Το πρόγραμμα I.S.4.R.

logo1R

Στο σχολείο μας, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, μέσα από την ευκαιρία συμμετοχής μας στο πρόγραμμα I.S.4.R. (Inclusive Schools for Roma, υπό την Αιγίδα του Ι.Ε.Π. και των παρακάτω εταίρων: Ειδική Γραμματεία για την Ένταξη των Ρομά στο Υπουργείο Εργασίας, το Athens Lifelong Learning Institute, το Αντίρροπον ΜΚΟ με εξειδίκευση σε θέματα Ρομά στην Ελλάδα και τους Νέους Ορίζοντες των Ελλήνων Ρομά, μία από τις πιο δραστήριες οργανώσεις Νέων) αναπτύσσουμε εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα τους μαθητές Ρομά που φοιτούν στη σχολική μας μονάδα. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ένα ακόμη βήμα συμπερίληψης αυτών των παιδιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά τους, καταργώντας στερεότυπα και διακρίσεις και προσφέροντας ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία.

Μια από αυτές τις δράσεις αφορούν στην καταγραφή της τοπικής τους διαλέκτου, η οποία φυσικά είναι φωνούμενη, προφορική και όχι γραφόμενη.

Αυτό το πρώτο υλικό προέρχεται από την Τρίτη τάξη. Η εκπαιδευτικός του τμήματος κα. Τσουρούλα Μαρία σε συνεργασία με την καθηγήτρια της Θεατρικής Αγωγής κα. Τσάκωνα Αγγελική κατέγραψαν βασικές λέξεις και καθημερινές φράσεις μέσα από τη σχολική ρουτίνα και ηχογράφησαν 3 ενότητες.

d4 d1 d6 d2 d3 d5

pdfΣτόχοι της δράσης και οφέλη

pdfΤο πρωτότυπο λεξικό

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προσέγγισης της γλώσσας των ντόπιων Ρομά και μια προσπάθεια επικοινωνίας των υπόλοιπων μαθητών του σχολείου, γνωρίζοντας μια άλλη γλωσσική κουλτούρα, ανοίγοντας έτσι μια αγκαλιά στους Ρομά συμμαθητές τους για έναν νέο εκπαιδευτικό και ανθρώπινο διάλογο!

Φυσικά, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις με παρόμοια προσέγγιση και νέο υλικό γλωσσικού γραμματισμού.

is4r flag
Πηγές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων