Αρχείο ημέρας 31/03/2011

Μάρτιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Rollyo: «Προσαρμοσμένη» μηχανή αναζήτησης

Το Rollyo (http://rollyo.com/ ) είναι μια μηχανή αναζήτησης η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τις ιστοσελίδες στις οποίες οι μαθητές μας θα κάνουν έρευνα. Η αναζήτηση, δηλαδή, δεν θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο το διαδίκτυο (όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή μηχανή του google) αλλά θα περιοριστεί στην/ στις ιστοσελίδα/ες που έχει ο εκπαιδευτικός προεπιλέξει και εισάγει στη μηχανή αναζήτησης του Rollyo.

Το σύνολο των ιστοσελίδων που έχουν προεπιλεγεί από τον εκπαιδευτικό για να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση ονομάζεται searchroll και αφορά, συνήθως, ένα θέμα. Η επιλογή των ιστοσελίδων που καταχωρούνται στον κατάλογο του searchroll γίνεται με βάση το τι θέλει να πετύχει ο εκπαιδευτικός της τάξης και ποιες ιστοσελίδες θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τους μαθητές του στην κατανόηση του μαθήματος. Με τον τρόπο αυτό ο εκπαιδευτικός δημιουργεί διάφορα searchrolls, τα οποία αποθηκεύει με ένα όνομα σχετικό με το στόχο της αναζήτησης, αξιοποιώντας τα δικά του «αγαπημένα» (bookmarks).

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όπου οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου. Με τη χρησιμοποίησή του δε, εξοικονομείται και πολύτιμος μαθητικός χρόνος –αφού τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα είναι «αναμενόμενα» και περιορισμένα σε μικρό αριθμό σελίδων.

Για την αναζήτηση σε συγκεκριμένη επιλογή ιστοσελίδων (searchroll) θα πρέπει ή οι μαθητές να γνωρίζουν το όνομα που της έχει δοθεί (έτσι ώστε να την επιλέξουν από «explore» και εισαγωγή του ονόματος στην επιλογή «Search keyword or URL:») ή (πολύ καλύτερα) να τους δοθεί η διεύθυνση στο διαδίκτυο όπου βρίσκεται η «προγραμματισμένη», με συγκεκριμένες επιλογές διευθύνσεων, μηχανή αναζήτησης.

Για παράδειγμα, στη σελίδα: http://rollyo.com/akarabin/perivallontiki/ (η οποία περιέχει τους παρακάτω δικτυακούς τόπους: α) www.arcturos.gr, β) www.env.gr, γ) www.kpe.gr, δ) www.lpzoo.org, ε) www.oikade.gr, στ) www.school.discoveryeducation.com και ζ) www.unep.org ) έχει δημιουργηθεί μια μηχανή αναζήτησης που θα ψάξει, μόνο, στις επτά (7) επιλεγμένες, έμπιστες σελίδες που της έχουμε καταχωρήσει και όχι σε όλο το διαδίκτυο.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση