσμοι αγαπημένων τους παραμυθιών.
Αρχικά τα υποδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος της Φρουτοπίας Πίκο Απίκο ο οποίας τα οδήγησε στο μυστικό εργαστήρι του εφευρέτη της Φρουτοπίας του Φραγκίσκου του Φραγκόσυκου που με τη μηχανή του μεταμορφώνει τους μανάβηδες σε… βίδες!!!
Παρακολούθησαν τα τρία μικρά λυκάκια να χτίζουν το πανέμορφο λουλουδένιο σπιτάκι τους το οποίο έγινε η αιτία να αλλάξει ο Ρούνι Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι και να γίνει ο Ρούνι Ρούνι το θαυμάσιο καλό γουρούνι!!!
Πέρασαν στο στοιχειωμένο κάστρο της μάγισσας Φρικαντέλας όπου έσπασαν τα μπαλόνια για να ελευθερώσουν τις κλεμμένες φωνές των παιδιών !!!!
Χόρεψαν με τον Ζαχαρία και τη Γλυκερία στο ζαχαροπλαστείο της Λουκίας την οποία μισούσε η Δόνα Τερηδόνα!!!
Έτσι τα παιδιά ταξίδεψαν στον κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού και τελικά έφτασαν στο Νησί των Πυροτεχνημάτων!!!!
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του δημοτικού μας σχολείου τα νήπια και τα προνήπια. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή και η γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων και συγκεκριμένα με τον χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης. Τα παιδάκια ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο για τη διαδικασία δανεισμού. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν πολλά βιβλία. Ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τα βιβλία του Ε. Τριβιζά . Τέλος ζωγράφισαν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους.Έδειξαν πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και έφυγαν με ένα μεγάλο χαμόγελο και την υπόσχεση από εμάς πως θα τα περιμένουμε να έρθουν του χρόνου με ανυπομονησία και αγάπη!!!!!!!
Ανακοίνωση
Παρακαλούνται τα παιδιά που δεν έχουν επιστρέψει τα βιβλία τα οποία δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη να τα επιστρέψουν μέχρι την Τρίτη 31 Μαϊου.
2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα βιβλίου
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής
ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!
(Ευγένιος Τριβιζάς)
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
“Ο Μικρός Πρίγκιπας” είναι ένα βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο “ανθρώπινοι”. Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Ένα βιβλίο αφιερωμένο σ’ έναν δάσκαλο που είχε την τύχη να ζήσει η ίδια η συγγραφέας, Θέτη Χορτιάτη, στα παιδικά της χρόνια και που στάθηκε δίπλα της όπως θα πρέπει να στέκονται όλοι οι δάσκαλοι κοντά στα παιδιά.
Ένας δάσκαλος-σύμβολο, ένα βιβλίο-μήνυμα, γραμμένο με το χέρι στην καρδιά!
Κάντε κλικ στον τίτλο που ακολουθεί για να διαβάσετε το άρθρο.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ