Εορτασμός Τριών Ιεραρχών
Τιμήσαμε σήμερα 30 Ιανουαρίου τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων, καθώς συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό κ. Παπαδοπούλου Γιώτα για τον εξαιρετικό Λόγο! Χρόνια πολλά στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας!
Το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών
Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.
Διδακτική επίσκεψη στην Πυροσβεστική και στο Μουσείο Τρένων
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄, Ε’ και Στ΄τάξεων επισκέφτηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας και τους έγινε επίδειξη των μέσων πυρόσβεσης, των οχημάτων και του εξοπλισμού. Στη συνέχεια στο Μουσείο Τρένων είδαν τα εκθέματα και έλυσαν τις απορίες τους για το μέσο αυτό μεταφοράς και την ιστορία του. Ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους για τις ξεναγήσεις!
Έκανα λάθος! Ε, και τι με αυτό!
Όλη η εβδομάδα αφιερωμένη στα λάθη, πόσο σημαντικό είναι τελικά ένα λάθος; Μπορούμε πάντα να το διορθώσουμε; Τι θα κάναμε αν είχαμε ένα μαγικό ραβδί; Πώς θα ήταν η ζωή μας αν τα κάναμε όλα τέλεια; Αυτά τα ερωτήματα μας απασχόλησαν Και με την βοήθεια των παρακάτω βιβλίων και ταινιών προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις. Κλείσαμε την εβδομάδα με την κατασκευή μιας αφίσας. Αδαμίδου Φυλ., εκπαιδευτικός Τμήματος Ένταξης
•Η τελεία Peter H. Reynolds •Το βιβλίο με τα λάθη LUYKEN CORINNA • «Το κορίτσι που δεν έκανε ποτέ λάθη» Παραγωγή: “Ναι μπορώ!”
Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) οι μαθητές της Ε τάξης επεξεργάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”. Οι μαθητές στη συνέχεια έγραψαν ερωτήσεις που θα ήθελαν να θέσουν στην ηρωίδα του βιβλίου και δημιούργησαν μια αφίσα με μηνύματα κατά του ρατσισμού και του πολέμου. Στη συνέχεια “περιηγηθήκαμε” στο μουσείο της Άννας Φρανκ που βρίσκεται στο Άμστερνταμ μέσω της ανάλογης ιστοσελίδας. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στα ιστορικά γεγονότα και προσπαθήσαμε να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος έτσι ώστε να μην επαναληφθούν.Ε’ τάξη, Χρυσανθίδου Μαρία
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Η 27η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στους έξι εκατομμύρια Εβραίους που οδηγήθηκαν σε μαρτυρικό θάνατο από τους Ναζί. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός μπορούν να
οδηγήσουν σε θηριωδίες που τραυματίζουν ανεξίτηλα την ανθρωπότητα.Το Ολοκαύτωμα άφησε βαθιές πληγές και στην πατρίδα μας. Υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν μαζικά περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το ποσοστό εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων ξεπέρασε το 90%. Γι’ αυτό και, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των συμπολιτών μας, η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Καθώς οι αναφορές από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα λιγοστεύουν, αυξάνουν οι κίνδυνοι της λήθης και της αναβίωσης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τι συνέβη στα στρατόπεδα της φρίκης, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να μην επιτρέψουμε να συμβεί «Ποτέ Ξανά» στο μέλλον. Η μνήμη δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Εορτασμός Τριών Ιεραρχών
Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών,θα γίνει εκκλησιασμός των μαθητών/τριών. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.
Να σε κάνω μια αγκαλιά;
Όπως καταλάβατε μας αρέσουν πολύ οι αγκαλιές και αυτήν την εβδομάδα είχαν την τιμητική τους και τις χορτάσαμε. Ήταν όμως αγκαλιές που θέλαμε και δεχτήκαμε να κάνουμε. Τι γίνεται λοιπόν με εκείνες που δεν θέλουμε και πιεζόμαστε; Δεν θα μπορούσε να μας το περιγράψει καλύτερα η Φρόσω Φωτεινάκη στο βιβλίο της «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» λέγοντας με θάρρος «Στοπ, δε θέλω να αγκαλιαστώ!». Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου Εκδόσεις: Διόπτρα. Γ’ τάξη, Νικολαΐδου Αθανασία
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου;;;
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των μαθητών της Ε τάξης, σήμερα πραγματοποιήθηκε η δράση “καθρέφτη, καθρεφτάκι μου;” Οι μαθητές αρχικά έγραψαν σε ένα χαρτάκι πέντε στοιχεία της εμφάνισης ή του χαρακτήρα τους που τους αρέσει και τα βάζουν στο βάζο του θαυμασμού. Στη συνέχεια κάθε μαθητής διαλέγει από ένα χαρτάκι τυχαία και μαντεύει ποιος το έγραψε. Τότε ο μαθητής αυτός κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και λέει μεγαλόφωνα τι του αρέσει στον εαυτό του. Στη συνέχεια, με τα μάτια δεμένα, ακούει τους συμμαθητές του οι οποίοι λένε τι θετικό βλέπουν σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα παιδιά.Ε’ τάξη, Χρυσανθίδου Μαρία.




































