Δράσεις για την Πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και κάθε χρόνο δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν το θέμα αυτό μέσα από ποικίλες δράσεις και να συνειδητοποιήσουν πως η σχολική ζωή είναι πιο όμορφη χωρίς το γνωστό σε όλους “Bullying”.
Φέτος στο Δημοτικό Σχολείο της Πέλλας, στα πλαίσια σειράς δράσεων που υλοποιήθηκαν για την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας αλλά και γενικότερα της βίας στη ζωή μας, φιλοτεχνήθηκε από τον ταλαντούχο εικαστικό μας, κ. Μάριο Σιμόπουλο το συμβολικό έργο με το μοναδικό, επίκαιρο και διαχρονικό μήνυμα: “make art and not war” ( κάνε τέχνη και όχι πόλεμο).
Το έργο επιλέχθηκε μεταξύ άλλων από μαθητές και εκπαιδευτικούς για να μας καθορίζει τους δρόμους και τις αξίες στη ζωή μας και για να μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς βία. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο αυτόν , βάζοντας τα θεμέλια του από τα σχολικά μας ακόμη χρόνια, σε ένα σχολείο φιλειρηνικό όπου ο σεβασμός, η συναδελφικότητα , η αποδοχή του διαφορετικού και η ενσυναίσθηση κατέχουν κυρίαρχη θέση.
Οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ,όλων των ειδικοτήτων ,αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εβδομάδα για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού: ενημερώθηκαν, παρακολούθησαν βίντεο, δημιούργησαν αφίσες και κολλάζ, ζωγράφισαν , τραγούδησαν, δραματοποίησαν ,έπαιξαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα αυτό που αφορά όλους.
Make art and not war, στην πράξη .
Γαλλικά
Στα πλαίσια των δράσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές της Ε’ τάξης στο μάθημα των γαλλικών ενημερώθηκαν για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον μήνα Νοέμβριο στη Γαλλία. Παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και πλούσιο υλικό από την ιστοσελίδα Les Petits Citoyens.
Συζήτησαν για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, διαπίστωσαν ότι ο σχολικός εκφοβισμός δε γνωρίζει σύνορα και ότι ο καθένας πρέπει να επιλέξει σε ποια πλευρά θα είναι. Δημιούργησαν ηλεκτρονικές αφίσες στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ίδιοι, «σκηνοθετώντας» σκηνές σχολικού εκφοβισμού και γράφοντας απλά αλλά εύστοχα μηνύματα.