Στις τρεις το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά, ο Ιταλός Πρέσβυς, Γκράτσι, του παραδίδει τελεσίγραφο με το οποίο του ζητάει την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός του απαντά με τη φράση: « Έχουμε πόλεμο, λοιπόν» (Alors, c’ est la guerre)
Από τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας ξεκινά η επιστράτευση των Ελλήνων και η είσοδος της Ελλάδας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ονομάστηκε το Έπος του ’40 ακριβώς γιατί οι Έλληνες στρατιώτες άφησαν τα σπίτια τους και την ειρηνική ζωή τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία επάνω στα δύσβατα, χιονισμένα βουνά της Ηπείρου. Τους συμπαραστέκονταν οι γυναίκες της Πίνδου που έδωσαν κι αυτές τον δικό τους αγώνα.
Είναι το περίφημο « Όχι» που αντέταξε ο ελληνικός λαός απέναντι στην επεκτατική πολιτική του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας.
Πολέμησαν για την πατρίδα τους οι Έλληνες, πολέμησαν εναντίον των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ήταν η απάντησή τους σε κάθε είδους επιβουλή που απειλούσε την προσωπική, πολιτική, εθνική τους ελευθερία.
Η νίκη αν και διαφαινόταν λαμπρή διακόπηκε από τη γερμανική, ναζιστική εισβολή τον Απρίλιο του 1941, η οποία ήλθε προς βοήθεια των Ιταλών συμμάχων τους. Η μάχη ήταν πλέον άνιση. Αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή στα οχυρά της Μακεδονίας, ο ελληνικός στρατός μαχόταν με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση.
«Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται» ήταν η περήφανη απάντηση του συριανού Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του οχυρού Ρούπελ,
στον γερμανό επικεφαλής αξιωματικό. Και πολέμησαν μέχρι τη συνθηκολόγηση.
Ο Αγώνας συνεχίστηκε όμως κατά τη διάρκεια της Κατοχής με την Εθνική Αντίσταση έως την απελευθέρωση της Ελλάδας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εμείς, σήμερα, έχουμε ιερό καθήκον και βαριά υποχρέωση να διαφυλάσσουμε την ειρήνη, να προάγουμε τον σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της δημοκρατίας.
Και οφείλουμε να το κάνουμε εξασφαλίζοντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των παιδιών μας ώστε να γίνουν συνειδητοί πολίτες και να ενστερνιστούν τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους οι ήρωες και οι ηρωίδες του ‘40 και της Εθνικής Αντίστασης.
Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων
Δρ Ειρήνη Τσαβαλά