Μήνας: Δεκέμβριος 2021 Σελίδα 1 από 2
Με μεγάλη χαρά και με μεγάλα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες προστασίας οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας συμμετείχαν στην Χριστουγεννιάτικη έκπληξη με τα ξωτικά στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας ύστερα από την πρόσκληση της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας κ. Άννας Γαβαλά. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας συμμετείχαν στο παιχνίδι με τα ξωτικά με την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας. Επίσης, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας δώρισε σε όλους τους μαθητές μας χριστουγεννιάτικα δώρα και τους ευχαριστούμε θερμά για την κίνησή τους αλλά και τη σκέψη τους για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας. Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από την έκπληξη των ξωτικών και τέλος το ευχαριστήριο μήνυμα του σχολείου μας.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!! 🙂
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη & ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου ευχαριστούν θερμά την κυρία Ελένη Κ. για την σκέψη της να ράψει μόνη της με δικά της υλικά και να προσφέρει δώρο υφασμάτινες μάσκες προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Προσέχουμε και τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μικροί και μεγάλοι!!!
Με ιδιαίτερη χαρά οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας με την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού προσωπικού έφτιαξαν όμορφες Χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων συμμετέχοντας στη δράση της WinCancer μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
Ελπίζουμε οι κάρτες με τις ευχές όλων μας, μικρών και μεγάλων να φτάσουν στους δυνατούς ανθρώπους των αντικαρκινικών νοσοκομείων και να τους δώσουν τη δύναμη και την αισιοδοξία να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία και να συνεχίσουν να χαμογελούν!!! 🙂
Σήμερα 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών Θήρας συμμετείχε σε δράσεις ευαισθητοποίησης. Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό οι μαθητές μας με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις στα τμήματα του σχολείου μας.
Τμήμα 1
Δασκάλα ειδικής αγωγής ΠΕ71: Φωτεινή Κανάκη
Παιχνίδια με την μπάλα με τα κουδουνάκια και με τα στεφάνια έκαναν τους μαθητές μας να χοροπηδούν από χαρά και να συμμετέχουν με μεγάλη ικανοποίηση κατακτώντας τους στόχους των παιχνιδιών. Αφού πιάστηκαν όλοι οι μαθητές στα χέρια, σχημάτισαν έναν κύκλο και στη συνέχεια ο κάθε μαθητής πετούσε την μπάλα όπου ήθελε λέγοντας το όνομα του παιδιού που ήθελε να πιάσει τη μπάλα. Στη συνέχεια με τα στεφάνια άλλοι μαθητές χόρευαν σε αυτά μέσα και άλλοι προσπαθούσαν να πετάξουν τη μπάλα μέσα στο στεφάνι. Επίσης, λίγο πριν το διάλειμμα η τάξη μετατράπηκε σε κινηματογραφική αίθουσα παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βιντεάκια μικρού μήκους με θέμα την αναπηρία.
Παρακάτω τα βιντεάκια μικρού μήκους:
Τμήμα 2
Δασκάλα ειδικής αγωγής ΠΕ71: Χρυσούλα Κραντίνου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βιντεάκια μικρού μήκους με θέμα την αναπηρία και συζήτησαν τα συναισθήματά τους.
Τμήμα 3
Δασκάλα ΠΕ70: Ευθαλία Τσανακτσίδου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μετέτρεψαν την τάξη τους σε εργαστήρι ικανότητας, έκφρασης και δημιουργίας μέσα από τις δημιουργίες τους. Δαχτυλομπογιές με διάφορα χρώματα, πινέλα και με ένα σύνθημα δυνατό για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ισότητα όλων των ατόμων με αναπηρία, κατασκεύσαν την αφίσα τους και τις ζωγραφιές τους.
Σε όλες τις παραπάνω δράσεις των τμημάτων υπήρξε σημαντική και η υποστήριξη από το υπόλοιπο ειδικό εκπαιδευτικό & ειδικό βοηθητικό προσωπικό ΕΕΠ και ΕΒΠ του σχολείου μας :
Τμήμα 1: Μαρίνα Σοφία Τρίμπαλη ΠΕ28 & Ρούλα Αδάμ ΔΕ01
Τμήμα 2: Σταυρούλα Κρητικού ΔΕ01
Τμήμα 3: Αναστασία Μάλλιου ΠΕ21
Για ακόμη μια φορά οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας απέδειξαν ότι η καλή διάθεση και η δυνατή θέληση μπορούν να αποτυπωθούν με τον πιο όμορφο τρόπο στις δημιουργίες τους αλλά και στα χαμόγελά τους!!!
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.
Η αναγκαιότητα δημιουργίας εκπαιδευτικών συστημάτων που βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης αποτελεί πλέον διεθνές πρόταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τη σημερινή ημέρα σχολεία από όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους για να υψώσουν ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
Ευχαριστούμε όλες τις σχολικές μονάδες που, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, απέστειλαν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης υλικό με δράσεις και μηνύματά τους για την 3η Δεκέμβρη. Το υλικό αυτό αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία του σύντομου βίντεο που ακολουθεί.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΪΩΝΝΟΥ
Στο παραπάνω βίντεο στο σημείο 4:07 – 4:11 υπάρχει και η συμμετοχή του σχολείου μας με την κατασκευή του πολυαισθητηριακού πίνακα και της ομαδικής κατασκευής αφίσας-πόστερ από τους μαθητές και μαθήτριες με στόχο την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση.
“Μην βλέπεις την αναπηρία μου ως το πρόβλημα: αναγνώρισε πως η αναπηρία μου είναι συνεισφορά.
Μην βλέπεις την αναπηρία μου ως έλλειψη. Εσύ με βλέπεις ως αποκλίνων και αβοήθητο.
Μην προσπαθείς να με διορθώσεις, γιατί δεν έχω χαλάσει. Υποστήριξέ με.
Μπορώ να συνεισφέρω στην κοινωνία με τον τρόπο μου.
Μην με αντιμετωπίζεις σαν πελάτη σου. Είμαι ο συμπολίτης σου. Δες με σαν τον γείτονα σου.
Θυμήσου, κανείς μας δεν μπορεί να είναι επαρκής.
Μην προσπαθείς να αλλάξεις την συμπεριφορά μου. Κάθισε και άκου. Αυτό που ορίζεις ως ανάρμοστο, ίσως είναι η προσπάθεια μου να επικοινωνήσω μαζί σου με τον μοναδικό τρόπο που μπορώ.
Μην προσπαθείς να με αλλάξεις, δεν έχεις το δικαίωμα. Βοήθησέ με να μάθω αυτό που θέλω να ξέρω.
Μην κρύβεις την αβεβαιότητα σου πίσω από την “επαγγελματική” απόσταση.
Γίνε άνθρωπος που ακούει, και δεν προσπαθεί να μου πάρει την μάχη, προσπαθώντας να τα κάνει όλα καλύτερα.
Μην χρησιμοποιείς θεωρίες και στρατηγικές πάνω μου. Μείνε μαζί μου.
Και όταν διαφωνούμε μεταξύ μας, άσε να φανεί η προσωπική λάμψη.
Μην προσπαθείς να με ελέγχεις. Έχω το δικαίωμα στην δύναμή μου ως άτομο.
Αυτό που αποκαλείς μη- υποχωρητικότητα ή επιδέξιο χειρισμό, ίσως να είναι ο μόνος τρόπος για να μπορώ να έχω κάποιον έλεγχο της ζωής μου.
Χρειάζομαι να νοιώθω πως έχω το δικαίωμα να πω όχι, αν είναι για να προστατέψω τον εαυτό μου.
Γίνε η ασπίδα μου ενάντια σε αυτούς που με εκμεταλλεύονται για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.
Μην προσπαθείς να είσαι φίλος μου. Μου αξίζει κάτι παραπάνω. Γνώρισέ με. Ίσως γίνουμε φίλοι.
Μην με βοηθάς, ακόμη και αν σε κάνει να νοιώθεις καλά. Ρώτα με αν χρειάζομαι την βοήθειά σου.
Άσε με να σου δείξω πως μπορείς να με βοηθήσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Μην με θαυμάζεις. Ο πόθος να ζήσεις μια πλήρη ζωή δεν δικαιολογεί την λατρεία.
Σεβάσου με, γιατί ο σεβασμός οδηγεί στην ισότητα.
Μην λες, μην διορθώνεις, μην καθοδηγείς. Άκου, υποστήριξε και ακολούθα.
Μην δουλεύεις πάνω μου. Δούλεψε μαζί μου.”
Βιβλιογραφία: Lee Creal. Απόδοση στα Ελληνικά: Μαρία Παπακώστα. Τίτλος Πρωτότυπου: THE “DISABILITY OF THINKING” THE DISABLED BODY.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού έφτιαξαν την παραπάνω ομαδική αφίσα-πόστερ και τον πολυαισθητηριακό πίνακα με διάφορα υλικά με στόχο την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε όλους τους μαθητές/τριες με αναπηρία και τις οικογένειές τους που υποστηρίζουν, φροντίζουν, ενημερώνονται, εξελίσσονται μαζί με τους μαθητές μας καθημερινά προκειμένου οι μαθητές μας να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα σε κοινωνικές δράσεις. Πάντα είμαστε δίπλα τους και με την συνεργασία όλων μας, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων/κηδεμόνων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη & Σύλλογος Διδασκόντων
Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας