Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης των ανθρώπων στη γη, οι άνθρωποι κατάλαβαν τη σημασία που είχε για αυτούς και για τα γύρω πλάσματα το νερό. Γι’ αυτόν τον λόγο το νερό παίζει τόσο σημαντικό ρόλο σε ολες τις θρησκείες.
Το καθαρό και διάφανο νερό συνδέθηκε στενά με τη λατρεία του χριστιανισμού. Είναι το νερό του Ιορδάνη, όπου βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, αλλά και το νερό της κολυμβήθρας, που ξεπλένει κάθε νέο χριστιανό από το προπατορικό αμάρτημα. Στη γιορτή των Φώτων, το νερό παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην τελετή αγιασμού των υδάτων που γίνεται σε όλους τους ναούς. Όλοι οι χριστιανοί βαφτίζονται ή στην κολυμβήθρα ή στο ποτάμι ή στη θάλασσα. Ο ιερέας λέει: «Βαφτίζεται ο δούλος ή η δούλη του Θεού … εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.» Καθώς ο ιερέας λέει αυτά τα λόγια, βουτάει το βαφτιζόμενο τρεις φορές, είτε είναι μεγάλος είτε μικρός, μέσα στο νερό, στο όνομα της Αγίας Τριάδας.
Τα Θεοφάνια είναι ο Μέγας Αγιασμός. Ο ιερέας λέει: «Και αγίασον το ύδωρ τούτο». Επίσης λέει και διάφορες ευχές. Την 1η κάθε μήνα γίνεται πάλι αγιασμός. Είναι ο αγιασμός που φυλάμε δίπλα στο εικονοστάσι. Με αυτό μας ραντίζει ο ιερέας στην αρχή κάθε μήνα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα στη ζωή μας. Αγιασμοί γίνονται στην Εκκλησία, αλλά και στα σπίτια των χριστιανών. Αγιασμό κάνουμε και στο σχολείο: ο ιερέας κρατώντας ένα κλωνάρι βασιλικό, ραντίζει όλους τους παρευρισκόμενος με το νερό του αγιασμού και δίνει στον καθένα μια ευχή.
Στη Θεία Κοινωνία δε βάζουμε μόνο κρασί και άρτο βάζουμε και νερό. Το κρασί συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το ψωμί το σώμα του. Αλλά το σώμα του ανθρώπου αποτελείται και από νερό. Όταν τρύπησαν το Χριστό πάνω στο σταυρό, από την πληγή έτρεξε αίμα και νερό. Γι’ αυτό ο ιερέας βάζει στο δισκοπότηρο και νερό.
Η Εκκλησία κάνει λιτανείες, όταν υπάρχει ανομβρία. Ο ιερέας διαβάζει ειδικές ευχές, για να βρέξει. Στη λιτανεία συμμετέχουν οι ιερείς των γύρω περιοχών στις οποίες υπάρχει ανομβρία και ο λαός κρατώντας εικόνες και ψέλνοντας.
Επομένως το νερό συνοδεύει τον χριστιανό από τη βάπτιση και για όλη του τη ζωή, είτε μέσα από τη λατρεία, είτε μέσα από θρησκευτικά ήθη και έθιμα.
Δημήτρης Α.
Πηγές