Αρχική » ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Γενικά στοιχεία

Το Καϊμακτσαλάν, είναι βουνό στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Είναι το νοτιότερο μέρος και η υψηλότερη κορυφή, 2521 m, μιας οροσειράς που στα ελληνικά ονομάζεται Βόρας και στα σλαβομακεδονικά Νίτζε. Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών διασχίζουν την κορυφή. Είναι το τρίτο ψηλότερο σημείο της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα και το πέμπτο υψηλότερο σημείο στη Βόρεια Μακεδονία.Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και  το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα ενώ κατά μια εκδοχή το όνομά της σημαίνει “λευκή κορυφή” όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες ψηλές κορυφές του Βόρρα είναι η Τζένα (2.182 μέτρα) και το Πίνοβο (2.156 μέτρα). Ο Βόρρας έχει εμβαδό 522.860 στρεμμάτων.Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δασωμένες κοιλάδες και δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Η πλούσια και σπάνια βλάστηση του Βόρρα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.

Χιονοδρομικό κέντρο 

Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μ. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2045 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει 5 αναβατήρες (1 εναέριο και 4 συρόμενους) ,μακριές και φαρδιές πίστες μπλέ και κόκκινου χρώματος. θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Ιστορία

Η Μάχη του Καϊμακτσαλάν ήταν πολεμικό επεισόδιο εντός Ελληνικού εδάφους, στα πλαίσια του Μακεδονικού Μετώπου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των βουλγαρικών και των σερβικών δυνάμεων.

Η μάχη έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1916, όταν ο σερβικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει την κορυφή του Προφήτη Ηλία ενώ ανάγκασε τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο, όπου σχημάτισαν νέες αμυντικές γραμμές. Την περίοδο 26-30 Σεπτεμβρίου, η κορυφή του Προφήτη Ηλία άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι να την καταλάβουν οριστικά οι Σέρβοι στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η μάχη έληξε με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Οι Σέρβοι έχασαν περίπου 10.000 στρατιώτες μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου. Οι βουλγαρικές μονάδες έχασαν 90 άνδρες κατά μέσο όρο και ένα σύνταγμα έχασε κατά μέσο όρο 73 αξιωματικούς και 3.000 άνδρες.

Από την άποψη της στρατηγικής, η μάχη δεν ήταν μεγάλη επιτυχία για τους Συμμάχους εξαιτίας του επικείμενου χειμώνα που καθιστούσε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδόν αδύνατες.

Σήμερα, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, εντός της Ελληνικής επικράτειας, κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, υπάρχει μια μικρή εκκλησία όπου βρίσκονται τα κρανία των νεκρών Σέρβων στρατιωτών – η εκκλησία αυτή θεωρείται πολιτιστικός χώρος και είναι τουριστικό αξιοθέατο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση