Θρούμπι

«Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο…». Ένα βότανο που θα σας περιγράψω είναι η θρούμπι. Υπήρχαν πολλά βότανα που με εντυπωσίασαν, αλλά η θρούμπι ήταν εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο.

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ[ΟΡΙΣΜΟΣ]
Μεσογειακό αρωματικό βότανο της οικογένειας των Χειλανθών που μοιάζει πολύ με το θυμάρι. Πρόκειται για μικρό θάμνο ύψους που φτάνει τα 50 εκατοστά που απαντάται σε όλη την Ελλάδα.

2. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ
Βρίσκεται στη Νότια Ευρώπη και στις γύρω Μεσογειακές χώρες.

3. ΠΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ
Ημέρες μέχρι τη συγκομιδή: 60-7Ο
Ημέρες μέχρι τη βλάστηση: 7-14
Τρόπος Φύτευσης: Απευθείας στο έδαφος ή μεταφύτευση
Ύψος φυτού (cm): 25-45
Απόσταση μεταξύ των φυτών (cm): 20
Σπόροι ανά γραμμάριο: 1500-1700

4. ΠΟΤΕ-ΠΩΣ ΣΠΕΡΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Η συλλογή πρέπει να γίνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
5. ΠΩΣ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ
Στην Κρήτη το συναντούμε και με τις κοινές ονομασίες θρύμπα, αθρύμπα ή ήμερη θρύμπα. Οι αγρότες το έβαζαν στα ρακοκάζανα και στα στράφυλλα για να παίρνει ωραίο άρωμα η ρακί. Με θρούμπι έπλεναν και τα βαρέλια πριν βάλουνε μέσα τον μούστο για να εξουδετερώσουν τους παραμύκητες. Έπιναν το αφέψημα του φυτού για εμέτους, ζάλες, εντερικά παράσιτα και στομαχόπονους. Επίσης καταπολεμούσαν τις φθειριάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι και σκέπαζαν με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του.
6. ΠΩΣ- ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι βγάζοντας ρόζ-μωβ ανθάκια. Στη χώρα μας φύονται διάφορα είδη του γένους Satureja όπως το είδος Satureja thymbra, Satureja spinosa, Satureja cretica και άλλα.
Εκτός από τα χρήση του στη μαγειρική καταναλώνεται ως αφέψημα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωματικού μελιού, λικέρ, οδοντόκρεμας και σαπουνιών.
Παράλληλα το χρησιμοποιούμε  ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των μελισσών, αρωμάτιζαν με αυτό τις σάλτσες και χρησιμοποιούσαν ξύδι με θρούμπι ως άρτυμα. Ο Βιργίλιος έλεγε ότι το θρούμπι έπρεπε να φυτεύεται δίπλα σε κυψέλες επειδή δίνει θαυμάσια γεύση στο μέλι. Τελος, με τον ίδιο τρόπο το χρησιμοποιούμε όπως ακριβώς τη ρίγανη και το θυμάρι, σε ψητά κρέατα και πουλερικά, ψάρια, σούπες, σάλτσες, ομελέτες, πίτσες, αυγά, σαλάτες, λαχανικά και όσπρια. Χάρη στις αντιτοξικές ιδιότητες που διαθέτει θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα.
7. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Αναδεικνύει τη γεύση της ρίγανης, της μαντζουράνας, του βασιλικού, του θυμαριού, του δενδρολίβανου και της δάφνης, ενώ παράλληλα συνδυάζεται και με κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, σκόρδο, φασκόμηλο και εστραγκόν.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση