Προβολή ταινιών στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας προσκαλεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 και ώρα 18:00 π.μ. (Ώρα προσέλευσης 17.30) στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (διεύθυνση: Βεργίνας 220, Δράμα), στην προβολή των ταινιών μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» και «Η Νεφέλη Αγνοείται» Η προβολή των ταινιών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας στο οποίο συμμετέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Δράμας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τον Δήμο Δράμας. Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση υπό τον συντονισμό Ψυχολόγου του Οργανισμού. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την παρουσία σας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 Φένια Σκλάβου | τηλ. 2310250160 και 11040 | thesspress@hamogelo.gr
Λίγα λόγια για τις ταινίες
Οι σκέψεις της Νεφέλης
Η Νεφέλη είναι 16 ετών και μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ. Είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται … τους τελευταίους μήνες της ζωής της όλα έχουν αλλάξει. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;
Η Νεφέλη αγνοείται
Η 16χρονη Νεφέλη πραγματοποιεί φυγή από το σπίτι της καθώς οι δυσκολίες και η απομόνωση που αντιμετώπιζε στο σχολείο λόγω bullying την οδήγησαν στην απόφαση να αφήσει πίσω της τα προβλήματα και να φύγει μαζί με τον 30χρονο Σάββα, που διατηρούν σχέση τον τελευταίο καιρό. Η μητέρα της φοβισμένη και σε σύγχυση, καθώς η Νεφέλη έχει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και είναι η πρώτη φορά που φεύγει από το σπίτι, αποφασίζει, παρά τις ενοχές που νιώθει, να επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο» για να τη βοηθήσουν. Μία σειρά γεγονότων τα ανατρέπει όλα και η Νεφέλη βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο… Η ταινίες απευθύνονται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 16 ετών
Επιμορφωτική συνάντηση για την εφαρμογή ClassDojo
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Νικολαϊδου Αθανασία για τη σημερινή επιμορφωτική συνάντηση με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την εφαρμογή ClassDojo και τη χρήση της στην τάξη. Στο σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί των Γ’ και Ε’ τάξεων κάνουν χρήση της εφαρμογής. Το ClassDojo είναι μια όμορφη, ασφαλής και απλή εφαρμογή επικοινωνίας για δασκάλους, γονείς και μαθητές.Λίγες ακόμη σχετικές πληροφορίες: Το Class Dojo είναι μια έξυπνη εφαρμογή διαχείρισης συμπεριφοράς μαθητών. Σκοπός της εφαρμογής είναι να επιβραβεύει, κυρίως, τη θετική συμπεριφορά, όπως την ομαδικότητα, τη συμμετοχή, την προσπάθεια, τη βοήθεια στους άλλους και να κρατά τους μαθητές σε εγρήγορση. Από την άλλη, επειδή υπάρχουν, δυστυχώς, σε κάθε τάξη και κάποιες αρνητικές συμπεριφορές, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, το να μην κάνει κάποιος συστηματικά τις εργασίες, να μιλάει στην τάξη, με την εφαρμογή αυτή τις υποδεικνύουμε για να τις εξαλείψουμε, όσο είναι δυνατό. Οι γονείς και το κάθε παιδί μπορούν να μπαίνουν στη σελίδα από το σπίτι τους με τους κωδικούς τους και να παρακολουθούν την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους. Τα παιδιά επιπλέον, μπορούν να αλλάζουν το “τερατάκι”-αβατάρ τους, τη μορφή τους δηλαδή, στην εφαρμογή. Ο κάθε γονιός μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή ή να συνδεθεί μέσω υπολογιστή και να έχει μια εικόνα από τη συμπεριφορά του παιδιού στην τάξη. Επιπλεον μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα άμεσης ενημέρωσης των γονέων και επικοινωνίας με τον/την εκπαιδευτικό.
«Σ’ αγαπάω (σχεδόν πάντα)»
Και επειδή ο Φλεβάρης είναι ο μήνας της αγάπης, διαβάσαμε παρέα με τα παιδιά το «Σ’ αγαπάω (σχεδόν πάντα)» της Άννας Λιένας (Anna Llenas). Το συγκεκριμένο βιβλίο μας μιλάει για συναισθήματα και σχέσεις, είναι ιδανικό για δράσεις που ενισχύουν τη συναισθηματική αγωγή, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια θετικών σχέσεων.
«Σ’ αγαπάω (σχεδόν πάντα)» Συγγραφέας: Άννα Λιένας @annallenas Εικονογράφηση: Άννα Λιένας @annallenas Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ
Δραστηριότητα 1
«Ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας»
Τα παιδιά έχουν μπροστά τους ένα φύλλο εργασίας με δύο πλαίσια, στο πρώτο ζωγραφίζουν τον εαυτό τους έτσι όπως τον βλέπουν και στη συνέχεια το δίνουν στον/στην διπλανό/ή, ο/η οποίος/α με τη σειρά του/της ζωγραφίζει όπως τον/τη βλέπει με τα δικά του/της μάτια.
Δραστηριότητα 2
«Τα Βήματα της φιλίας»
Πώς παίζεται το παιχνίδι:
1. Τα παιδιά στέκονται σε μία σειρά μπροστά στις καρδιές οι οποίες είναι τοποθετημένες στο πάτωμα.
2. Σε κάθε καρδιά, τα παιδιά ανά δύο διαβάζουν μια φράση που τους καλεί να κάνουν μια κίνηση αποδοχής (π.χ., «Χαμογέλασε σε κάποιον», «Δώσε μια αγκαλιά», «Πες ένα καλό λόγο»).
3. Όταν όλα τα παιδιά φτάσουν στο τέλος του μονοπατιού, σχηματίζουν έναν κύκλο και συζητούν τι τους άρεσε πιο πολύ.
Πώς ένιωσες κάνοντας τις δράσεις;
Ποια ήταν η αγαπημένη σου καρδιά;
Πώς ένιωσες όταν κάποιος σου είπε κάτι όμορφο;
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις στην καθημερινότητά μας;
Τι σημαίνει για εσένα η αποδοχή;
Θα ήθελες να παίξουμε ξανά αυτό το παιχνίδι;
Δραστηριότητα 3
«Το Μπαλόνι της Αποδοχής»
Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και κάθε παιδί γράφει πάνω μια λέξη που περιγράφει τη φιλία ή την αποδοχή.
Παίζουμε πετώντας το μπαλόνι στον αέρα και όποιος το πιάνει διαβάζει μια λέξη δυνατά.
Στόχοι των δραστηριοτήτων:
Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράζουν θετικά συναισθήματα
Να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας
Να ενισχύσουμε τη συνεργασία και την ομαδικότητα
Οι παραπάνω βιωματικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της αποδοχής μέσα από την κίνηση, την έκφραση και τη συνεργασία καθώς και να εκφράσουν θετικά συναισθήματα και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να φερόμαστε με καλοσύνη και αποδοχή.
Κοινή δράση A’ & Γ´ τάξεων, Νικολαΐδου Ν., Παπαδοπούλου Π., Κωνσταντινίδης Χ., Αδαμίδου Φ.
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ελληνικές λέξεις, ως δάνεια, συναντάμε σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ αυτών και της Αγγλικής. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της ημέρας οι μαθητές της ΣΤ ‘τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αρκαδικού βρήκαν ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην Αγγλική γλώσσα. Ο γλωσσικός δανεισμός καταδεικνύει τη γλωσσική εξέλιξη και ανανέωση μιας γλώσσας, καθώς και τον δείκτη διεπαφής των δύο γλωσσών.Τσάνταλη Καλλιόπη, καθηγήτρια Αγγλικών.
































