ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αρχική / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-19 

Το πρωί της Πέμπτης στις 9.00 θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες- παιχνίδια από τους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι γονείς το επιθυμούν.

 

 

Το πρωί της Πέμπτης στις 11.00 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο «ΚΙ ΕΜΕΙΣ…ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

 

 

Το βράδυ της Πέμπτης στις 9.00 τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης θα παρουσιάσουν  το  θεατρικό     « Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ». Θα ακολουθήσει η τελετή της αποφοίτησης.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-19

Την Παρασκευή το πρωί στις     θα δοθούν οι τίτλοι προόδου .

 

 

Από τη Δευτέρα 10- 6-19 έως και την Παρασκευή 14- 6-19 θα λειτουργεί στο σχολείο μας ( στην αίθουσα της Β΄τάξης) ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν  για τον εμπλουτισμό της σχολικής μας βιβλιοθήκης.

 

 

Πέμπτη 06/06/2019 κλειστά τα σχολεία

Αρχική / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / Πέμπτη 06/06/2019 κλειστά τα σχολεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αύριο  Πέμπτη 6 Ιουνίου  2019 τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής μας (Δυτικής Θεσ/νίκης) θα παραμείνουν κλειστά, λόγω εκλογών για Δ.Σ-Ε.Ε.-Αντιπροσώπων για τη Δ.Ο.Ε

 

Πεντάλοφος  5 Ιουνίου 2019

Από το Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αρχική / Χωρίς κατηγορία / ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19 Μαϊου 1919-2019

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την περίοδο που οι Νεότουρκοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για τον οριστικό αφανισμό του ελληνικού στοιχείου απ΄όλο τον Πόντο, διαπράττοντας Γενοκτονία!.Αποτέλεσμα; 353.000 νεκροί!

Τα βίαια και φονικά αυτά γεγονότα μας θύμισαν οι μαθητές του Ε2 μέσα από κείμενα,εικόνες και video σε μια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.

 

Ο δάσκαλος των Εικαστικών του σχολείου μας και σπουδαίος γλύπτης ταυτόχρονα, ο κ. Κικώτης Γιώργος, έφερε ένα γλυπτό του, που απεικονίζει παιδάκι του Πόντου να κρατά την ποντιακή λύρα (κεμεντζέ) και μας διηγήθηκε παράλληλα την συγκινητική ιστορία που στάθηκε αφορμή για να εμπνευστεί το γλυπτό του.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες του σχολείου μας γνώρισαν κάποια στοιχεία της ποντιακής παράδοσης βλέποντας δύο παιδιά της ΣΤ΄τάξης ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, ακούγοντας τον κεμεντζέ που έπαιξε ο μαθητής του Ε1, Τσαλουχίδης Γιώργος και τέλος χορεύοντας όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου έναν παραδοσιακό ποντιακό χορό (Ομάλ)!

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ»

Αρχική / Χωρίς κατηγορία / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ»

 

Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Μουσείο της Βεργίνας» πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄και Δ΄τάξης , τη Δευτέρα 20 Μαϊου.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σ΄ένα μουσείο διαφορετικό σε σχέση μ΄αυτά που μέχρι σήμερα γνώριζαν καθώς εξωτερικά έχει τη μορφή της τούμπας που κάλυπτε τους βασιλικούς τάφους.

Στο εσωτερικό του θαύμασαν από κοντά τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου του Β΄,την χρυσή λάρνακα όπου φυλάσσονταν τα οστά του  και το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, καθώς και την εντυπωσιακή πανοπλία του!

Τέλος τα παιδιά διάβασαν ,πάνω στις επιτύμβιες στήλες, ονόματα γραμμένα στα αρχαία ελληνικά κατανοώντας έτσι πως και οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες!

 

 

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Αρχική / Χωρίς κατηγορία / ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων εύχονται το Άγιο Φως της Ανάστασης να γεμίσει τις ψυχές όλων μας με Αγάπη και Ελπίδα.

 

Επίσκεψη με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον!

Αρχική / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ / Επίσκεψη με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον!

Την Πέμπτη 11 Απριλίου η Γ΄και Δ΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε μια πολύ όμορφη επίσκεψη στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Αρχικά επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο ανακύκλωσης ΜΕΛ,όπου ακούσαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση χαρτιού. Μας εντυπωσίασαν τα τεράστια μηχανήματα του εργοστασίου, οι τόνοι χαρτιού στην αυλή του ,που περίμεναν να ανακυκλωθούν καθώς και η μεγάλη πλεξούδα που υπάρχει μέσα στον κάδο του χαρτοπολτού και αφαιρεί όλα τα πλαστικά μέρη που μπορεί να υπάρχουν σ΄αυτόν.

Μετά πήγαμε στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων . Είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο του προηγούμενου αιώνα με μια τεράστια, περιποιημένη αυλή τριγύρω.  Εκεί,όπως μάθαμε, έγιναν το 1912 οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στους Έλληνες .

Είναι ένα παλιό διώροφο σπίτι , που μόλις μπεις μέσα συναντάς ένα συντριβάνι! Μας εντυπωσίασαν τα όπλα στις βιτρίνες, οι στολές των στρατιωτών , καθώς και οι πίνακες στους τοίχους! Σ΄έναν απ΄αυτούς φαίνεται ένα ελληνικό καράβι που βουλιάζει ένα τουρκικό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τρεις τορπίλες! Το κατάρτι αυτού του καραβιού είναι σήμερα ο ιστός της σημαίας στον Λευκό Πύργο! Εντυπωσιακό!!!

Το Μουσείο ήταν το καλύτερο μέρος του κόσμου και δε θέλαμε με τίποτα να φύγουμε!!!

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης

 

 

 

 

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αρχική / Χωρίς κατηγορία / ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί το οδοντιατρείο του Κέντρου Υγείας Διαβατών, πραγματοποιήθηκε στα παιδιά της Α΄και της Β΄τάξης του σχολείου μας οδοντιατρικός έλεγχος και ενημέρωση για τη στοματική υγεία. Ο Dr Μαντζαρόπουλος Ιωάννης ενημέρωσε τους μαθητές μας για την υγεία των δοντιών, τους κινδύνους που τα απειλούν και τους τρόπους προστασίας τους. Στη συνέχεια έγινε εξέταση και κάθε παιδί πήρε ενημερωτική επιστολή με τα αποτελέσματά της.