Vuvox: διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων με μορφή κολλάζ
Το vuvox είναι ένα από τα πολλά, ενδιαφέροντα και δωρεάν, διαδικτυακά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές διαδραστικές ιστορίες/ παρουσιάσεις -με μορφή κολλάζ και slideshows εικόνων.
Είναι αρκετά απλό στη χρήση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες που μας παρέχει.
Συνοπτικές πληροφορίες:
Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει αρχικά, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα διαδικτυακά εργαλεία, να δημιουργήσουμε λογαριασμό. Στη συνέχεια μπορούμε, εντελώς δωρεάν, να αφηγηθούμε μια ιστορία, να κατασκευάσουμε τις δικές μας παρουσιάσεις και τα δικά μας κολλάζ.
Στην αρχική σελίδα υπάρχουν τρεις καρτέλες (tabs): «Δημιουργία» (create), «Το υλικό μου» (myStuff) και «Εξερεύνηση» (explore).
Επιλέγοντας «Δημιουργία» (create) μας προσφέρονται τρεις (3) επιλογές:
– «Express»: Για εύκολη δημιουργία slideshows επιλέγοντας ένα από τα διαθέσιμα στυλ παρουσίασης που διαθέτει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να «ανεβάσουμε» τα αρχεία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (ή/και να τα συνδέσουμε με κοινωνικά δίκτυα όπως π.χ. το flickr ή το Picassa όπου ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας -συνδυάζοντας διαφορετικές πηγές δημιουργώντας, παράλληλα, νέο πρωτότυπο υλικό).
– «Studio»: Η επιλογή αυτή μας προσφέρει περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης σε σχέση με την προηγούμενη. Τη χρησιμοποιούμε αφού έχουμε εξοικειωθεί με το vuvox.com (μέσω της επιλογής «Express»).
Τα slideshows που δημιουργούνται με τη χρήση των επιλογών «Express» και «Studio» μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε δικτυακούς τόπους, σε ιστολόγια, στο φατσοβιβλίο αλλά και να τα χρησιμοποιήσουμε στην τρίτη επιλογή «Collage» που μας προσφέρει η καρτέλα «Δημιουργία» (create).
– «Collage»: Η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή της εφαρμογής που μπορεί να ενσωματώσει και τις προηγούμενες δύο. Μπορούμε να συνδυάσουμε βίντεο, ήχους, κείμενα και εικόνες. Η εισαγωγή τους γίνεται με εύκολο τρόπο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης, περιστροφής και αλλαγής μεγέθους. Στις εικόνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή «περικοπή» (crop out) δημιουργώντας νέες εκδόσεις αυτών που αποθηκεύονται σε διαφορετικό σημείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο «Collage». Στο δε κολάζ υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης «θερμών σημείων» (hot spots) τα οποία θα συνδέονται με αναδυόμενα παράθυρα (pop up) που θα περιέχουν επιπλέον πολυμεσικό υλικό.
Τι μπορούμε να κάνουμε με το πρόγραμμα:
Να παρουσιάσουμε π.χ.:
– το υλικό του υπολογιστή. Μπορείτε να φωτογραφίσετε τμήματα του υλικού του υπολογιστή σας, να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες και να τις τοποθετήσετε κατάλληλα -δημιουργώντας διευκρινιστικά hot spots με πληροφορίες για κάθε τμήμα του υλικού του υπολογιστή.
– τα μουσεία που επισκεφτήκαμε (Βυζαντινό, Αρχαιολογικό, Ακρόπολης…), τη Βουλή των Ελλήνων κ.α. Οι μαθητές φωτογραφίζουν π.χ. έργα τέχνης του μουσείου που επισκέφτηκαν, όπου αυτό επιτρέπεται, ή/και βρίσκουν πληροφορίες από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια, για καθένα από αυτά, δημιουργούν hot spots με πληροφορίες π.χ. για το δημιουργό τους, την εποχή τους και την τεχνοτροπία τους.
– τον εαυτό μας. Κάθε μαθητής φτιάχνει ένα slideshow συνδυάζοντας τις εικόνες που τον εκφράζουν με την αγαπημένη του μουσική προκειμένου να αυτό-παρουσιαστεί.
– το αγαπημένο μας παιχνίδι στο διαδίκτυο, την αγαπημένη μας ταινία, η το βιβλίο (αν και για κάτι τέτοιο είναι καλύτερο το glogster)
Πληροφορίες χρήσης του στο παρακάτω βίντεο:
Tagul: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας σύννεφων λέξεων
Το tagul είναι ένα (ακόμα) διαδικτυακό εργαλείο για τη δημιουργία συννεφόλεξων (tag clouds).
Με τα εργαλεία αυτά μπορούμε να κατασκευάσουμε ενδιαφέροντα κείμενα, από οπτική άποψη, που θυμίζουν γραφιστικές δημιουργίες.
Το συγκεκριμένο εργαλείο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολύ ωραία tag clouds, επιλέγοντας σχήμα και χρώματα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι σύνδεσμοι που μας μεταφέρουν στο google για αναζήτηση πληροφοριών. Το αποτέλεσμα, δηλαδή, δεν είναι μια απλή στατική εικόνα. Επιλέγοντας μια λέξη από τις εμφανιζόμενες στο σύννεφο λέξεων μεταφερόμαστε αυτόματα στην ιστοσελίδα του google για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τη συγκεκριμένη λέξη. Το μέγεθος δε των εμφανιζόμενων λέξεων εξαρτάται από τη συχνότητα με την οποία βρίσκονται στο κείμενο που εισάγουμε στο tagul. Επιπλέον, και σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα, όπως το tagxedo, δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων ή/και plug in στον υπολογιστή μας.
Το tagul μπορεί να δημιουργήσει ένα συννεφόλεξο από κείμενο που αντιγράφουμε σε ειδικό χώρο που μας διαθέτει (αφού έχουμε πραγματοποιήσει εγγραφή) ή από το url που του καθορίζουμε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να τροποποιήσουμε τόσο το κείμενο που μας προτείνει να εμφανίζεται όσο και τη/τις λέξη/εις που θα αναζητήσει μέσω της μηχανής αναζήτησης, ενώ μπορούμε να φιλτράρουμε, να προσθέσουμε ή/και να αφαιρέσουμε λέξεις από το σύννεφο λέξεων που προκύπτει. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε το συννεφόλεξο στο δικτυακό μας τόπο ή στο ιστολόγιό μας (blog) μέσω του ενσωματωμένου κώδικα που παράγει.
Πληροφορίες χρήσης του στο παρακάτω βίντεο:
Οι δημιουργίες με συννεφολέξεις, συνήθως, προκαλούν μεγάλο ενθουσιασμό στους μαθητές. Μοιάζει, όπως το περιέγραψε μια φίλη, ως παιχνίδι πειραματισμού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. κατά τη διάρκεια ενός project. Στην περίπτωση αυτή, το πιο εύκολο και γρήγορο, με πολύ καλά αποτελέσματα είναι το Wordle. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτού του είδους τα εργαλεία, καθώς και προτάσεις αξιοποίησής τους μέσα στην τάξη, μπορείτε να βρείτε εδώ
Web 2.0 εργαλεία. Γρήγορος οδηγός παρώθησης χρήσης…
αν και δεν είναι όλα ρόδινα….
Παρά τα προβλήματα των νέων εργαλείων
(moodle: με τις διάφορες αναβαθμίσεις που δημιουργούν προβλήματα σε συνδέσεις, χάσιμο πληροφοριών, συζητήσεων και δυσλειτουργιών σε π.χ. hotpotatoes, ning: από δωρεάν σε υπηρεσία με πληρωμή –κάτι που έκανε και το moodlehub από 01/01/2012 –αν και δεν διέκοψε ακόμα την πρόσβαση, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε να βρούμε νέο χώρο για τα μαθήματα που υπάρχουν εκεί ώστε να μην χαθούν όλες οι εργασίες και οι συζητήσεις των μαθητών, προγράμματα που παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργίας κατά καιρούς (wallwisher) ή/και διαγράφουν κωδικούς και αρχεία αν δεν τα χρησιμοποιήσει κάποιος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (kobbu), προγράμματα που σταματούν τελείως τη λειτουργία τους (PlayCrafter)…)
τα web2.0 εργαλεία είναι πολύ σημαντικά στην εκπαίδευση μιας και δίνουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να γίνουν οι μαθητές μας δημιουργοί νέου υλικού, αναπτύσσοντας το δικό τους διαδικτυακό υλικό –ατομικά ή/και συνεργατικά, και να εξοικειωθούν με νέες δεξιότητες, μαθαίνοντας παράλληλα πώς να μαθαίνουν.
Η παρακάτω παρουσίαση είναι ένας γρήγορος οδηγός για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το Web 2.0. Το βρήκα αρκετά καλό, και διαφορετικό από αντίστοιχες παρουσιάσεις, με πολύ ενδιαφέρουσες αναλογίες.
Text 2 Mindmap: μετατρέπει κείμενο σε εννοιολογικό χάρτη
Το Text 2 Mindmap είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που μας μετατρέπει κείμενο (το οποίο εισάγουμε με συγκεκριμένο τρόπο στο παραλληλόγραμμο που εμφανίζεται στη σελίδα του δικτυακού τόπου) σε εννοιολογικό χάρτη.
Το αρχείο που δημιουργείται μπορούμε να το αποθηκεύσουμε ως jpg στον υπολογιστή μας.