Τα σπιτικά “φουρνιστά” σύκα

Προετοιμασία

  1. Επιλέγουμε ώριμα σύκα με καλή εμφάνιση, χωρίς στίγματα ή σκισίματα στη φλούδα τους.
  2. Τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε με πετσέτα. Προαιρετικά τα ξεφλουδίζουμε. Για να αποξηράνουμε ολόκληρα, τα πιέζουμε ώστε να σπάσει η φλούδα τους, να ανοίξουν λίγο και τα βουτάμε σε βραστό νερό για 30’’.
  3. Τα εμβαπτίζουμε για λίγα λεπτά σε όξινο αντιμικροβιακό διάλυμα (ασκορβικό νάτριο, κιτρικό οξύ ή χυμό λεμονιού) που καταστρέφει τα μικρόβια αφήνοντας αναλλοίωτο το χρώμα των αξεφλούδιστων σύκων.
  4. Τα στραγγίζουμε καλά.

Ξήρανση

Τοποθετούμε σε δίσκο ξήρανσης (από ανοξείδωτο ατσάλι) ο οποίος πρέπει να είναι λίγο πιο μικρός από τις διαστάσεις του φούρνου, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας παντού. Το βάζουμε στο φούρνο (σε ύψος 8 εκ. από τη βάση του) στους 60 και αφήνουμε την πόρτα ελάχιστα ανοιχτή. Καλό θα είναι να αναποδογυρίζουμε τα σύκα κάθε 3 – 4 ώρες, επειδή οι καρποί καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος της διαδικασίας, είναι σκόπιμο, όταν τα σύκα είναι σχεδόν έτοιμα, να σβήσουμε τον φούρνο και να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για 1 ώρα επιπλέον πριν τα βγάλουμε έξω.

Πότε είναι έτοιμα

Τα αποξηραμένα σύκα πρέπει να έχουν αφυδατωθεί και να είναι ευλύγιστα. Για να δοκιμάσουμε, πιέζουμε 3 – 4 από τα μεγαλύτερα στη χούφτα: αν δεν μείνει υγρασία στο χέρι μας και σπάζουν σε κομμάτια, έχουν ξεραθεί. Αν κάποια κρατούν λίγη υγρασία τα τοποθετούμε στο δίσκο για επιπλέον ξήρανση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αλλοίωσης τους. Ο χρόνος ξήρανσης είναι 12 – 24 ώρες, ανάλογα με τον φούρνο, την θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αέρα.


Αποθήκευση

Για να συντηρήσουμε τα αποξηραμένα σύκα, τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία κατά προτίμηση σκουρόχρωμα, χωρίς να τα γεμίσουμε ασφυχτικά. Διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όπου μπορούν να μείνουν για 6 – 12 μήνες.

Μιχάλης Φ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση