2ΟΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Έπειτα από μελέτη της τοπικής ιστορίας έγινε ζωγραφική απεικόνιση προσώπων της εγγύτερης περιοχής που έχουν σχέση με την Επανάσταση. Στο έργο εικονίζεται ο Νικοτσάρας, κλέφτης του Ολύμπου με δράση στην περιοχή μας και ο Ιωάννης Πέζαρος, καταγόμενος από τον Τύρναβο και σπουδαίος δάσκαλος της γνωστής Σχολής του Τυρνάβου.Στο κέντρο της τοιχογραφίας παρουσιάζονται τα σχολεία που λειτουργούσαν κατά την Τουρκοκρατία. Επιπλέον, γίνεται αναφορά, σημαντικών προσώπων που έδρασαν στο Θεσσαλικό χώρο τη συγκεκριμένη περίοδο.
Εικαστική επιμέλεια: Θεολογία Γιώτσα, Μαριάννα Βασιλειάδου – Τσιότρα
Συμμετείχαν οι μαθητές: Ευγένιος Τσιότρας, Ορέστης Τσιότρας, Σπύρος Μαραμής, Αρμάντο Λεσάι, Διονύσης Κουτίνας, Γεώργιος Κουτίνας, Ορέστης Ντρένι, Εργκίς Τούσα, Ελευθερία Ντάμτσιου, Αθανάσιος Τσιότρας, Ελένη Δελβινιώτη, Νικόλαος Τσιότρας, Αθανάσιος Τσιότρας, Αθανάσιος Γουργιώτης, Ηλίας Γουργιώτης, Κωνσταντίνα Λιούπα.
Τεχνική υποστήριξη: Δημήτρης Χατζηαποστόλου
Ευχαριστούμε τον κ. Ευστάθιο Ρεπάνη, διευθυντή του Σχολείου, για τη στήριξη του έργου.
Θερμές ευχαριστίες:
• Εργαστήρι «Περιγραπτός»
• Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Σ. Αργυροπουλίου
• Σύλλογο Γυναικών «Η Αγία Παρασκευή»
• Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής
• Café coffeat
• Χρήστο και Νίκο Τζίμα
Το έργο πραγματοποιήθηκε στο εργαστήρι «Περιγραπτός» και μετά την ολοκλήρωσή του τοποθετήθηκε σε χώρο του σχολείου.

Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των διακοσίων χρόνων από το 1821, η Επιστημονική Επιτροπή του ερευνητικού προγράμματος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» προτείνει στην εκπαιδευτική κοινότητα μία δράση Τοπικής Ιστορίας, προσκαλώντας μαθητές να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή και του αρχειονόμου. Οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό με τα εξής θέματα τοπικής ιστορίας: Η ζωή και η δράση του Νικοτσάρα,Σχολή Τυρνάβου ή Ελληνομουσείο, Ιωάννης Πέζαρος, Άγιος Γεδεών, Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων.

Τα κλεφτόπουλα

Εμπνεόμενοι από τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μαθητές του σχολείου μας δραματοποίησαν το δημοτικό τραγούδι “Τα κλεφτόπουλα”. Συμμετείχαν οι μαθητές:

Σπύρος Χονδρός

Βασίλης Λ.

Δέσποινα Τσούτσα

Ηλώνη Καμαγιάννη

Θωμάς Σ.

Φατιόνα Μανούκα

Αθανάσιος Γκατζώρας

Ανδρέας Κουτίνας

Γεώργιος Σεϊτης

Μιχαήλ Τσούτσας

Αφήγηση: Κατερίνα Τάρη

Τραγούδι: Μαθητές της Α’ και Ε΄τάξης

Μουσική: Αργυροκαστρίτικο κοφτό: https://www.youtube.com/watch?v=9P_0k… Διδασκαλία τραγουδιού: Γλυκερία Γκάνα

Διδασκαλία χορού: Θωμαή Σίσκου

Σκηνοθεσία – Λήψη – Επεξεργασία: Θεολογία Γιώτσα

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρβαντόβλαχων Αργυροπουλίου, Χρήστο Κερκένη, για τη παραχώρηση των παραδοσιακών φορεσιών.

Οι λήψεις έγιναν στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Αργυροπουλίου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης της Λάρισας η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας έχει αναρτήσει τα βραβευμένα έργα των σχολείων του νομού για τον διαγωνισμό αφίσας και λογότυπου. Είμαστε χαρούμενοι που ανάμεσά τους υπάρχει και αυτό που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας!

Οι δράσεις του σχολείου μας αναφέρονται στην σελίδα της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας.

https://blogs.sch.gr/dipelar/

Επίσης αναφέρονται και στο 1821 Digital Archive – Ψηφιακό Αρχείο 1821

https://1821.digitalarchive.gr/schools/

Δημιουργήσαμε ένα διαδραστικό χάρτη με τους παραδοσιακούς χορούς που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση και τους χόρεψαν τα παιδιά του σχολείου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές που μας τις παραχώρησε για τη βιντεοσκόπηση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτόβλαχων Αργυροπουλίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβαντοβλάχων  ιδρύθηκε το 2005 και έχει έδρα το Αργυροπούλι Λαρίσης. Σκοπός του συλλόγου είναι η αδελφική συνένωση των Αρβαντοβλάχων,οι οποίοι έχουν κοινή γενέτειρα το χωριό Φράσια της Βορείου Ηπείρου όπου οι πρόγονοι μας μετοίκησαν στο Αργυροπούλι ή και σε άλλες περιοχές εντός ή εκτός του νομού.  Επίσης στόχος είναι η συγκέντρωση και διατήρηση του λαογραφικού, γλωσσολογικού και ιστορικού υλικού,των ηθών, εθίμων και παραδόσεων των Αρβαντοβλάχων αλλά και η μεταλαμπάδευση όλων αυτών στις επόμενες γενιές. Ειδικότερα εμείς οι βλάχοι έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε στην διατήρηση της γλώσσας αλλά και στην εκμάθηση της από τους νεότερους. Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 100 ενεργά μέλη, διαθέτει χορευτικά τμήματα όπου συμμετέχουν χορευτές όλων των ηλικιών, επίσης υπάρχει τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών πολυφωνικών τραγουδιών. Οργανώνονται κάθε χρόνο εθελοντικές αιμοδοσίες στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων καθώς επίσης και αναδασώσεις προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου. Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά σε όλα τα Πανελλήνια Ανταμώματα Βλάχων όπου γίνονται κάθε χρόνο, καθώς επίσης και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.Από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου είναι η πραγματοποίηση του Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στο χωριό μας καθώς επίσης και η θεατρική παράσταση ( Ήθη και έθιμα των Βλάχων) όπου συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα. Κάθε χρόνο θέλοντας να τιμήσουμε την πολιούχο του χωριού μας Ζωοδόχου Πηγή συμμετέχουμε στην περιφορά της εικόνας και παρουσιάζουμε παραδοσιακούς χορούς, αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται και το καλοκαίρι τιμώντας την Αγία Παρασκευή.Κάθε καλοκαίρι όπου τελειώνει η χορευτική χρονιά γίνεται μια εκδήλωση όπου συμμετέχουν όλοι οι χορευτές, παρουσιάζοντας χορούς από όλη την Ελλάδα.Ο σύλλογος διαθέτει δική του ιματιοθήκη όπου υπάρχουν πάνω από 80 παραδοσιακές φορεσιές ανδρών και γυναικών.

Φωτογραφίες την ημέρα της βιντεοσκόπησης

Τα παιδιά του σχολείου μας έφεραν τις παραδοσιακές φορεσιές τους, τις φωτογραφίσαμε και σας τις παρουσιάζουμε σε ένα βίντεο:

Δημιουργήσαμε μια διαδραστική παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών των μαθητών/τριών και αυτών που μας δάνεισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτόβλαχων Αργυροπουλίου.

https://www.storyjumper.com/book/read/101188606

Δημιουργήθηκε μια παρουσίαση (e-book) με πληροφορίες για έθιμα, τραγούδια, χορούς και γιορτές της περιοχής μας την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Τα παιδιά του σχολείου μας εργάσθηκαν και βρήκαν πληροφορίες για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή μας. Όλες αυτές τις πληροφορίες τις επεξεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε ένα e-book, το οποίο και παρουσιάζουμε:

 

https://read.bookcreator.com/97osTvYBEYTh8rYeh2E4zDI9DI63/EsdF1NLoT1uo5fGUaYhPYg

Ημερολόγιο Ελληνικής Επανάστασης (Απρίλιος)


Μετάβαση στο calendar.myadvent.net.

 

Ημερολόγιο Ελληνικής Επανάστασης (Μάρτιος)


Μετάβαση στο calendar.myadvent.net.

Το σχολείο μας εξάλλου λαμβάνει μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας και λογότυπου που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας . Αφορά στη δημιουργία αφίσας και λογότυπου αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη σύνδεση με το παρόν και το μέλλον. O συγκεκριμένος Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Γυμνασίων και Λυκείων (όλων των τύπων και όλων των τάξεων), καθώς και Σχολείων Ειδικής Αγωγής, όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Βασικός σκοπός του σχεδιασμού της αφίσας και του λογότυπου είναι ο αναστοχασμός και η δημιουργική εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών μέσω των έργων τους. Συγκεκριμένα καλούνται να διερευνήσουν το θέμα, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από το παραγόμενο.Ο διαγωνισμός-δράση θα υλοποιηθεί με αφορμή την Επανάσταση του 1821 και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών τους ως ενεργών πολιτών στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών ζωής.

Ενδεικτικές φωτογραφίες όπου μαθητές/τριες του σχολείου δημιουργούν αφίσα με την καθοδήγηση του κου Δημήτρη Παλάντζα, εκπαιδευτικό Εικαστικών.

Τα λογότυπα που δημιούργησαν τα παιδιά με την καθοδήγηση της κας Θεολογίας Γιώτσας:

Τα παιδιά εργάζονται αναζητώντας πληροφορίες στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας αλλά και στους υπολογιστές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκπαιδευτικός της Α΄τάξης του σχολείου μας κα Θεολογία Γιώτσα δημιούργησε για κάθε μήνα μια παρουσίαση για αυτό.

Φεβρουάριος


Μετάβαση στο calendar.myadvent.net.

        Ιανουάριος


Μετάβαση στο calendar.myadvent.net.