Πόσο γεμάτη εβδομάδα…
κατασκευές, κάρτες, καλαθάκια, βάψιμο αυγών, Λαζαράκια……
όμορφες στιγμές, δημιουργικές, αναμνήσεις για τα παιδιά του σχολείου μας.
Και του χρόνου παιδιά!!
“Θέτοντας όρια στα παιδιά. Σύμμαχος της γονεϊκότητας και όχι απειλή!”
Τα όρια αποτελούν για το παιδί ένα σύνολο κοινωνικών κανόνων που συμβάλλουν στην προσαρμογή του σε περιβάλλοντα παράλληλα με αυτό της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, το βοηθούν να αναπτύξει ισότιμες διαπροσωπικές σχέσεις, να κοινωνικοποιηθεί και να εξελιχθεί κοινωνικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η οριοθέτηση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της γονεικότητας καθώς το ίδιο το παιδί προβάλλει μια φυσική τάση αμφισβήτησης των ορίων. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η σταθερότητα και η συνέπεια κατά την εφαρμογή των ορίων.
Ερωτήματα που συνήθως απασχολούν τους γονείς :
Όλα αυτά είναι ερωτήματα, που απαντήθηκαν από την κα. Ντρέτσα Νιφρίλντα, Ψυχολόγο και την κα. Ελπινίκη Φρουζή, Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΔΑΣΥ Λασιθίου πάντα σε συνεργασία με το σχολείο μας.
Οι γονείς που παρευρέθηκαν σε αυτή τη δράση του σχολείου συμμετείχαν βιωματικά και βοηθήθηκαν αρκετά από την εισήγηση και τη συζήτηση που είχαν.
Η 4η Απριλίου έχει οριστεί και καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.
Στο σχολείο μας καθημερινά φιλοξενούμε και έχουμε αναλάβει με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού κας. Σοφίας Αποστολάκη τη διατροφή 3 γατιών, του Τάσου, όπως τον έχουν ονομάσει τα παιδιά…. και 2 μικρότερων, χωρίς όνομα προς το παρόν.
Μια ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.
Η ημέρα αυτή, η 4η Απριλίου είναι αφιερωμένη :
ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2025
Κάνοντας κλικ πάνω σ αυτό μπορείτε να το διαβάσετε παιδιά.
Τη Τετάρτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, συγκεντρώνουμε στο σχολείο μας, βιβλία που θα θέλαμε να χαρίσουμε, να δανείσουμε και να ανταλλάξουμε με κάποιο άλλο παιδάκι.
Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε ένα βιβλίο!
Έχεις ένα βιβλίο που διάβασες και σου άρεσε;
Έχεις ένα βιβλίο που διάβασες και δεν σου άρεσε;
Μήπως, θα ήθελες να το χαρίσεις σε κάποιον άλλον;
Μοναδική προϋπόθεση: Το βιβλίο να είναι σε καλή κατάσταση!!
Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε, προτείνετε ένα βιβλίο και αφήστε το να ταξιδέψει….Και που ξέρετε, κάποια μέρα μπορεί να το βρείτε μπροστά σας μετά από πολλές αναγνώσεις!
Έτσι λοιπόν τα παιδιά συγκέντρωσαν στο σχολείο, βιβλία που είχαν διαβάσει, που είχαν στη βιβλιοθήκη τους και ήθελαν να τα ανταλλάξουν με κάποια άλλα των συμμαθητών τους. Όσα βιβλία έφεραν, τόσα και πήραν.
Μια γιορτή βιβλίου διαφορετική.
Η χαρά τους ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Και αυτό ήταν το ζητούμενο!!!!!
Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε ένα βιβλίο!
Έχεις ένα βιβλίο που διάβασες και σου άρεσε;
Έχεις ένα βιβλίο που διάβασες και δεν σου άρεσε;
Μήπως, θα ήθελες να το χαρίσεις σε κάποιον άλλον;
Τη Τετάρτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, συγκεντρώνουμε στο σχολείο μας, βιβλία που θα θέλαμε να χαρίσουμε, να δανείσουμε και να ανταλλάξουμε με κάποιο άλλο παιδάκι.
Μοναδική προϋπόθεση: Το βιβλίο να είναι σε καλή κατάσταση!!
Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε, προτείνετε ένα βιβλίο και αφήστε το να ταξιδέψει….Και που ξέρετε, κάποια μέρα μπορεί να το βρείτε μπροστά σας μετά από πολλές αναγνώσεις!
Γιατί με τα βιβλία μεγαλώνουμε πιο γρήγορα….
Υ.Γ. :Όσα από τα βιβλία μας περισσέψουν θα τοποθετηθούν στην υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη “ilias karidis” , που βρίσκεται στη παραλία της Αμμουδάρας και φτιάχτηκε από την ιδέα μιας εκπαιδευτικού του σχολείου μας, καθώς έδωσε χρώμα σε ένα άχρηστο τηλεφωνικό θάλαμο που υπήρχε εκεί.
Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας
Ο Σύλλογος Διδασκόντων
Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού
Διπλή γιορτή η αυριανή ημέρα !!!!
Γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!!
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμάμε την Επανάσταση του 1821, τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Η ημερομηνία αυτή αποτελεί την αφετηρία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας και τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Όπως και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.
Καθιέρωση της επετείου
Η επέτειος καθιερώθηκε επίσημα στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, ώστε να συνδεθεί με τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στο σχολείο μας τη γιορτή είχε αναλάβει η Ε΄ τάξη. Τα παιδιά μαζί με τη δασκάλα τους έφτιαξαν τα πορτραίτα ορισμένων εθνικών ηρώων.
Κρατώντας το κάδρο που έφτιαξαν, τα παιδιά αφηγήθηκαν την ιστορία του Κολοκοτρώνη, της Μπουμπουλίνας, της Τζαβέλα, του Κανάρη, της Μαντώ Μαυρογένους…..
Χόρεψαν, τραγούδησαν και παρουσίασαν τη γιορτούλα τους στους μαθητές -τριες, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους με τον καλύτερο τρόπο.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου το σχολείο μας παραβρέθηκε στη Δοξολογία, στην επιμνημόσυνη Δέηση και στην κατάθεση στεφάνων. Την ομιλία για την Εθνική Επέτειο εκφώνησαν οι μαθήτριες της Στ τάξης Τουλουπάκη Ιωάννα και Φυδάνη Ηλέκτρα.
Ακολούθησε η παρέλαση του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.
Και του χρόνου παιδιά!!!!!!
21 Μαρτίου…και επίσημα μπήκε η άνοιξη!’
Μια εποχή που μας θυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για αναγέννηση. Και έτσι, καθώς μπαίνει το φως στη ζωή μας, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να βγούμε στις γειτονιές του χωριού να τραγουδήσουμε τα ” Χελιδονίσματα “.
Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια τώρα και συμβολίζει την έναρξη της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης!
Αρχικά επισκεφθήκαμε το νηπιαγωγείο του σχολείου μας και ανταμώσαμε με τους μικρούς μας φίλους. Κρατώντας στολισμένα καλαθάκια και χειροποίητες χελιδόνες, τραγουδήσαμε τα κάλαντα και εξηγήσαμε στα παιδάκια τη σημασία του εθίμου. Μας πρόσφεραν μια υπέροχη ανοιξιάτικη κατασκευή που είχαν φτιάξει και έτσι αποχαιρετισθήκαμε, με την υπόσχεση να τα ξαναπούμε και του χρόνου!
Στη συνέχεια, και με την πολύτιμη συμμετοχή πολλών γονέων, που μας έδωσε μεγάλη χαρά και βοήθεια, συνεχίσαμε τη βόλτα μας, στις γειτονιές γύρω από το σχολείο. Σταματήσαμε σε πολλά σπίτια, που μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση!
Με γεμάτα τα καλαθάκια μας προσφορές και γλυκίσματα, μα πάνω από όλα με γεμάτες καρδιές από αγάπη, γυρίσαμε στο σχολείο μας!
Πόσο όμορφο να κρατάμε τις παραδόσεις μας και να βλέπουμε τις νέες γενιές να τις συνεχίζουν με μεράκι και ενθουσιασμό!!
Και του χρόνου παιδιά!!
Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας, που για φέτος ορίστηκε η 6 Μαρτίου, ως ημερομηνία έναρξης σχολικών δραστηριοτήτων, στο σχολείο μας, σήμερα Τετάρτη 12 Μαρτίου η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε αυτό το τόσο ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα.
Οι Α- Β- Γ και Δ τάξεις του σχολείου μας συγκεντρωθήκαμε σε μια αίθουσα και οργανώσαμε μία ολιστική δράση που μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, καταλήξαμε σε πολύ σοβαρά και ωφέλιμα συμπεράσματα.
Αρχικά παρουσιάσαμε στα παιδιά μέσα από διαδραστικό παιχνίδι με μπαλόνια τι είναι και τι δεν είναι σχολικός εκφοβισμός, όπως επίσης παρουσιάσαμε με δραματοποίηση τα είδη της βίας. Σωματική, λεκτική, κοινωνική και ηλεκτρονική. Αποσαφηνίσαμε τις έννοιες ” καρφί ” και ” πλάκα ” που πολύ συχνά χρησιμοποιούν λανθασμένα τα παιδιά στις συναναστροφές τους και τέλος μέσα από δραματοποίηση με ήρωες μπαλόνια, συζητήσαμε τον ρόλο των θεατών σε σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, που θέλαμε να είναι μικρό και λιτό, για να το θυμούνται τα παιδιά, ότι σε κάθε περίπτωση σχολικής βίας…ΜΙΛΑΜΕ!
Στη συνέχεια η δασκάλα της Α΄ τάξης, κ. Νατάσα Δολαψάκη, παρουσίασε στα παιδιά με απόλυτα θεατρικό ,διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο το βιβλίο: ” Οι καλοί και οι κακοί πειρατές “. Μια παρουσίαση που ενθουσίασε τα παιδιά, γιατί ζωντάνεψε μπροστά τους το βιβλίο με σπαθιά, μουσικά όργανα, χρωματιστά γλυκά, πανιά, ζωάκια, πειρατικά εργαλεία και τους μετέφερε πραγματικά στον κόσμο των πειρατών.
Μετά την τόσο παραστατική αυτή παρουσίαση του βιβλίου, ακολούθησε συζήτηση κατανόησης και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παιδιών.
Από τα ωραιότερα σημεία ήταν όταν τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή, διαλέξανε ρόλους και υλικά και οργάνωσαν ένα μικρό σκετσάκι με διαλόγους, σχετικούς με το βιβλίο, που συζήτησαν στην ομάδα τους και παρουσίασαν στην τάξη!
Έτσι μέσα από αυτό το αστείο, παιχνιδιάρικο, πολύχρωμο , πειρατικό βιβλίο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά κάθε λογής ” κακούς” , επιλέγοντας να απαντάμε στην κακία με καλοσύνη, στον θυμό με συνεργασία, στη βία με συζήτηση και αλληλοσεβασμό.
Στο τέλος της δράσης μας, ακούγοντας το παιδικό τραγούδι: ” Ο πειρατής ” της Τσανακλίδου, τα παιδιά έφτιαξαν έναν σελιδοδείκτη με ήρωες πειρατές και το γραπτό μήνυμα που θα τους συντροφεύει: ” Δε φοβάμαι…ΜΙΛΑΩ!”
Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την κοινωνική λειτουργό του ΚΕΔΑΣΥ, κα. Ελπινίκη Φρουζή και την κα. Ντρέτσα Νιφρίλντα, ψυχολόγο του ΚΕΔΑΣΥ. Στόχος της επίσκεψής του ήταν η διεξαγωγή προγράμματος σχετικά με την εν συναίσθηση, την αναγνώριση των συναισθημάτων μας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Η ομάδα του ΚΕΔΑΣΥ συζήτησε με τα παιδιά την έννοια της ενσυναίσθησης, την ικανότητα δηλαδή κάποιου να κατανοεί και να αισθάνεται ό,τι ένα άλλο άτομο βιώνει και να θέτει τον εαυτό του στη θέση του άλλου. Να μπαίνει, εν ολίγοις, στα παπούτσια του άλλου.
Μέσα από βιωματικές δράσεις και την προβολή εικόνων στον βιντεοπροτζέκτορα, και του νέου διαδραστικού μας τα παιδιά μπήκαν στα παπούτσια του άλλου, αναγνώρισαν και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και τέλος προτάθηκαν λύσεις για τι μπορούν να κάνουν σε κάθε περίπτωση.
Έγινε συζήτηση για το τι μας προσφέρει η ενσυναίσθηση (κλίμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίος σεβασμός, μείωση εντάσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας κ.α.). Η συζήτηση έγινε πράξη μέσα από παιχνίδια εμπιστοσύνης (ή όχι) σε διάφορες ομάδες. Έπειτα, ειπώθηκαν τα συναισθήματα που προέκυψαν από τα παιχνίδια εμπιστοσύνης.
Τέλος, η κάθε ομάδα έφτιαξε μια κατασκευή με το «δέντρο της ενσυναίσθησης», όπου κάθε μαθητής έγραψε σε ένα φύλλο δέντρου με ποιους τρόπους δείχνουμε την ενσυναίσθησή μας στα προβλήματα του άλλου.
Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του ΚΕΔΑΣΥ, η συνεργασία μας θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη και άκρως ωφέλιμη για τα παιδιά!
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2025-2026
Για το σχολικό έτος 2025-2026, οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητών/τριών που φοιτούν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 26 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 26η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017 (Α’ 109). Σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.6/23967/Δ1/4-3-2025 (B’ 979) ΚΥΑ, oι εγγραφές στα δημόσια Δημοτικά σχολεία γενικής εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού» στη διεύθυνση https://adimotikou.eservices.minedu.gov.gr, με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλει ένας εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλεια των μαθητών/τριών που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των έξι (6) ετών. Κατά το σχολικό έτος 2025-2026 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2019 έως και 31-12-2019.
Είναι απαραίτητη η έγγραφη συναίνεση (μέσω gov.gr) του έτερου γονέα από αυτόν που κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης.
Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, ο/η αιτών/αιτούσα δύναται να αναρτά τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή/τριας,
β) το βιβλιάριο υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
γ) Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας : Π.χ. : Λογαριασμός ΔΕΚΟ, Μισθωτήριο συμβόλαιο ή Εκκαθαριστικό Εφορίας
δ) Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου
ε) τυχόν γνωμάτευση από Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια προς τούτο δημόσια υπηρεσία.
Ο/Η αιτών/αιτούσα, εφόσον δεν αναρτήσει τα περιγραφόμενα δικαιολογητικά, καλείται να τα προσκομίσει στο δημοτικό σχολείο κατανομής εντός της προθεσμίας εγγραφών.
Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα υποβάλλουν σχετική αίτηση κατά την εγγραφή. Για την εγγραφή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν απαιτούνται προϋποθέσεις. Η αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται στις 14:55 ή 16:00 ανάλογα με την επιθυμία των γονέων/κηδεμόνων και τη δήλωσή τους κατά την εγγραφή.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:
Οδηγιες_Χρησης_Εγγραφη-_Α_Δημοτικου–5
Συχνές Ερωτήσεις ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Από τη Διεύθυνση του σχολείου