Αρχεία για Απρίλιος, 2024


Πασχαλινή προσφορά στο “Χαμόγελο του Παιδιού”

Με την ευκαιρία της γιορτής του Πάσχα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε διάφορα είδη διατροφής για να προσφέρουμε στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. Η προσφορά που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αλλά και το Νηπιαγωγείο Χαβαρίου προσέφεραν πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 17 κιβώτια. Συγκεκριμένα μαζεύτηκαν: συσκευασμένα τρόφιμα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, είδη υγιεινής, απορρυπαντικά και άλλα.

Την Τρίτη 23 Απριλίου ήρθε το φορτηγάκι από το “Χαμόγελο του παιδιού” και γέμισε με τα προσφερόμενα είδη.  Ελπίζουμε η προσφορά μας αυτή να βοηθήσει το έργο που επιτελεί η οργάνωση αυτή.

Δράσεις Αγωγής Υγείας

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου επισκέφθηκε το σχολείο μας κλιμάκιο του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας. Συγκεκριμένα:

1. Αγωγή Στοματικής Υγείας στην Α΄Τάξη, από τον οδοντίατρο κ. Σδούγα Νικόλαο.

2. “Οι μαθητές στην χώρα των μικροβίων” στη Β΄Τάξη, από την Επισκέπτρια Υγείας κ. Γάλλιου Αθανασία.

3. Πρόληψη Ατυχημάτων στις Γ΄και Δ΄τάξεις, από την Επισκέπτρια Υγείας κ Αργυρού Νίκη.

4. Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου “Αλκοόλ και νέοι” στις Ε΄και ΣΤ΄τάξεις, από την Κοινωνική Λειτουργό κ. Στυλιανέση Ιωάννα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, το σχολείο μας  επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας. Η Αγία Μαύρα είναι ένα μικρό χωριό κοντά στο Χάβαρι και ανήκει στο Δήμο Πηνειού (Γαστούνη). Στο παλιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο δε λειτουργεί πια, έχει στηθεί ένα υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο. Εμπνευστής και εκ των δημιουργών του Μουσείου ήταν ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρώην Δήμαρχος Τραγανού κ. Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος μαζί με πολλούς εθελοντές συγκέντρωσε πολλά παλιά αντικείμενα τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο.

Ο ίδιος ο κ. Γιαννακόπουλος μας ξενάγησε και μας εξήγησε τα πάντα γύρω από τα εκθέματα και την ιστορία τους. Στο προαύλιο του σχολείου υπήρχαν εξαρτήματα λιτρουβιού, παλιές μηχανές άντλησης νερού και παλιά τρακτέρ. Υπήρχαν επίσης κάρα και εργαλεία αγροτικών εργασιών όπως άροτρα, σβάρνες κλπ. Πιο πέρα υπήρχε ο παλιός φούρνος και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε η νοικοκυρά για το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού.

Μετά πήγαμε στο κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το νηπιαγωγείο του χωριού και τώρα έχει γίνει αντίγραφο ενός σχολείου της παλιάς εποχής. Είδαμε τα παλιά θρανία, τα παλιά βιβλία και τις ποδιές που φορούσαν οι μαθήτριες.

Στη συνέχεια πήγαμε στο κυρίως κτίριο όπου είδαμε όπλα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας και παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είδαμε παλιά νομίσματα, υφαντά, παλιά έπιπλα, εργαλεία, κουζινικά, ψυγείο πάγου και άλλα. Είδαμε επίσης παλιά ποδήλατα, αγροτικά εργαλεία, τον αργαλειό, τον πάγκο του τσαγκάρη, τον τρόπο παρασκευής κρασιού καθώς και διάφορα πήλινα και ψάθινα αντικείμενα.

Μετά γράψαμε τις εντυπώσεις μας στο βιβλίο επισκεπτών και  παίξαμε στην παιδική χαρά που υπάρχει πίσω από το Μουσείο. Στο τέλος φύγαμε ευχαριστημένοι από τα ωραία πράγματα του παρελθόντος που γνωρίσαμε.

Ναι στη φιλία

Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Χαβαρίου ζωγραφίσαμε φιγούρες παιδιών να σχηματίζουν με τα σώματά τους τη φράση ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ. Η ΣΤ τάξη ζωγράφισε και σχεδίασε τα γράμματα Φ και Ι. Η Νικολέτα και ο Τράιτσο ήταν τα μοντέλα για τις ζωγραφιές μας. Τα έργα αυτά για να τα φτιάξουμε χρειαστήκαμε ένα μήνα περίπου. Η διαδικασία εγκατάστασής τους μας πήρε δύο Παρασκευές. Τη πρώτη Παρασκευή πήγαμε στο Μπεκιάρειο με τον κύριο Κωνσταντίνο και με άλλα παιδιά από τις τάξεις Γ, Δ, Ε και ΣΤ.

Ελιάννα

Την πρώτη Παρασκευή στο Μπεκιάρειο πήγαμε με τον κ.Κωνσταντίνο, τη Βλασία, τον Νίκο, τον Θοδωρή, την Ελλιάννα, τη Τζάπμαν κι εμένα. Σκουπίσαμε το πάτωμα και απλώσαμε παντού τα χαρτιά που είχαμε ζωγραφίσει με τα παιδιά. Τα κόψαμε και μετά τα ζωγραφίσαμε λίγο ακόμα. Κάναμε και διαλείμματα. Είχαμε και μια φωτογραφική μηχανή και βγάλαμε και φωτογραφίες και βίντεο. Κολλήσαμε τα γράμματα Ν, Α, Ι, Σ και Τ. Δεν προλάβαμε τα άλλα όμως.

Ηλίας

Τη δεύτερη Παρασκευή, η Αγγελική, η Ευγενία, η Αναστασία, ο Δημήτρης, η και ο κύριος των εικαστικών πήγαμε στο Μπεκιάρειο. Όταν φτάσαμε αφήσαμε τα πράγματα μας και αρχίσαμε τη δουλειά. Η διαδικασία του κολλήματος ήταν εύκολη. Απλώσαμε κάτω στο πάτωμα μια ζελατίνα και βάλαμε το ζωγραφισμένο χαρτί πάνω στην ζελατίνα. Στο κέντρο του χαρτιού ψεκάσαμε νερό. Όχι πολύ νερό. Ύστερα πήραμε τα πινέλα και αρχίσαμε να απλώνουμε το νερό με ακτινωτές κινήσεις μέχρι να βγει έξω ο αέρας που έχει από κάτω το χαρτί. Όταν τελειώσαμε με το νερό ξεκινήσαμε με την κόλλα αμύλου. Η διαδικασία της κόλλας είναι ίδια με το νερό μόνο που έπρεπε να βάλεις πιο πολλή κόλλα στις γωνίες.

Αγγελική

 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024. Μια μέρα ο δάσκαλος των εικαστικών με πήρε στο Μπεκιάρειο για να κολλήσουμε κάτι γράμματα. Εγώ ο Θοδωρής ήμουν ο φωτογράφος και έκανα κάτι βίντεα με τη διαδικασία του κολλήματος και είχα βγάλει πολλές φωτογραφίες. Αν μπείτε στο blog του Δημοτικού Σχολείου Χαβαρίου θα τις δείτε. Όταν με πήρε ο δάσκαλος ο κ. Κωνσταντίνος ένιωσα χαρά γιατί ξέραμε ότι θα χάσουμε όλα τα μαθήματα. Ο κ.Κωνσταντίνος δεν πήρε μόνο εμένα, πήρε μια συμμαθήτριά μου που την λένε Ελιάννα και άλλα παιδιά από άλλες τάξεις. Η συμμαθήτριά μου, μου είπε ότι πέρασε φανταστικά γιατί είδαμε πολλά πράγματα που μας έκαναν να νιώσουμε ωραία.

Θοδωρής

 

Τα παιδιά της Α’τάξης φτιάξαμε το Ι από τη λέξη ΦΙΛΙΑ και το Σ και το Τ από τη λέξη ΣΤΗ.

Σπύρος, Α’ τάξη

 

Σχεδίασα την αδελφή μου.

Αθανασία, Α’ τάξη

 

Τα παιδιά της Β’τάξης φτιάξαμε το Α γράμμα από τη λέξη ΝΑΙ. Τα μοντέλα κάναμε ο Δημήτρης και ο Ηλίας. Είχαμε βάλει ένα άσπρο χαρτί στον τοίχο και είχαμε ανοίξει τον προτζέκτορα να μας φωτίζει μ’ένα μπλε φως. Ο Χαράλαμπος και ο Θοδωρής σχεδίασαν το περίγραμμα της σκιάς μας πάνω στο χαρτί. Μετά το ζωγραφίσαμε με κηρομπογιές.

Τη μέρα που πήγαμε στο Μπεκιάρειο μέγαρο βοηθήσαμε τον κ. Κωνσταντίνο να κολλήσουμε τις ζωγραφιές των γραμμάτων στον τοίχο. Με την κα Γεωργία τη λατρεμένη μας δασκάλα κάναμε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Άιντε βρε μαϊμού» για το ΡΑΔΙΟ ΧΑΒΑΡΙ για να παρουσιάσουμε την διαδικασία εγκατάστασης του έργου. Ο Θοδωρής από την ΣΤ΄ τάξη είχε τη φωτογραφική μηχανή και φωτογράφιζε τις ζωγραφιές.

Παρασκευή, Χαράλαμπος, Ηλίας, Δημήτρης, Γρηγόρης, Θοδωρής, Β’ τάξη, Δημοτικό Σχολείο Χαβαρίου.

Δράση για το “Χαμόγελο του παιδιού”

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,  επιθυμεί να συγκεντρώσει τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των παιδιών που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και των παιδιών και οικογενειών  των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Επικαλούμαστε την έμπρακτη στήριξη σας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας και σας ευχαριστούμε για την ευγενική και συγκινητική στάση σας. Την όμορφη αυτή δράση θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Χαβαρίου και το Νηπιαγωγείο Χαβαρίου.

Σας παραθέτουμε  ενδεικτική λίστα προϊόντων:

  • Συσκευασμένα είδη τροφίμων: γάλα εβαπορέ, κακάο, άνθος αραβοσίτου, λάδι, ρύζι, σάλτσα ντομάτας,  μπισκότα,  κρουασάν,  αλάτι,  ξύδι,  μπαχαρικά,  όσπρια,   μέλι, μαρμελάδα, μερέντα, πουρέ, δημητριακά, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες και γάλατα, αλεύρι,  χυμούς.
  • Είδη βρεφικής φροντίδας: πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες περιποίησης βρεφών.
  • Είδη προσωπικής φροντίδας: σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες.
  • Είδη υγιεινής: σακούλες απορριμμάτων, χλωρίνη, μαλακτικά ρούχων, καθαριστικά και απολυμαντικά γενικής χρήσης.
  • Είδη οικιακής χρήσης: χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο, διαφανή μεμβράνη.

Η συγκέντρωση των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης μπορεί να πραγματοποιηθεί έως την Πέμπτη 18 Απριλίου στο χώρο του σχολείου.

Ευχαριστούμε πολύ

Δανειστική βιβλιοθήκη

Αγαπητοί γονείς,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι στο σχολείο μας λειτουργεί από αυτήν την εβδομάδα Δανειστική Βιβλιοθήκη. Στα πλαίσια της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, οργανώθηκε απ’ την αρχή της σχολικής χρονιάς μια προσπάθεια εμπλουτισμού και ανανέωσης των υπαρχόντων τίτλων, η οποία απέδωσε περίπου 200 νέα βιβλία εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.

Τα βιβλία μας τοποθετήθηκαν σε καινούρια βιβλιοθήκη που παραλάβαμε και οι μαθητές ήδη ανταποκρίνονται θετικά, επιδεικνύοντας έντονο ενδιαφέρον.

Μπορούν να δανείζονται καθημερινά βιβλία (αρκεί να έχουν επιστρέψει το προηγούμενο), τηρώντας τους κανόνες που τους έχουν κοινοποιηθεί στον χώρο της βιβλιοθήκης. Προαιρετικά, μπορούν να συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας όταν ολοκληρώνουν την  ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο προμηθεύονται από το σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι οι μαθητές να ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν μια σχέση αγάπης με το βιβλίο και όχι να το αντιμετωπίζουν ως μέσο καταπίεσης.  Έχει αποδειχθεί άλλωστε, ότι η αξιοποίηση του ποιοτικού λογοτεχνικού βιβλίου έχει μεγάλη σημασία για την ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, καθώς συμβάλλει στην νοητική, αισθητική και κοινωνικοσυναισθηματική ωρίμανση των παιδιών. Αυτή θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να δραστηριοποιήσουν τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους, να δοκιμάσουν τα συναισθήματά τους αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και τελικά να συγκροτήσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά… «Καλά αναγνωστικά ταξίδια!».


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων